Cele mai citite
 


Autorităţile chineze au descoperit o toxină cancerigenă în alimente
sâmbătă, 31 decembrie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autorităţile chineze din oraşul Shenzen /sudul Chinei/ au descoperit mucegai cancerigen în alune şi ulei de gătit, a relatat vineri agenţia oficială Xinhua, citată de Reuters.
Substanţa cancerigenă, numită aflatoxină, a provocat îngrijorare publică în această săptămână, după ce compania de lactate Mengniu Dairy Co Ltd a declarat weekendul trecut că fabrica sa din Sichuan a distrus produse care, potrivit autorităţilor sanitare, conţineau toxina menţionată.

Aflatoxina se găseşte în mod natural în mediul înconjurător şi este produsă de anumite tipuri comune de fungi, putând provoca daune severe la nivelul ficatului, inclusiv cancer.

Agenţia Xinhua a relatat că autorităţile din oraşul Shenzen au descoperit niveluri ale aflatoxinei de până la 4,3 ori mai mari decât este permis în alune comercializate în două supermarketuri şi un magazin de alimente congelate şi de până la 4 ori mai mari în uleiul de gătit din patru restaurante.

Fungii şi aflatoxina pe care o produc pot infecta culturile înainte de recoltare sau în timpul acesteia şi a depozitării. Ulterior, culturile infestate intră în lanţul trofic fie în mod direct, fie indirect, prin intermediul hranei pentru animale.

Joi, oficiali ai siguranţei alimentare au retras de pe piaţă ulei de gătit produs de trei companii din sudul provinciei Guangdong, deoarece acesta conţinea niveluri ridicate de aflatoxină.

Aceste incidente sunt cele mai recente din seria de scandaluri care au afectat industria alimentară a Chinei în ultimii ani. În 2008, cel puţin şase copii au murit şi aproape 300.000 s-au îmbolnăvit în China în urma consumului de lapte praf care conţinea melamină, o substanţă chimică industrială adăugată laptelui diluat sau de calitate inferioară pentru a simula un aport mai ridicat de proteine.AGERPRES/(Letiţia Pană)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Informaţii despre lapte contaminat cu o toxină cauzatoare de cancer provoacă îngrijorare în Balcani Informaţiile potrivit cărora laptele din Balcani ar fi contaminat cu o toxină cauzatoare de cancer au provocat mare îngrijorare în regiune, relatează marţi agenţia Associated Press, menţionând că autorităţile au făcut apel la calm până când vor fi finalizate testele oficiale.
Serbia retrage de la vânzare laptele suspectat de contaminare cu o tioxină care poate cauza cancer Autorităţile sârbe au decis ca unele mărci de lapte să fie retrase de la vânzare, în pofida unor afirmaţii anterioare potrivit cărora calitatea laptelui este sigură, deşi produsul este contaminat cu o toxină care ar putea cauza cancerul, informează Associated Press.
ONU a stabilit cantitatea maximă de melamină tolerată în alimente ONU a stabilit marţi cantitatea maximă de melamină tolerată în produsele alimentare, la doi ani după scandalul laptelui chinezesc alterat, care a produs moartea mai multor nou-născuţi şi îmbolnăvirea a peste 300 000 de copii, informează AFP:
China confiscă din nou zeci de tone de lapte otrăvit cu melamină Autorităţile au confiscat în nord-vestul Chinei 76 de tone de lapte praf contaminat cu melamină la peste doi ani de la un scandal precedent care a cauzat decesul a şase bebeluşi şi îmbolnăvirea altor 300.000, a relatat vineri mass-media chineză, informează AFP.
Vrem copii sănătoși? Atunci trebuie să menţinem un echilibru şi să ne implicăm toți, cu responsabilitate Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii „Echilibrul, secretul creşterii sănătoase a copiilor” organizate miercuri, 7 noiembrie a.c. de către CeRe, UN FAO şi Tetra Pak, cu participarea unor reprezentanţi ai factorilor implicaţi în formularea politicilor publice și creşterea şi educarea...
Scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină, o tentativă de a deschide calea pentru OGM-uri, potrivit guvernului sârb Guvernul sârb a afirmat, vineri, că laptele şi produsele din lapte din Serbia sunt sigure pentru consum şi că informaţiile incorecte date publicităţii constituie o încercare de ''a crea condiţii pentru importul de organisme modificate genetic /OGM/'', care este interzis de legislaţia ţării, relatează...