Cele mai citite
 


Harghita: Caz de trichinella descoperit la un porc mistreţ
joi, 5 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Miercurea Ciuc, 4 dec/Agerpres/- Inspectori veterinari harghiteni au anunţat, miercuri, existenţa unui caz de infectare cu trichinella spiralis la un porc mistreţ vânat în zona Cristur, în prezent fiind efectuată o anchetă pentru a se stabili dacă vânătorii au mâncat din carnea acestuia.
Directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, dr. Pusok Laszlo, a declarat că în Fondul de Vânătoare Salon, din zona Cristuru Secuiesc, au fost împuşcaţi trei porci mistreţi, iar analizele au arătat că unul dintre ei era infestat cu trichiella spiralis. Inspectorii sanitar veterinari au declanşat imediat ancheta epidemiologică pentru a stabili dacă cineva a mâncat sau nu din carnea porcului bolnav.
'În mod normal nimeni nu trebuie să consume carnea înainte de a vedea rezultatele analizelor pentru trichinella şi pesta porcină. (...) Imediat am declanşat ancheta epidemiologică, sperăm că nimeni nu a mâncat din carnea porcului. În caz contrar trebuie să meargă de urgenţă la medic', a spus dr. Pusok.
Directorul adjunct al DSVASA Harghita a mai spus că în urmă cu câteva zile a fost declarată carantină în localitatea Ocna de Sus, după ce s-a dovedit că un câine din localitate era turbat, cel mai probabil după ce a intrat în contact cu o vulpe bolnavă. Carantina va fi ridicată la sfârşitul lunii ianuarie, iar veterinarii au luat măsurile care se impun în astfel de cazuri. AGERPRES/(AS-Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ANSVSA a reactualizat analiza de risc şi planul de contigenţă pentru pesta porcină africană Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reactualizat, la recomandarea Comisiei Europene, analiza de risc şi planul de contingenţă pentru pesta porcină africană, noile variante fiind postate pe site-ul autorităţii.
Harghita: Localitate în carantină după ce o vulpe turbată a intrat în gospodăria unui localnic Autorităţile sanitar-veterinare din Harghita au declarat carantină în localitatea Plăieşii de Jos după ce o vulpe turbată a intrat în gospodăria unui localnic.
Harghita: Oraşul Vlăhiţa este în carantină din cauza unei vulpi turbate Miercurea Ciuc, 15 nov /Agerpres/- Autorităţile sanitar veterinare din Harghita au instituit carantină în oraşul Vlăhiţa, după ce s-a dovedit că o vulpe care intrase în gospodăria unui localnic era bolnavă de rabie.
Tulcea: Pesta porcină africană din Ucraina a alertat din nou autorităţile Prefectul judeţului Tulcea a solicitat, joi după-amiază, autorităţilor reprezentate în Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLBC) planuri de acţiune pentru prevenirea apariţiei unor focare de pestă porcină africană (PPA) pe teritoriul judeţului.
Harghita: Carantină la Ditrău din cauza unei vulpi turbate Miercurea Ciuc, 5 oct/Agerpres/- Autorităţile sanitar-veterinare din Harghita au instituit carantină în localitatea Ditrău, din cauza unei vulpi turbate care a fost atacată de mai mulţi câini.
Tulcea: Probele prelevate de la mistreţii din Deltă, negative la pesta porcină africană Analizele efectuate pentru pesta porcină africană de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti pe probele prelevate de la cei cinci mistreţi capturaţi săptămâna trecută din Delta Dunării sunt negative, potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor...