Cele mai citite
 


Biserica bulgară preferă copiii 'cu păr castaniu'
sâmbătă, 7 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Biserica ortodoxă bulgară şi-a exprimat, la 3 ianuarie, o poziţie foarte dură în legătură cu procrearea asistată medical şi mamele surogat, scrie Le Figaro în ediţia de joi.
'Procrearea nu poate fi decât lucrarea lui Dumnezeu', spune Sfântul Sinod, care îi îndeamnă pe părinţii cu probleme de fertilitate să-şi 'accepte soarta cu umilinţă'.

Un proiect de lege care reglementează metodele de fecundare artificială urmează să fie dezbătut, în a doua lectură, de către Parlament. Declarându-se categoric împotriva acestor metode, Biserica şi-a exprimat deja poziţia faţă de ceea ce numeşte 'o insultă la adresa voinţei divine'.

Această poziţie a unei instituţii cunoscute pentru atitudinea sa foarte conservatoare, chiar retrogradă, nu a surprins pe nimeni, dar a rănit-o profund pe o tânără credincioasă, Radina Velceva, de la asociaţia 'Vreau un bebeluş'. 'Lupta noastră împotriva sterilităţii este într-un fel motivată de dragostea pe care i-o purtăm Atotputernicului', afirmă aceasta.

Unele argumente invocate de responsabilii bisericii - comunicatul se întinde pe zece pagini - au provocat reacţii de dezaprobare. Kalina Krumova, deputata care a iniţiat proiectul, afirmă: 'Poziţia Bisericii este plină de inexactităţi. Începând cu confuzia între fecundarea in vivo şi in vitro'.

Alte afirmaţii cu pretenţii ştiinţifice sunt chiar mai şocante. Potrivit Bisericii, 60% dintre copiii născuţi prin aceste metode ar avea părul blond şi ar fi 'mai fragili şi mai puţin adaptaţi la lumea actuală', după cum se spune în comunicat. În schimb, copiii cu păr castaniu ar avea un sistem natural de apărare mai puternic. Sfântul Sinod afirmă, de asemenea, că toţi copiii rezultaţi din fecundarea asistată 'sunt mai mult supuşi bolilor şi problemelor psihologice, în special homosexualităţii'.

Biserica este îngrijorată şi de sufletele a 'patru milioane de embrioni criogenaţi care aşteaptă să fie adoptaţi'. 'Suntem la limita ridicolului. Aş vrea să ştiu de unde are Biserica toate aceste cifre', se întreabă Radina Velceva.

Mitropolitul de Loveci a încercat să aducă unele precizări, afirmând că Biserica nu se opune categoric fecundării in vitro, cu condiţia ca operaţiunea să-i implice 'doar pe cei doi părinţi biologici'.

Reputaţia acestei instituţii pare însă serios afectată după dezvăluirile din decembrie legate de gustul pentru lux al unor prelaţi, fiind al doilea scandal în mai puţin de o lună în care este implicată Biserica ortodoxă, în mod regulat acuzată de nereguli financiare. Denigratorii bisericii spun că nicio altă instituţie bulgară nu a fost atât de reticentă în legătură cu deschiderea arhivelor poliţiei politice ale fostului regim comunist, sugerând astfel că numeroşi actuali prelaţi ar fi fost colaboratori ai securităţii.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Parlamentul polonez respinge pedeapsa cu închisoarea pentru fecundarea in vitro Camera inferioară a Parlamentului polonez a respins vineri un proiect de lege care prevedea sancţionarea cu închisoarea a medicilor care ar practica fecundarea in vitro /FIV/ şi a trimis comisiei de specialitate alte cinci proiecte referitoare la bioetică, informează AFP.
Polonia: Manifestaţii contra unui proiect de lege privind interzicerea avortului Câteva mii de persoane au manifestat duminică, la Varşovia, în faţa sediului parlamentului polonez, împotriva unei propuneri de lege ce vizează interdicţia totală a avortului, proiect susţinut de Biserica poloneză şi de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, relatează Reuters şi AFP.
Proiect de lege pentru stimularea natalităţii, depus la Parlament Deputatul social-democrat Tamara Ciofu a depus marţi la Parlament o iniţiativă legislativă pentru stimularea natalităţii, care oferă posibilitatea unităţilor administrativ-teritoriale să acorde părinţilor o indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, pe lângă cea asigurată...
Teodor Baconschi: Problema centrală a viitorului proiect de lege a Sănătăţii - definirea pachetului medical de bază Problema centrală a viitorului proiect de lege a Sănătăţii este aceea a definirii pachetului medical de bază, a declarat, vineri, la Sighişoara, preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe.
Deputatul Carmen Hărău (PNL): PNL va depune un proiect de lege privind prevenţia în sănătate Partidul Naţional Liberal (PNL) va depune la Parlament, în săptămâna care urmează, un proiect de lege care face referire la prevenţia în sănătate, actul normativ urmând să stabilească norme precise privind controlul medical periodic, activităţile de screening şi alocarea fondurilor necesare pentru acest...
Botoşani: Proiect de lege privind stimularea natalităţii, iniţiat de deputatul PSD Tamara Ciofu Deputatul social-democrat Tamara Ciofu a depus, marţi, în Parlament un proiect de lege privind stimularea natalităţii în România prin implicarea directă a autorităţilor locale.