Cele mai citite
 


Anul 2011, marcat de schimbări în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor
sâmbătă, 31 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Anul 2011 a fost, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi, implicit, pentru conducerea acestuia, ca şi anii precedenţi, ''un an plin''. Schimbările din Ministerul Administraţiei şi Internelor începute în 2010 au continuat şi la începutul anului 2011.
Dacă la sfârşitul lui 2010 au fost demişi chestorul Dan Valentin Fătuloiu (numit câteva luni mai târziu, în mai 2011, de ministrul Traian Igaş, ataşat pe afaceri interne la Roma) şi şeful IGPR, Petre Tobă, anul 2011 a debutat cu noi schimbări în MAI.
Astfel, la începutul lunii ianuarie, MAI a anunţat demiterea şefului IPJ Neamţ, Aurelian Şoric, pentru nerespectarea statutului poliţistului, comportament necorespunzător în serviciu şi neglijenţă manifestată în atribuţiile de serviciu. Deşi în locul său a fost numit Dorel Manole, presa a comentat că Şoric ar vrea să ''ocolească'' ordinele ministrului, prin concediu medical.
Câteva zile mai târziu, pe 17 ianuarie, şeful Direcţiei de Siguranţă şi Ordine Publică, Ioan Dascălu declara presei că ministrul Igaş i-a demis din funcţie pe şeful Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu şi adjunctul acestuia, general de brigadă Nicolae Rugină, în urma controlului efectuat de Corpul de Control al ministrului, în luna decembrie. Potrivit lui Dascălu, Corpul de Control a a constatat ''o serie de încălcări ale prevederilor legale care au prejudiciat grav imaginea MAI şi a Jandarmeriei''. Tot Dascălu a fost cel care a anunţat că împotriva celor doi a început urmărirea penală.
Mai exact, concluziile rezultate în urma controlului au arătat că, în perioada 15-18 octombrie 2010, s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română. Condiţiile şi examenele au fost dispuse de IGJR şi au fost susţinute, deşi pentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă, niciun candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică, nu toate documentele de studii erau legalizate şi tuturor candidaţilor le lipseau fişele medicale de încadrare).
O altă problemă cu care s-a confruntat, la finalul anului 2010, conducerea MAI a fost cea privind restructurarea şi reorganizarea instituţiei. Aceeaşi problemă a marcat şi anul 2011. Potrivit oficialilor instituţiei, în 2011 au plecat din sistem aproape 10.000 de oameni, iar numărul acestora urmează să crească cu alte câteva sune.
La finalul anului 2010, în luna decembrie, ministrul Traian Igaş admitea că va avea loc o reorganizare şi o restructurare a MAI şi, în acelaşi timp, nega faptul că aproximativ 18.000 de poliţişti nu au fost prinşi în bugetul pe 2011.
O altă problemă cu care s-a confruntat MAI şi care a fost mult timp în atenţia opiniei publice a fost cea privind recalcularea pensiilor. În ianuarie, ministrul Igaş a fost nevoit să ceară sprijinul pensionarilor specializaţi pentru recalcularea pensiilor celor peste 66.000 de beneficiari de pensii.
Controalele promise de ministrul Igaş dau rezultate: în urma unei misiuni de audit în 182 de structuri aparţinând tuturor inspectoratelor de armă, s-a constatat lipsa a peste 40 tone de benzină şi peste 24 tone de motorină.
Un alt scandal răsunător a fost cel privind ''clanul Butoane'' din Giurgiu. Scandalul a început după asasinarea baschetbalistului american Chauncey Hardy. Atunci mass-media atrăgea atenţia că interese ascunse ale unor şefi ai Poliţiei Giurgiu, susţinute şi întreţinute de importanţi lideri politici din judeţ, încearcă să legitimeze informaţia că asasinul baschetbalistului american - un interlop pe nume Tănăsoaie - nu are nicio legatură cu clanul interlop al lui ''Butoane''.AGERPRES/(AS - Cristina Tatu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gorj: Dosar penal pentru neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă în cazul decesului unui făt Poliţiştii gorjeni au întocmit luni un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă, după ce un bărbat a sesizat faptul că soţia sa a născut un făt mort, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, Lucian Stroe.
Procurorii au întocmit un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu în cazul vaccinului antigripal de la Institutul Cantacuzino Procurorii parchetului instanţei supreme au întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări în legătură cu aspecte vizând producerea vaccinului gripal, pentru sezonul 2013-2014, la Institutul Cantacuzino.
Parchetul General a început urmărirea penală pentru neglijenţă în serviciu în legătură cu neregulile de la Cantacuzino Parchetul General a început urmărirea penală pentru neglijenţă în serviciu în legătură cu neregulile constatate la Institutul Cantacuzino.
Tiberiu Niţu: Dosarul privind neregulile de la Cantacuzino, constituit ca urmare a sesizării Corpului de control al premierului Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat luni, la CSM, că dosarul pentru neglijenţă în serviciu în legătură cu neregulile constatate la Institutul Cantacuzino s-a constituit ca urmare a sesizării Corpului de control al premierului şi că se va analiza dacă şi sesizarea CSAT va fi obiectul...
Poliţiştii Capitalei efectuează 46 de percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală cu medicamente oncologice Peste 150 de poliţişti din cadrul DGPMB - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice - şi IPJ Dolj, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, desfăşoară joi 46 de percheziţii, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală...