Cele mai citite
 


Cluj: Rectorul Andrei Marga spune că 2011 a fost un an cu 'mulţi paşi înainte' la Universitatea Babeş-Bolyai
miercuri, 4 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Anul 2011 a fost la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) unul "cu mulţi paşi înainte", chiar şi în privinţa investiţiilor, instituţia bazându-se prioritar pe resursele proprii, dinamica ponderii acestora în buget fiind 56%, comparativ cu 48% în 2010, sau 40% în 2008, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Andrei Marga.
Într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES, rectorul Andrei Marga arată că " în contextul unei legislaţii anacronice şi al slăbirii capacităţii administrative din România, al degradării instituţionale, civice şi morale indusă în societate şi al scăderii finanţărilor de către guvern", instituţia clujeană de învăţământ superior a continuat, în 2011, efortul de investiţii, cu toate că alocarea pentru acestea s-a redus de la 6 milioane de lei în 2008, la 500 de mii de lei în 2011.
În extinderea infrastructurii, UBB s-a axat pe lucrările de la căminul Sportul XXI "Flavia Rusu", care va fi inaugurat la 1 martie 2012, construcţia clădirii Colegiului "Sfântu Gheorghe", parţial dată în folosinţă, inaugurarea Bazinului Kynetoterapia, a Bibliotecii Ştiinţelor Mediului, şi punerea în funcţiune a Laboratoarelor de Imagistică RMN. De asemenea, s-au angajat procedurile de începere a construcţiilor de clădiri noi pentru facultăţile de Matematică şi Informatică, Biologie, Geografie, Teatru şi Studii Europene. Laboratoarele şi bibliotecile au beneficiat o dotare semnificativă, iar fiecare student are, în prezent, asigurată adresa electronică.
Profesorul Andrei Marga subliniază că Rectoratul a promovat cercetarea ştiinţifică, "într-un efort de a compensa confuziile endemice ale politicii cercetării de la nivelul naţional".
"Rectoratul a atras atenţia - împotriva fetişării publicaţiilor pastişate sau simplu epigonice, cu care în România de astăzi se drapează tot felul de nulităţi profesionale şi impostori agresivi - că publicaţiile ISI sunt veritabile dacă cuprind idei noi, descoperiri ştiinţifice, inovaţii intelectuale. Este dăunătoare tendinţa instalată în consiliile ministeriale actuale de a se desconsidera monografiile în favoarea articolelor, creaţiile intelectuale în favoarea încropelilor, traducerile în favoarea pastişelor. România universitară ar face bine să se elibereze de corul impostorilor care se ascund după cantitatea de publicaţii triviale şi să pună întrebarea: ce este nou şi ce se aplică din articolul ISI respectiv? ", susţine universitarul clujean.
În 2011, UBB a fost proclamată universitate de educaţie şi cercetare avansată. Toate programele sale de studii sunt acreditate sau autorizate.
"Universitatea noastră a contat în 2011, în clasamentul universităţilor din ţară, ca fiind a doua (cu toate că nimeni nu-şi asumă univoc răspunderea clasamentelor ce se fac în ţară!) dar, ceea ce este cel mai important, Universitatea Babeş-Bolyai a fost luată în considerare - ca prima universitate din România - pentru includerea între primele 500 de universităţi din lume (clasamentul Shanghai). Acesta este un succes major, ce trebuie fructificat în 2012 şi în anii ce vin", evidenţiază profesorul Andrei Marga. El atrage însă atenţia că efectivul de studenţi a scăzut, ca efect al ratei scăzute a natalităţii şi al emigrării din România şi ca urmare a restricţionării drepturilor de studii de către legislaţia universitară adoptată din 2011. Cu toate acestea, totalul tinerilor care studiază la UBB este de peste 49.000, instituţia continuând să fie "cea mai atrăgătoare universitate publică din ţară".
Pe de altă parte, UBB a progresat în aplicarea sistemului tutorial, s-a angajat în numeroase programe europene cu efecte pozitive, a crescut folosirea resurselor europene de către universitate, de la 2,3 milioane de lei în 2008, la, preliminar, 44 milioane, în momentul de faţă, iar Oficiul Programelor Europene al universităţii şi-a dovedit eficacitatea.
