Cele mai citite
 


Micşorarea stomacului are efecte pozitive asupra numărului de accidente cardio-vasculare şi a mortalităţii
joi, 5 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Afectiunile inimii
 

Operaţia bariatrică, prin care se micşorează capacitatea stomacului la obezi, contribuie şi la scăderea numărului de accidente cardio-vasculare şi a mortalitîţii, potrivit rezultatelor provizorii ale unui studiu suedez publicate marţi în Statele Unite şi menţionate de AFP.

Cele mai multe cercetări arată o legătură între obezitate şi un risc crescut de infarct şi de accidente vasculare cerebrale, ca şi de deces, subliniază autorii comunicării apărute în Journal of American Medical Association (JAMA). Prin urmare, 'o pierdere în greutate ar putea avea efecte protectoare, însă până acum n-au existat destule date clar stabilite în sprijinul acestor observaţii', spun cercetătorii suedezi.

Studiul, care este încă în curs de desfăşurare, se realizează în 25 de secţii de chirurgie şi 480 de centre de îngrijire, pe 2.010 participanţi obezi, care au suferit o intervenţie bariatrică, precum şi pe 2.037 obezi care beneficiază de tratamentul obişnuit, nechirurgical. Pacienţii au participat la acest studiu între 1987 şi 2001, având vârste cuprinse între 37 şi 60 de ani şi un indice de masă corporală de cel puţin 34 kg/m2 la bărbaţi şi 38 kg/m2 la femei. Analiza s-a efectuat pe datele existente la 31 decembrie 2009, reprezentând o perioadă medie de observaţie de 14,7 ani.

Pacienţii care făcuseră gastroplastie - dintre care 13,2% derivaţie de stomac, 18,7% amplasarea unui inel gastric şi 68,7% o combinaţie acelor două procedee - au pierdut după doi, zece, 15 şi 20 de ani respectiv 23%, 17%, 16% şi 18% din greutatea iniţială, faţă de aproape nimic la cei din grupul martor. În timpul perioadei de observaţie, cercetătorii au înregistrat 49 de decese provocate de accidente cardio-vasculare la pacienţii din grupul martor, faţă de 28 la cei care făcuseră o operaţie bariatrică. În total au fost 234 accidente cardio-vasculare mortale şi neletale în grupul martor, comparativ cu 199 la cei care făcuseră o gastroplastie.

În Statele Unite, unde circa o treime din populaţia adultă este obeză, se fac anual circa 200.000 de gastroplastii.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un adult din trei la nivel mondial este supraponderal sau obez (studiu) Un adult din trei la nivel mondial este supraponderal sau obez, respectiv 1,46 miliarde de persoane, a indicat vineri un think-thank britanic, care evidenţiază o explozie a acestui fenomen în ţările în curs de dezvoltare şi face apel la guverne să acţioneze, transmite AFP.
Când kilogramele în plus se acumulează, speranţa de viaţă se reduce (studiu) Persoanele supraponderale pierd în medie un an din speranţa de viaţă, un tribut greu, care creşte odată cu numărul de kilograme şi poate ajunge chiar la zece ani în cazul persoanelor cu obezitate severă, relevă un studiu amplu, publicat joi în revista "The Lancet" şi citat de agenţia France Presse (AFP)...
Obezitatea poate scurta viaţa cu opt ani (studiu) Obezitatea şi obezitatea severă pot scurta cu opt ani speranţa de viaţă şi cu până la 19 ani perioada în care sănătatea este bună, susţine un studiu publicat vineri şi preluat de AFP.
A fost descoperită o posibilă legătură între greutatea corporală şi riscul de Alzheimer Oamenii slabi au mai multe riscuri de a dezvolta demenţă, comparativ cu cei cu greutate normală sau obezi, indică un studiu publicat vineri în revista medicală The Lancet Diabetes and Endocrinology, informează AFP.
Arad: Studiu de evaluare a sănătăţii populaţiei Arad, 15 ian /Agerpres/- Consiliul Judeţean Arad a derulat împreună cu compania Houston un studiu de evaluare a stării de sănătate a populaţiei din comuna Ghioroc, concluziile acestui studiu fiind prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Riscul de mortalitate legat de obezitate este subestimat (studiu) Washington, 5 ian /Agerpres/ - Riscul de mortalitate legat de obezitate este subestimat în cele mai multe studii, deoarece acestea se bazează pe o singură măsurare a indicelui de masă corporală şi nu pe variaţiile de greutate pe perioade mai lungi, potrivit unui studu publicat luni, citate de agenţia...