Cele mai citite
 


Primul centru din România care monitorizează polenul alergen al ambroziei, inaugurat la Timişoara
duminică, 1 ianuarie 2012   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie
 

Primul centru de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia şi polen alergen din România a fost inaugurat vineri la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, dar îşi va începe oficial activitatea din luna februarie 2012.

Centrul a fost realizat în cadrul proiectului 'Monitorizarea şi combaterea poluantului biologic invaziv Ambrosia artemisiifolia', finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia. Valoarea totală a proiectului a fost de 680.932 euro, din care 261.596 euro au fost alocaţi partenerului român, fondurile fiind utilizate pentru înfiinţarea şi echiparea centrului, dar şi pentru colectarea de date din teren.
"Centrul de monitorizare pentru Ambrosia artemisiifolia şi polen alergen îşi va începe activitatea de la jumătatea lunii februarie, iar informaţiile privind concentraţia de polen alergen din aer vor fi puse la dispoziţia publicului larg şi a instituţiilor interesate. În cadrul activităţii de monitorizare vor fi actualizate datele din teren privind răspândirea acestei specii pentru judeţele Timiş şi Caraş-Severin în perioada de vegetaţie. Informaţiile vor fi puse la dispoziţia autorităţilor pentru a se putea stabili în timp real măsurile adecvate de combatere a acestei specii în funcţie de situaţia din teritoriu", a afirmat Veronica Sărăţeanu, coordonatorul centrului de monitorizare, potrivit unui comunicat transmis presei.
Ambrosia artemisiifolia, numită şi 'iarba pârloagelor', este extrem de nocivă sănătăţii populaţiei datorită polenului, produs în perioada de înflorire, care provoacă alergii puternice. Buruiana apare şi se răspândeşte rapid pe terenurile virane, şantiere, printre ruine şi dărâmături, pe marginea şoselelor, dar şi în grădini şi printre culturile agricole. AGERPRES/(AS - Otilia Halunga)

Notare
Comentarii
de bociat diana
Ma bucur nespus de mult ca s-a pus problema aceasta,deoarece eu am un copil de 7 ani care este foarte alergic.Din luna februarie si pana in luna octomrie al are probleme grave alergice,in sensul ca il mananca foarte tare ochii,i se umfla pleoapele si nu putem iesi afara deloc daca nu punem picaturi cu cortizon in ochi,singurele care au efect.Ori aceste picaturi nu se pot folosi mai mult de 10 zile,asa ca tot calvarul nostru continua si staul in casa e singura posibilitate.E totusi un copil si doreste sa se joace afara,sa alerge,sa mearga la un strand.Totusi ma bucur sa aud ca cineva a luat aceasta initiativa si incearca sa rezolve problema alergenilor,in special ambrozia,care in strainatate este pur si simpu interzisa,toata lumea ar trebui sa o distruga. Va multumesc,cu respect o mamaica disperata.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Un alergolog timişorean lucrează la un vaccin revoluţionar împotriva alergiei la ambrozie Alergia la ambrozie ar putea fi tratată cu un vaccin revoluţionar, aflat în faza studiilor de laborator şi de testare, la care lucrează prof. univ. dr. Carmen Bunu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Timişoara, împreună cu o echipă de alergologi din Viena.
Timiş: Centru de medicină genomică, inaugurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara a inaugurat, miercuri, Centrul de Medicină Genomică (CMG), axat pe cercetarea în domeniul bolilor genetice rare.
Timiş: Ambasadorul Franţei a inaugurat noul sediu al consulatului onorific Ambasadorul Francois Saint-Paul, a inaugurat, marţi, noul sediu al consulatului onorific al Franţei de la Timişoara, cu această ocazie fiind marcată, în prezenţa a zeci de francezi care derulează afaceri în oraşul bănăţean, şi preluarea mandatului de consul onorific de către Cosmin Brânzan.
Timiş: Proiectul 'Centru regional de chirurgie vitreo-retiniană şi oftalmo-oncologie', la final Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara (SCMUT) a anunţat, marţi, încheierea proiectului intitulat ''Centru regional de chirurgie vitreo-retiniană şi oftalmo-oncologie'', finanţat în urma primului apel pentru propuneri de proiecte a Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica...
Timiş: Cel mai mare spital privat din vestul ţării, inaugurat Cel mai mare spital privat din vestul ţării s-a inaugurat, sâmbătă, la Timişoara, acesta fiind axat, cu prioritate, pe reproducere umană asistată şi ginecologie, fiind dotat cu aparatură de înaltă performanţă şi în domeniile chirurgiei şi cel al imagisticii.
Caraş-Severin:Fundaţia Sfânta Irina a pus piatra de temelie a primului centru de recuperare oncologică din România Fundaţia Sfânta Irina a inaugurat marţi, în localitatea Slatina-Nera, lucrările de construcţie a Clinicii Nera, respectiv, a Centrului pentru Cercetări în Recuperare Oncologică.