Cele mai citite
 


FNPMF şi SNMF cer retragerea normelor de aplicare a Contractului Cadru pe 2012
joi, 29 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) sunt profund nemulţumite de faptul că normele de aplicare a Contractului-Cadru pentru anul 2012 au fost aprobate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi de Ministerul Sănătăţii fără o consultare serioasă cu organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie, se arată într-un comunicat de presă difuzat marţi.
Cele două organizaţii cer retragerea normelor de la Monitorul Oficial pentru a fi discutate cu reprezentanţii furnizorilor de servicii medicale.
"Suntem din nou puşi în faţa faptului împlinit în lipsa unui dialog real, a unor consultări constructive şi nu formale aşa cum a fost cea din 10 octombrie, singura întâlnire cu CNAS, de altfel. Ne-am aşteptat ca după votarea bugetului de stat să ne întâlnim instituţional cu CNAS. Având în vedere că bugetul alocat asistenţei medicale primare a crescut în anul 2012 faţă de anul 2011, ne-am aşteptat să regăsim creşterea şi în Norme, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Unde va ajunge suplimentarea de buget promisă de decidenţi, dacă Normele nu conţin nici o modificare prin care aceste fonduri să ajungă la furnizori? Este neclar şi din ce fonduri se vor plăti gărzile pe care le fac medicii de familie în cele peste 100 de centre de permanenţă din întreaga ţară. Peste 700 de medici de familie asigură asistenţa medicală primară în afara programului cabinetelor, în weekend, sărbători legale de Crăciun şi Anul Nou, dar plata gărzilor întârzie adesea", se arată în comunicat.
Normele pentru anul 2012 anulează mult din ce s-a obţinut pentru pacienţi în anul 2011 şi prin urmare cei care vor suferi cel mai mult vor fi tot cetăţenii României, pacienţii, care contribuie la strângerea fondului pentru sănătate şi care de acum vor suporta şi coplata relevă sursa citată.
Întrucât medicilor le sunt acceptate doar 20 de consultaţii pe zi, conform noilor norme cel de-al 21-lea pacient va fi considerat neasigurat, pentru că nu va beneficia de consultaţii gratuite şi nici de reţete spun reprezentanţii organizaţiilor.
"Suntem mereu compătimiţi pentru birocraţie excesivă, dar zilnic apar noi obligaţii birocratice, toate susţinute din bugetul propriu al cabinetelor în defavoarea consultaţiilor şi a actului medical propriu-zis. Ni se promit intenţii de dezvoltare a asistenţei primare, ieftină şi eficientă în orice sistem de sănătate. În schimb, suntem asaltaţi de obligaţii noi, total nemedicale, constrângeri în activitatea curentă, toate în defavoarea pacienţilor şi a medicilor. Ni se impun softuri nefuncţionale şi incompatibile dar şi documente care vin în contradicţie cu softurile", spun reprezentanţii FNPMF şi SNMF. AGERPRES/(AS - Conelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Buşoi: Bugetul CNAS pentru plata medicamentelor în 2014, creştere consistentă faţă de 2012 şi 2013 Preşedintele CNAS Cristian Buşoi a declarat luni într-o conferinţă de presă că bugetul alocat Casei pentru plata medicamentelor şi materialelor sanitare în 2014 este mai consistent faţă de 2012 şi 2013.
Ponta: Medicii de familie vor beneficia de decontări de la CNAS Medicii de familie şi unităţile medicale care acordă asistenţă ambulatorie vor beneficia de decontări de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a declarat marţi premierul Victor Ponta, subliniind că va susţine proiectul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, privind sistarea finanţării spitalelor...
CNAS modifică criteriile de încadrare a cabinetelor medicale din rural Bucureşti, 8 dec /Agerpres/ - Un proiect de ordin privind modificarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate din mediul rural, în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea acestora, este postat pe site-ul Casa Naţională...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Medicii de familie anunţă suspendarea temporară a protestului Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunţă suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de furnizare de servicii medicale în relaţia cu Casa de Asigurări.