Cele mai citite
 


Economia mondială poate rezista doar o săptămână în cazul unei calamităţi naturale majore (Reuters)
sâmbătă, 7 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Economia mondială ar putea rezista distrugerilor ample cauzate de o calamitate naturală majoră sau unui atac al militanţilor doar o săptămână, se arată într-un raport publicat, vineri, de think-tank-ul de politică externă Chatham House din Londra, transmite Reuters.
Frecvenţa calamităţilor naturale, cum ar fi cele legate de condiţiile meteo dificile, par să crească, iar globalizarea a sporit impactul lor, susţine Chatham House.
Evenimente din 2010, cum ar fi norul de cenuşă vulcanică, fenomen ce a perturbat traficul aerian în Europa, cutremurul urmat de tsunami în Japonia şi inundaţiile din Thailanda au arătat că sectoarele cheie şi afacerile pot fi afectate sever dacă întreruperea producţiei sau a transportului durează mai mult de o săptămână.
'O săptămână pare să reprezinte toleranţa maximă în timp util a economiei mondiale', se arată în raportul Chatham House. Acesta adaugă că, în prezent, economia mondială este fragilă, rămânând în special vulnerabilă la şocurile neaşteptate. Până la 30% din PIB-ul ţărilor dezvoltate ar putea fi ameninţat direct de crize, în special în sectorul turismului şi industriei.
Se estimează că, în 2003, epidemia de SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) din Asia a costat mediul de afaceri 60 de miliarde de dolari sau aproximativ 2% din PIB-ul Asiei de Est. În martie anul trecut, după tsunami-ul şi criza nucleară din Japonia, producţia industrială mondială a scăzut cu 1,1% în luna următoare, conform Băncii Mondiale. Norul de cenuşă vulcanică din 2010 ar putea costa UE 5-10 miliarde de euro, iar unele companii aeriene şi de turism au ajuns aproape de faliment.
În eventualitatea unor distrugeri de durată, unele afaceri şi-ar putea reduce investiţiile şi locurile de muncă sau chiar să se închidă, afectând creşterea economică a statelor.
În general, guvernele şi mediul de afaceri sunt slab pregătite pentru a răspunde în cazul unor evenimente cu impact ridicat, neprevăzute, şi ar putea fi dificil de coordonat transfrontalier.
Chatham House recomandă metode diverse de a îmbunătăţi răspunsurile din partea guvernelor şi mediului de afaceri în cazul evenimentelor extreme, acoperind zone cum ar fi comunicaţiile, transparenţa, asigurările, investiţiile, costul şi impactul analizelor. AGERPRES/(Mihaela Dicu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Şefii companiilor britanice care le oferă prioritar locuri de muncă românilor, nu britanicilor, în atenţia presei Şefii de companii britanice oferă mii de locuri de muncă unor lucrători români în pofida faptului că şomajul din Marea Britanie a atins cel mai mare nivel din ultimii 17 ani, numărul şomerilor cifrându-se la 2,68 milioane. În contextul în care rata şomajului a urcat la 8,4%, doritorii români de locuri...
Criza economică ameninţă eforturile de combatere a consumului de droguri în Europa (raport) Lisabona, 10 nov /Agerpres/ - Criza economică şi austeritatea bugetară ameninţă eforturile de combatere a drogurilor, generând îngrijorare în legătură cu creşterea consumului la persoanele defavorizate, afirmă Observatorul European pentru droguri şi toxicomanie /OEDT/ în raporul anual publicat miercuri...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Criza economică ameninţă progresele realizate în materie de speranţă de viaţă /OMS/ Criza economică ar putea ameninţa progresele înregistrate în materie de speranţă de viaţă în Europa dacă guvernele decid să îşi reducă bugetul alocat sănătăţii, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ într-un raport publicat miercuri, preluat de France Presse.
EFE: Românii şi bulgarii aşteaptă cu sentimente diferite deschiderea frontierelor UE Românii şi bulgarii trăiesc cu sentimente diferite, cuprinse între bucurie şi ironie, dar şi lipsă de interes şi amărăciune ridicarea restricţiilor de pe piaţa forţei de muncă din restul ţărilor Uniunii Europene. EFE notează marţi, în cadrul unui material preluat de El Pais, că îndeosebi de sensibili...
Sondaj IRES: Românii se tem de război şi de criza economică şi văd în corupţie cea mai mare problemă România este percepută de locuitorii săi ca fiind o ţară nesigură, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen mediu şi lung, cu cel al unei crize economice cronicizate, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES)...