Cele mai citite
 


Ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli au totalizat peste două miliarde de lei, în 2011
miercuri, 4 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli au totalizat peste 2,06 miliarde de lei în 2011, acestea fiind alocate în special pentru susţinerea sectorului zootehnic şi a creditelor de investiţii, precum şi pentru motorina utilizată în agricultură, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Astfel, au fost acordate fonduri publice în valoare de 68,63 milioane lei unui număr de 773 de producători agricoli, conform Legii creditului agricol pentru producţie, respectiv bonificaţia de 30% la volumul creditelor angajate de aceştia în anul 2009 şi rambursate băncilor finanţatoare până la 31 decembrie 2010, la termenele scadente prevăzute în contractele de împrumut.
Destinaţia creditelor contractate de producătorii agricoli, în valoare de 225,458 milioane de lei, a fost pentru înfiinţarea, întreţinerea şi recoltarea culturilor agricole (grâu, orz, porumb, floarea soarelui, soia, culturi furajere, legume, cartof), întreţinerea şi recoltarea plantaţiilor pomicole şi viticole, achiziţionarea puilor de pasăre pentru carne şi ouă, purceilor pentru îngrăşat, tineretului bovin, ovin şi caprin pentru îngrăşat, dar şi pentru aprovizionarea, procesarea hranei şi asigurarea de medicamente pentru animale.
De asemenea, 398 de milioane de lei au fost alocate ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli pentru motorina achiziţionată şi utilizată în trimestrul III şi IV din 2010, precum şi în trimestrul I şi II 2011, la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, în sectoarele vegetal zootehnic şi îmbunătăţiri funciare. Sumele au vizat reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură la 1,162 lei/litru pentru 2010 şi, respectiv, 1,20 lei/litru pentru 2011.
Potrivit MADR, circa 6,129 milioane de lei a reprezentat cofinanţarea nerambursabilă de la bugetul de stat pentru proiecte de investiţii din cadrul Programului SAPARD-ul românesc, circa 532,6 milioane lei au fost destinate plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic pentru specia bovine aferentă anului 2010, iar 263,6 milioane lei pentru speciile ovine/caprine.
De asemenea, peste 16 milioane de lei au fost destinate subvenţionării în proporţie de 50% până la 70% din prima de asigurare a producţiei, în funcţie de riscurile asigurate, iar 73,15 milioane lei au reprezentat sumele alocate pentru renta viageră aferentă anului 2010.
Nu în ultimul rând, au fost acordate subvenţii de la bugetul de stat pentru bunăstarea păsărilor şi porcilor, respectiv 688,69 milioane de lei. AGERPRES/(AS-Mariana Nica)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU/Nini Săpunaru:România este singura ţară europeană care poate cultiva cu succes soia modificata genetic România este singura ţară din Uniunea Europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic, iar această cultură ar putea contribui cu 1 - 1,5 miliarde de euro la PIB-ul ţării, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură...
INTERVIU/Botănoiu (MADR): Nu am luat poziţia ghiocel în faţa FMI în problema deficitului; vom negocia şi reducerea TVA România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole deoarece, din 2020, plăţile în agricultură se vor face pe exploataţie şi nu pe unitatea de suprafaţă, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.
Activitatea ministerelor în 2011 - retrospectivă economică Revista The Banker, ce aparţine grupului Financial Times, a acordat ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, premiul Ministrul de Finanţe al anului în Europa.
Proiecte dezvoltate de IBNA Baloteşti cu mediul privat:ouă îmbogăţite cu Omega 3 şi carne de porc cu conţinut redus de colesterol Cercetătorii români de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală - IBNA Baloteşti au dezvoltat, în colaborare cu sectorul privat, o serie de proiecte cu ajutorul cărora se pot obţine produse funcţionale, precum ouăle îmbogăţite cu acizi graşi Omega 3 sau carne...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...