Cele mai citite
 


Iaşi: Una dintre victimele 'bătăliei' de la Ruginoasa se află în stare gravă la Neurochirurgie
duminică, 1 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Băiatul care a fost agresat sâmbătă dimineaţa în timpul bătăliei mascaţilor de la Ruginoasa a suferit multiple traumatisme, unul dintre acestea fiind traumatism cranio-cerebral deschis, susţin medicii.
Băiatul, în vârstă de 17 ani, a fost investigat iniţial în Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului de Pediatrie "Sfânta Maria" din Iaşi.
Dr. Marcel Burlacu, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, a declarat, pentru AGERPRES, că băiatul a fost diagnosticat cu traumatism toracic acut, traumatism cranio cerebral deschis, otoragie pe partea dreaptă şi paralizie a mâinii stângi.
Conform medicului, băiatul a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie întrucât Spitalul de Pediatrie "Sfânta Maria" din Iaşi, care de mai bine de 40 de ani este un spital regional, nu are propriul său computer tomograf sau un RMN pentru efectuarea examinărilor radiologice amănunţite. Un astfel de aparat urmează să fie dat în funcţiune începând, cel mai probabil, din ianuarie - februarie 2012.
Medicul de gardă al Spitalului de Neurochirurgie, Corneliu Taraşi, nu a dorit să facă publice informaţii despre tânărul din Ruginoasa invocând secretul profesional. El a precizat doar că starea adolescentului este stabilă.
Reamintim că, sâmbătă dimineaţă, un tânăr de 17 ani a fost lovit cu ciomegele la cap în timpul unei confruntări tradiţionale cunoscute de aproximativ 500 de ani sub denumirea de "Malanca".
"Bătălia mascaţilor", care are loc în fiecare an în dimineaţa ultimei zile a anului, se poartă, conform tradiţiei, între Vălenii şi Delenii satului Ruginoasa.
Anul acesta, confruntarea a fost câştigată de Deleni, după o luptă de doar cinci minute.
Spre deosebire de ultimii ani, în confruntarea de sâmbătă dimineaţa au existat trei victime, una dintre acestea, un băiat de 18 ani, a primit îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD sosit la faţa locului pentru a asigura asistenţa medicală în caz de necesitate. După ce a fost stabilizat, tânărul a refuzat să fie dus la spital. Cea de-a doua victimă a fost transportată la Spitalul Municipal Paşcani. În cea mai gravă stare se află adolescentul de 17 ani care se află în prezent la Spitalul de Neurochirurgie.
Căpitanul Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi, a declarat că agresorul băiatului a fost dus la Poliţie. În funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale se va stabili şi pedeapsa acestuia, în cazul în care victima va depune o plângere.
"Malanca" s-a practicat şi se practică, potrivit tradiţiei de aproape 500 de ani, în Ruginoasa precum şi în alte localităţi ale comunei - Rediu şi Gugeoaia.
Singurul an când mascaţii din Ruginoasa nu s-au mai bătut a fost în 1989. Atunci, tinerii s-au întâlnit, şi-au dat mâinile şi au aprins lumânări pentru sufletele celor ucişi în Revoluţie.
Primele acte de violenţă au fost semnalate în anul 1967, iar acestea s-au intensificat în perioada 2006 - 2008, când au fost întocmite dosare penale pentru acte antisociale.
În 2007, poliţiştii au instituit blocaje în comună pentru ca cetele de mascaţi să nu se întâlnească, dar tinerii s-au bătut în curţi şi pe uliţele localităţii. În 2008, câteva zeci de persoane au fost sancţionate contravenţional, în timp ce în 2009 confruntarea s-a încheiat fără incidente. AGERPRES/(AS - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Spitalul de Pediatrie 'Sfânta Maria' are un computer tomograf Medicii de la Spitalul Regional de Urgenţă Pediatrică 'Sfânta Maria' din Iaşi vor putea diagnostica mult mai uşor copiii din Iaşi şi celelalte judeţe ale Moldovei, cu ajutorul unui computer tomograf care va fi dat în folosinţă la începutul anului 2012.
Iaşi: Asistenţă medicală pentru cei afectaţi de caniculă, acordată în mai multe zone ale oraşului Medici de la Spitalul ''Sfântul Spiridon'' vor asigura asistenţa medicală în mai multe zone ale Iaşiului, în caz de cod portocaliu sau roşu de caniculă.
Iaşi: Copil de doi ani dus la spital după ce a căzut de la înălţime Un copil de aproape doi ani şi jumătate, care a căzut, vineri, de pe terasa unei case din cartierul Tătăraşi, a fost adus în stare gravă la spital pentru îngrijiri medicale.
Iaşi: Copil în stare gravă după ce a căzut de la etajul 5 Un copil în vârstă de trei ani şi jumătate a fost adus luni în stare gravă la Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi după ce a căzut de la peste 10 metri înălţime de la etajul 5 al unui bloc.
Iaşi: Dezbatere organizată de USL privind starea de sănătate a populaţiei Starea de sănătate a locuitorilor judeţului Iaşi se deteriorează constant, începând din 2000, a precizat prof. univ. dr. Marin Burlea, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa', în cadrul unei dezbateri privind problemele de sănătate, organizată, vineri, de candidaţii USL la funcţiile...
Vaslui: Bărbat în stare gravă, transportat cu elicopterul SMURD la Iaşi Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a solicitat marţi elicopterul SMURD pentru transportul unui pacient din localitatea Vutcani la clinica de neurochirurgie din Iaşi.