Cele mai citite
 


Harghita: Consultaţii gratuite, oferite de medici din Ungaria
miercuri, 16 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr de 14 medici specialişti din Ungaria acordă, în această săptămână, consultaţii gratuite localnicilor din zona Casin, judeţul Harghita.
Cei 14 medici au specializări dintre cele mai diverse, cum ar fi internist, urolog, pediatru, ginecolog, diabetolog, oncolog sau imagistică medicală şi oferă consultaţii în cinci cabinete amenajate în localitatea Plăieşii de Jos. Specialiştii maghiari au adus cu ei şi aparatura medicală necesară unor investigaţii generale, ei fiind sprijiniţi de autorităţile locale şi judeţe.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, medicii au venit din judeţul Jasz-Nagykun-Szolnok din Ungaria, iar iniţiativa îi aparţine instituţiei pe care o conduce.

Cei 14 medici au fost prezenţi şi anul trecut în zona Casin şi, în urma investigaţiilor efectuate, au descoperit la 10 la sută dintre pacienţi alte afecţiuni decât cele cunoscute până atunci.

La copii, cele mai frecvente afecţiuni au fost cele dermatologice, iar la adulţi s-au descoperit boli precum hernie inghinală, cancer de prostată, micoze, diabet zaharat, probleme cu tensiunea arterială. Pentru tratarea afecţiunilor depistate anul trecut, medicii din Ungaria au oferit o donaţie de medicamente în valoare de 1 milion de forinţi.

Directorul Spitalului Judeţean Harghita, dr. Demeter Ferenc, consideră că prezenţa medicilor din Ungaria este binevenită, specialiştii putând depista boli pentru care, în România, nu există programe naţionale de screening.

'E bine că aceşti medici vin în Harghita, deoarece prin screeningul lor contribuie la depistarea unor afecţiuni pentru care nu există programe de screening organizate şi finanţate de Ministerul Sănătăţii din România', a precizat dr. Demeter. Acesta a ţinut să sublinieze că oamenii de la sate au mai multă încredere în specialistul din afara localităţii, 'venit de la oraş', şi ascultă de sfaturile acestuia.

Delegaţia de medici este însoţită de preşedintele Consiliului Judeţean din Jasz-Nagykun-Szolnok, Fejer Andor, care a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, cei doi discutând despre noi posibilităţi de colaborare în domeniul medical.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Medici din Ungaria oferă consultaţii gratuite copiilor aflaţi în dificultate O echipă de medici şi profesori universitari din Ungaria, membri ai Serviciului Internaţional de Salvare a Copiilor, se află în Harghita, în această săptămână, pentru a le acorda asistenţă copiilor aflaţi în dificultate.
Harghita: Medici voluntari din Ungaria consultă gratuit copiii aflaţi în dificultate O echipă de medici specialişti voluntari din Ungaria, de la Serviciului Internaţional de Salvare a Copiilor, se află în Harghita, în această săptămână, pentru a oferi consultaţii gratuite copiilor aflaţi în dificultate, acţiunea devenind, în ultimii ani, tradiţională.
Covasna: Medici din Ungaria oferă consultaţii gratuite locuitorilor comunei Breţcu Mai mulţi medici din Ungaria vor oferi, săptămâna viitoare, consultaţii medicale gratuite locuitorilor comunei Breţcu, în baza unei colaborări între judeţele Covasna şi Bács-Kiskun.
Harghita: La Spitalul Judeţean de Urgenţă se amenajează o sală de naştere alternativă Miercurea Ciuc, 4 ian /Agerpres/- Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc va dispune, în curând, de o sală de naştere alternativă, în prezent fiind efectuate ample lucrări de modernizare şi extindere.
Harghita: Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, reabilitat din fonduri europene Un număr de 14 cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc vor fi reabilitate din fonduri europene, după ce Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a câştigat un proiect în cadrul Programului Operaţional Regional.
Harghita: Operaţii laparoscopice la secţia de ginecologie a Spitalului Judeţean, în urma unei investiţii a CJ Laparoscopul primit anul trecut de secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a fost pus în funcţiune, după ce Consiliul Judeţean a achiziţionat accesoriile necesare.