Cele mai citite
 


(Corespondenţă)CE doreşte consolidarea directivei europene privind trasabilitatea protezelor şi altor dispozitive medicale
joi, 5 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 5 ian - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Comisia Europeană lucrează de mai multe luni la revizuirea directivei europene privind trasabilitatea protezelor şi altor dispozitive medicale, a anunţat joi un purtător de cuvânt al executivului UE, în contextul scandalului implanturilor mamare din silicon produse de compania franceză Poly Implant Prothese (PIP).
Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate publică şi protecţia consumatorilor John Dalli, a declarat că varianta revizuită a directivei va fi prezentată de Comisia Europeană în prima jumătate a acestui an.

Modificarea directivei vizează mai ales ''consolidarea trasabilităţii şi a schimbului de informaţii între state'' în legătură cu ''dispozitivele medicale''. În această categorie sunt incluse produse medicale mergând de la simple bandaje la proteze sau lentile de contact.

În viitor, va trebui să fie mai uşor de identificat traseul implanturilor ''de la locul de producţie până la persoana care le va purta''.

De asemenea, Bruxellesul va elabora şi criterii mai solide pentru desemnarea organismelor de omologare a dispozitivelor medicale respective, pentru a garanta independenţa şi seriozitatea autorităţilor respective.

Scandalul legat de implanturile produse de PIP a făcut obiectul analizei reprezentanţilor statelor membre, reuniţi miercuri în cadrul comitetului de securitate medicală.

Cu această ocazie, executivul UE a mai propus punerea în practică a unui sistem de evaluare comun privind riscurile implicate de protezele mamare, sub forma unor chestionare comune adresate purtătorilor de implanturi PIP.

Compania franceză PIP este acuzată că a folosit silicon neconform la fabricarea implanturilor mamare.

În aşteptarea finalizării anchetei declanşate de autorităţile franceze, Direcţia generală de Sănătate din Franţa le-a recomandat celor 30.000 de femei care au apelat la astfel de implanturi să se opereze în acest an pentru a îndepărta sau înlocui implanturile.

Totuşi, acest lucru ridică multe probleme de organizare. În consecinţă, comitetul ministerial care se va reuni joi ar putea să ceară punerea în funcţiune a unor blocuri operatorii destinate exclusiv înlăturării acestor implanturi în spitalele de pe întregul teritoriu francez.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Implanturi cu silicon - PE cere controale de siguranţă mai stricte Bruxelles, 14 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Parlamentul European a adoptat joi, în plen la Strasbourg, o rezoluţie în care propune un registru privind implanturile mamare, controale mai stricte şi trasabilitatea mai bună a produselor, precum şi un sistem de autorizare înaintea...
(Corespondenţă) Eugen Nicolăescu: Am discutat în cadrul Consiliului despre un acord privind achiziţiile publice comune Bruxelles, 10 dec - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din UE au discutat cu comisarul european Tonio Borg despre un acord privind achiziţiile publice comune, care va asigura posibilitatea de a organiza o licitaţie la nivelul UE şi de a cumpăra, de exemplu, vaccinuri...
Belgia/PIP: O singură cerere de înlăturare a implanturilor mamare Agenţia de supraveghere a produselor medicale din Belgia a anunţat că până în prezent a primit o singură cerere de înlăturare a implanturilor mamare PIP, după scandalul izbucnit în Franţa unde compania franceză Poly Implant Prothese (PIP) este acuzată că a folosit silicon neconform la fabricarea implanturilor...
Comisia Europeană prezintă criterii ştiinţifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini în domeniul pesticidelor şi al produselor biocide Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de criterii ştiinţifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini în domeniul pesticidelor şi al produselor biocide. Potrivit criteriilor stabilite de Bruxelles, care se bazează pe definiţia dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) perturbatorilor...
Un număr de peste 20.000 de braziliene au proteze PIP, încă nicio recomandare de scoatere a acestora Aproximativ 25.000 de braziliene au implanturi mamare PIP, dar autorităţile sanitare nu au hotărât încă dacă să recomande îndepărtarea acestora, ca în Franţa, a arătat vineri Agenţia naţională de control sanitar (Anvisa), relatează AFP.
Divizate, statele UE lasă Comisia Europeană să decidă asupra autorizării unei noi varietăţi de porumb transgenic Bruxelles, 28 sep /Agerpres/- Statele Uniunii Europene au lăsat Comisia Europeană să decidă asupra autorizării unei noi varietăţi de porumb transgenic, întrucât nu au ajuns la un acord pe această temă, a anunţat vineri executivul comunitar, citat de agenţia EFE.