Cele mai citite
 


UNESCO, acuzată că îndeamnă la viciu printr-un program de educaţie sexuală
miercuri, 16 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un program mondial al UNESCO pentru educaţie sexuală, a cărui versiune provizorie a fost recent difuzată, a declanşat nemulţumirea mediilor conservatoare americane, care îi reproşează promovarea masturbării, a contracepţiei şi a avortului, relatează AFP.
Prezentate săptămâna trecută, 'Liniile directoare internaţionale asupra educaţiei pentru sexualitate' sunt rezultatul unei activităţi începute în 2007 de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), vizând să dea un cadru pentru educaţia sexuală în şcolile din lumea întreagă. Programul, elaborat plecând de la 87 de studii internaţionale, îşi propune să dea copiilor şi adolescenţilor din fiecare ţară mijloacele 'să facă alegeri responsabile în relaţiile lor sexuale şi sociale', pentru a combate SIDA, diferitele abuzuri şi sarcinile nedorite, potrivit documentului.

Sunt prezentate în detaliu, pe grupe de vârstă, temele şi cunoştinţele potrivite, de la dreptul la 'autodeterminare' şi de a zice 'da' sau 'nu' în materie de practici sexuale, la sfaturi despre contracepţie, utilizarea prezervativului şi avort. Masturbarea este definită ca 'o expresie posibilă şi nepericuloasă a sexualităţii'.

Documentul, prezentat într-o primă versiune în luna iunie, a fost de atunci ţinta multor critici.

'Un raport al ONU recomandă predarea masturbării copiilor de 5 ani', titra în august site-ul on-line al canalului Fox News, apropiat mediilor conservatoare americane.

UNESCO vrea 'să se predea masturbarea şi contracepţia', iar programul său de educaţie sexuală 'calcă în picioare morala tradiţională', a scris un alt site conservator, americanthinker.com. 'O dată în plus, ceea ce are mai rău ideologia radicală americană se exportă în lumea întreagă', adaugă site-ul.

Critica a trezit ecou mai ales în America Latină. În acelaşi timp, orice menţionare a Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (FNUAP), iniţial parte a proiectului, a dispărut din ultima versiune. FNUAP devenise 'oaia neagră' a conservatorilor americani, spun surse din cadrul organizaţiei.

UNESCO se apără de acuzaţii, spunând că 'nu este un program şcolar, nimic nu este obligatoriu, ci o lucrare elaborată la cererea statelor membre şi a organizaţiilor Naţiunilor Unite, care constă în realizarea unei compilaţii a ceea ce se ştie despre acest subiect, fără tabuuri', afirmă Sue Williams, purtătoare de cuvânt a UNESCO.

'Sunt evocate toate posibilităţile, de la abstinenţă la avort' şi 'fiecare guvern reţine ceea ce doreşte, adaptând în funcţie de diferitele contexte culturale', adaugă ea. În ceea ce priveşte masturbarea, documentul propune, pentru grupa de vârstă 5-8 ani, să se explice copiilor că este 'normal să exploreze şi să atingă părţi ale corpului lor' şi că această practică 'nu este periculoasă'.

Textul mai prevede şi 'promovarea dreptului la un avort sigur', amintind că 'egalitatea între sexe este un drept al omului' şi considerând ca 'nefaste' practici cum ar fi căsătoria forţată şi poligamia.

În mod paradoxal, acest program n-a trezit nicio reacţie în alte ţări din sud, mai ales musulmane. Documentul ar trebui să sufere doar nişte modificări de formă şi de limbă înaintea prezentării sale oficiale, în octombrie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Două din trei adolescente britanice însărcinate avortează Cifrele arată că două treimi din adolescentele britanice însărcinate avortează, iar rata celor care preferă să renunţe la sarcină, în loc s-o păstreze, a crescut cu o cincime în ultimii zece ani, informează Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie, citat de Daily Mail.
Polonia: Manifestaţie în negru împotriva interzicerii totale a avortului Mii de persoane îmbrăcate în negru au manifestat sâmbătă în faţa Parlamentului din Polonia împotriva unei legi are interzice avortul în această ţară condusă de dreapta conservatoare catolică şi a cărei legislaţie era deja printre cele mai restrictive din Europa, a transmis AFP.
SUA: Republicanii abordează subiecte precum contracepţia şi religia, un teren minat pentru ei Candidaţii la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2012 calcă pe teren minat atunci când vorbesc despre religie sau contracepţie, subiecte uneori controversate care ar putea îndepărta electoratul de centru, estimează experţi, citaţi marţi de AFP.
VIRUSUL ZIKA Biserica braziliană respinge avortul în cazurile de microcefalie Biserica romano-catolică braziliană a respins miercuri posibilitatea autorizării avortului în cazurile de microcefalie, aşa cum doreşte Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), spunând că redeschiderea dezbaterii a fost un gest oportunist după explozia de cazuri legate de virusul Zika, transmis de un ţânţar...
Rata mare a avorturilor din România, rezultat al ajutorului american pentru contracepţie Date recente publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa - 480 de avorturi la fiecare 1.000 de născuţi vii, ceea ce reprezintă peste dublul mediei din UE. Totodată, are una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii materne, cu 27...
Parlamentul European susţine dreptul femeilor la avort În raportul anual despre egalitatea de gen, Parlamentul European a susţinut marţi dreptul femeilor la avort, o practică ce încă nu este pe deplin legală în toate statele Uniunii Europene, transmite agenţia DPA.