Instituţia a sprijinit substanţial restabilirea importanţei pedagogiei în formarea noilor generaţii de profesori, dar şi consolidarea liniilor de studiu română, maghiară şi germană. UBB a continuat să fie loc de reuniuni ale organismelor europene, iar rectorul ei a fost cooptat în organisme internaţionale multiple. Colegiul Magna Charta Observatory s-a reunit, în premieră, în România, la UBB.
În 2011, s-au deschis, în premieră istorică, cooperările UBB cu universităţi din Kazahstan, Azerbaidjan, Brazilia şi alte ţări. Instituţia a devenit parte a The Network of Global Laerning Centers. Recent, Institutul Confucius al Universităţii Babeş-Bolyai a fost proclamat, la Beijing (China), drept institut al anului în reţeaua mondială Hanban. Tot în anul care s-a încheiat au fost inaugurate China Study Center, Centrul Cultural Brazilian şi Centrul Cultural Rus.
"Starea precară a finanţelor ţării, sărăcia pe cale de extindere, desfigurarea democraţiei, degradarea moravurilor şi expansiunea furtului şi a falsificării trebuie să dea de gândit oricărui cetăţean. Trebuie să dea de gândit intelectualilor patrioţi faptul că revin în deciziile autorităţilor române de azi nu doar devizele lui Mussolini şi Goebbels - "De ce le e frică nu scapă", "Vrem sânge proaspăt!", "Religia este ca şi ceaţa!" etc. - nu doar măsurile mussoliniene, precum tăieri de salarii, închideri de şcoli, concedieri de profesori, desfiinţarea unei camere a parlamentului, etc. ci şi legile de sorginte legionară. Exemplu este eliminarea, prin legea educaţiei din 2011, a câtorva mii de profesori universitari de prim plan, exact ca în 1940, când Nicolae Iorga, Rădulescu-Motru, Emil Racoviţă, P.P. Negulescu, Dimitrie Pompeiu şi alţi autori de opere majore au fost eliminaţi sub pretextul împlinirii vârstei de 65 de ani. Legea educaţiei din 2011 a plagiat masiv reglementări anterioare, iar ceea ce a adăugat este anacronic - amestec de Mussolini, legionarism, cognitivism prost înţeles şi psihopatie - şi va birocratiza până la sufocare învăţământul din România", spune profesorul Andrei Marga.
El susţine că într-un moment în care "fatala pasivitate a intelectualilor, din anii optzeci, ameninţă să revină", UBB a continuat să-şi spună cuvântul în favoarea autonomiei universitare, "pentru schimbarea de direcţie a culturii şi a mersului societăţii româneşti, în acord cu idealurile şi de la 1848, de la 1918 şi din decembrie 1989". AGERPRES/ (AS - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Universitatea Babeş-Bolyai a împlinit 95 de ani Universitatea Babeş-Bolyai împlineşte săptămâna aceasta 95 de ani de învăţământ universitar românesc, la începutul lunii noiembrie 1919 având loc inaugurarea primei instituţii de învăţământ superior românesc din Transilvania, momentul fiind rememorat de profesorul Ovidiu Ghitta, decanul Facultăţii de...
Cluj: A fost inaugurat primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România Primul Centru de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină din România a fost inaugurat, miercuri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca, noua unitate fiind realizată în urma unei investiţii din fonduri proprii de aproximativ 4,5 milioane de euro.
Cluj: A fost inaugurat singurul Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din România Clinicile Medicală III şi Chirurgie III din Cluj-Napoca au fost reunite, printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii, sub titlul de Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, care este singurul de acest fel din România.
Alba: Investigaţiile RMN, posibile şi în judeţ, la SJU Pacienţii din Alba pot din această săptămână să efectueze investigaţii RMN în judeţ, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, nemaifiind nevoiţi să se deplaseze la Sibiu sau la Cluj Napoca pentru o asemenea operaţiune.
Cluj: A fost inaugurat bazinul pentru kinetoterapie din Complexul de Nataţie 'Universitas' Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) a inaugurat marţi, în prezenţa conducerii instituţiei, bazinul pentru kinetoterapie al Complexului de Nataţie 'Universitas', din parcul 'Iuliu Haţieganu'.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...