Cele mai citite
 


Capacităţile intelectuale scad de la vârsta de 45 de ani (studiu)
joi, 5 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Paris, 5 ian /Agerpres/- Capacităţile intelectuale ale omului încep să scadă de la vărsta de 45 de ani, potrivit unui studiu condus de Institutul francez Inserm şi de Univerity College din Londra, relatează AFP.
'Capacitatea noastră de a raţiona şi de a înţelege intră în declin de la vârsta de 45 de ani', scrie Institutul francez Inserm (Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală) într-un comunicat care însoţeşte apariţia unui articol pe această temă în publicaţia britanică British Medical Journal.

Studiul a fost realizat pe baza unor teste de memorie, de vocabular, de raţionament şi de exprimare verbală efectuate pe 5.198 de bărbaţi şi 2.192 de femei cu vârste cuprinse între 45 şi 70 de ani, evaluarea realizându-se pe parcursul a 10 ani.

'Rezultatele arată că performanţele intelectuale (cu excepţia testelor de vocabular) scad odată cu vârsta, situaţie care se accentuează şi mai mult atunci când oamenii au o vârstă mai înaintată', scrie Inserm.

Pe durata celor 10 ani cuprinşi în evaluare, performanţele intelectuale au scăzut cu 3,6% în cazul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 45 şi 49 de ani şi cu 9,6% pentru cei cu vârste cuprinse între 65 şi 70 de ani. În cazul femeilor, scăderea acestor capacităţi este identică pentru prima grupă de vârstă, dar mai puţin accentuată decât în cazul bărbaţilor (-7,6%) în cazul celei de-a doua grupe de vârstă.

Potrivit conducătorului echipei Inserm, este important 'să determinăm vărsta la care declinul intelectual începe' întrucât 'probabil este mai eficient să acţionăm de la începutul procesului' apelând în special la tratamentul medicamentos 'pentru a schimba cursul îmbătrânirii cognitive'.

Deşi este recunoscut faptul că performanţele intelectuale scad odată cu înaintarea în vârstă, momentul de început al acestui declin rămâne un subiect controversat. Potrivit Inserm, studii recente înclină mai degrabă să infirme ipoteza că acest fenomen începe la vârsta de 60 de ani.AGERPRES/(Sorin Popescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Migrenele nu afectează creierul (studiu) Migrenele şi episoadele repetate de cefalee nu măresc riscul de declin intelectual, în pofida faptului că produc mici leziuni la nivelul scoarţei cerebrale detectate prin RMN, conform rezultatelor unui studiu publicat în ultimul număr al revistei British Medical Journal, transmite AFP.
Gena IRF4 este responsabilă pentru încărunţirea părului (studiu) Cercetătorii britanici au descoperit că încărunţirea părului se datorează genei IRF4, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', confirmând astfel că acest fenomen nu este motivat numai de capriciile vieţii, ci şi de moştenirea noastră genetică, informează agenţiile France...
Un test genetic ar putea prezice menopauza precoce (studiu) Cercetători britanici au identificat patru variante genetice a căror prezenţă se asociază cu un risc crescut de menopauză precoce, deschizând astfel calea efectuării unui test genetic ce ar premite femeilor să-şi planifice la timp o sarcină, informează AFP.
Forma genetică a bolii Alzheimer poate fi prevăzută cu 10-20 de ani înaintea apariţiei primelor simptome Unele modificări biologice măsurabile şi-ar face apariţia cu 10-20 de ani înaintea primelor tulburări de memorie la persoanele afectate de o formă foarte rară, genetică, a bolii Alzheimer, potrivit cercetărilor prezentate miercuri la Paris, menţionate de AFP.
Bolile de memorie - Interviu AGERPRES cu Presedintele Fundatiei Ana Aslan International Preşedintele Fundaţiei Ana Aslan International, dr. Luiza Spiru, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte, printre altele, despre răspândirea bolilor de memorie, precum şi despre noile terapii şi importanţa prevenţiei în acest domeniu.
Studiu Republica BIO: cu sau fara copii, 70% din consumatorii de bio sunt persoane active Ultimii ani au insemnat pentru romani o reorientare in ceea ce priveste stilul de viata, iar una din schimbarile semnificative este importanta acordata sanatatii si alimentatiei, care imbraca mai multe forme: de la citirea etichetei si preferinta pentru produsele bio, pana la sport.