Cele mai citite
 


Gh. Ialomiţianu: Motorina se va scumpi cu circa 2% în 2012, din cauza majorării accizei
joi, 29 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Motorina se va scumpi cu circa 2% din anul 2012, după ce Guvernul a decis, marţi seară, majorarea accizei, conform unor estimări menţionate de ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului fiscal, începând cu anul 2012, menţinându-se taxele şi impozitele la nivelul anului 2011, a precizat Ialomiţianu.
Printre măsurile din proiectul iniţiat de Ministerul Finanţelor se numără majorarea accizei la motorină cu 4,4%, de la 358 euro/tonă la 374 euro/tonă, respectiv de la 302,51 euro/1.000 litri la 316,03 euro/1.000 litri.
"Sigur că este şi un impact estimat asupra preţurilor, colegii au calculat un 2%", a spus Ialomiţianu.
Potrivit ministrului Finanţelor, bugetul de stat va câştiga 292,3 milioane de lei (aproape 68 milioane euro), din această majorare.
Executivul îşi motivează decizia prin obligaţiile pe care România le are faţă de Uniunea Europeană în acest sens.
De asemenea, Guvernul menţine acciza la cafea şi pentru 2012.
O altă măsură prevăzută de OUG este extinderea taxării inverse la deşeuri, în condiţiile în care în prezent această procedură se limitează la "materiale şi acele produse care rezultau din combinare, din diferite operaţiuni".
Guvernul încearcă să combată evaziunea fiscală în acest domeniu.
"Eu spun că sunt măsuri de a ajuta mediul de afaceri, dar sunt şi măsuri de combatere a evaziunii fiscale. Şi am fost obligaţi să respectăm angajamentele faţă de UE luate în momentul aderării", a afirmat Ialomiţianu.
O altă modificare la Codul fiscal constă în deductibilitatea în proporţie de 50% a cheltuielilor privind combustibilului pentru vehiculele rutiere destinate transporului rutier, altele decât cele care erau utilizate în scopul productiv.
Tot cu 50% se reduce TVA-ul aferent achiziţiilor acestor autoturisme.
"Adică cine cumpără un autoturism - mă refer aici la persoanele juridice - destinat pentru conducere, de la 1 ianuarie beneficiază de deductibilitate de 50% a consumului de combustibil, iar la achiziţionare beneficiază de 50% la deductibilitate privind TVA-ul", a explicat ministrul Finanţelor.
O altă facilitate pentru aceste mijloace de transport o reprezintă şi calculul amortizării investiţiei, care va fi luată la calculul impoziului pe profit, în proporţie de 50%.
"Aceste mijloace de transport sunt utilizate atât în scopul activităţilor din firme, cât şi în scop personal şi devine o cheltuială plafonată. Aici am calculat şi un impact, de 282 milioane de lei - din impozitul pe profit. Aceşti bani rămân la societăţile comerciale", a menţionat Gheorghe Ialomiţianu.
De asemenea, el a menţionat introducerea de reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplică Standardele Internaţionale de Raportare Financiară IFRS.
Printre acestea se numără neimpozitarea sumelor nete înregistrate la începutul anului 2012 rezultate din constituirea şi eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicării IFRS atât timp cât acestea sunt menţinute în contul de rezerve, precum şi acordarea deducerii provizioanelor IFRS şi a provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudenţiale aplicate de BNR.
O a treia reglementare în cazul măsurilor discutate cu BNR este asigurarea neutralităţii fiscale pentru diferenţele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual şi tratamentul prevăzut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri şi cheltuieli specifice domeniului bancar.
"BNR a spus că, din prudenţă, ar fi bine ca această diferenţă de venituri să rămână în contabilitate, în privat, iar atât timp cât ele sunt surse de finanţare pentru bănci să nu fie impozitate", a explicat ministrul Gheorghe Ialomiţianu. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE Guvernul a aprobat proiectele de rectificare a bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale, pentru 2012 Guvernul a aprobat sâmbătă proiectele de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012.
Guvernul a aprobat proiectele de rectificare a bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale, pentru 2012 Guvernul a aprobat sâmbătă 27 octombrie proiectele de Ordonanţă de Urgenţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012.
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
Ministrul Sănătăţii: Am înlăturat barierele pentru profesioniştii din domeniul medical care vor să profeseze în România Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care au fost înlăturate bariere pentru profesioniştii din domeniul medical care vor să profeseze în România, a anunţat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, miercuri, într-un briefing, la Palatul Victoria.
Senatul şi-a ales în această săptămână noua conducere (sinteză) Senatorii au aprobat în această săptămână noua conducere a Senatului, cu mici modificări faţă de sesiunea anterioară, membri noi în Biroul permanent fiind social-democratul Dan Şova şi liberalul Cristian Bodea, desemnaţi pentru funcţia de chestor.
Cotojman (FSHR): A apărut un nou proiect de OUG privind salarizarea personalului bugetar - îl respingem categoric Federaţia Sindicală Hipocrat din România (FSHR) respinge noul proiect de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea personalului bugetar, iar de săptămâna viitoare vor fi reluate protestele, a declarat marţi preşedintele FSHR, Ion Cotojman, după audierile de la Comisia pentru sănătate din Camera Deputaţilor...