Cele mai citite
 


30 de pacienţi la suta de mii de locuitori mor, în România, de prostată
marţi, 15 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 15 sep /Agerpres/ - Medicul urolog Cristian Surcel afirmă că, în România, un număr de 30 de pacienţi la suta de mii de locuitori mor de cancer de prostată.
El a precizat, într-o conferinţă de presă prilejuită de Săptămâna Urologiei, că luni, 14 septembrie, au murit de cancer la prostată 247 de bărbaţi în toată Europa.
Medicul specialist susţine că persoanele care au avut rude de gradul I care au manifestat aceeaşi boală prezintă risc dublu de a face cancer de prostată. Limita de vârstă pentru îmbolnăvirile de cancer de prostată a scăzut la 40 - 45 de ani, de la 50 - 55, a susţinut medicul.
Potrivit acestuia, dutosterida scade riscul îmbolnăvirii de cancer de prostată cu 30 la sută. Printre factorii favorizanţi ai cancerului de prostată se numără grăsimile animale, dieta hiperproteică, condimentele, iar printre factorii preventivi vitaminele C, D, E, seleniul, ceaiul verde.
Cancerul de prostată, susţine medicul, este cel mai frecvent la persoanele peste 60 de ani şi a doua cauză de deces, după cel pulmonar.
'În primele două stadii pacienţii se vindecă de cancer de prostată. Acesta se poate descoperi foarte uşor prin tuşeu rectal', a explicat Cristian Surcel.
La rândul său, profesorul doctor Ionel Sinescu, preşedinte al Asociaţiei Române de Urologie, a criticat reclamele pentru unele medicamente care, după cum susţine el, duc uneori la dezastre, întrucât pacienţii iau pastile fără a consulta un medic urolog.
Conform lui Sinescu, România stă bine, 'dar nu destul de bine' în ceea ce priveşte numărul medicilor urologi, acesta fiind în ţara noastră de 460.
'În principiu, în România, cu excepţia a şase judeţe, există secţii de urologie aproape în fiecare spital judeţean. Sunt şi zone defavorizate, unde există un singur urolog, cum ar fi Tulcea, Teleorman, Vaslui', a spus Sinescu.
Conferenţiar doctor primar urolog Marcel Manu a declarat, la rândul său, că 80 la sută dintre bolnavii vârstnici de peste 70 de ani au adenom de prostată şi 20% din totalul bărbaţilor prezintă această afecţiune. Totodată, 51% dintre bărbaţii cu vârste între 60 şi 69 de ani necesită tratament pentru adenom de prostată.
Statisticile internaţionale raportează un grad de afectare de 40% din populaţia masculină aflată sub vârsta de 50 de ani.
Simptomatologia urinară joasă reprezintă principalul motiv de prezentare la medic al pacienţilor cu tulburări indusă de patologia prostatei.
Conform medicului primar urolog Sebastian Voinea, statisticile au dovedit că unul din aproape zece bărbaţi suferă de disfuncţie erectilă din cauza prostatei. La aproximativ 80% dintre bărbaţii cu disfuncţie erectilă există o cauză organică la baza bolii, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială sau boli de inimă, în timp ce la aproximativ 20% dintre bărbaţi cauzele sunt psihologice (stres, anxietate, probleme în relaţia de cuplu).
Voinea a subliniat că este important ca bărbaţii care au probleme de erecţie să consulte medicul urolog şi să fie incluşi într-un program de evaluare medicală în acest domeniu.
În zilele de 14 şi 15 septembrie, cu ocazia Săptămânii Urologice, Asociaţia Europeană de Urologie promovează la nivel european importanţa investigaţiilor, a diagnosticului şi a tratamentului în cele mai frecvente afecţiuni urologice (afecţiunea prostatei - hiperplazie benignă de prostată, cancer de prostată, prostatită) şi disfuncţie erectilă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ioanel Sinescu recomandă screening pentru cancer de prostată în cazul bărbaţilor cu vârste de peste 50 de ani Screeningul pentru descoperirea cancerului de prostată ar trebui făcut de orice bărbat care are peste 50 de ani, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, Ioanel Sinescu.
Cluj: Prof. Ioan Coman - Relansăm campania de screening pentru depistarea precoce a cancerului prostatic Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca relansează luni campania de screening pentru depistarea precoce a cancerului prostatic iar clujenii de peste 50 de ani pot veni să facă testele specifice şi la nevoie o biopsie eco-ghidată, a anunţat sâmbătă prof. univ. dr. Ioan Coman, şeful Secţiei de Urologie...
Asociaţia Română de Urologie: 78% dintre bărbaţii care suferă de adenom de prostată nu se tratează Peste 900.000 de bărbaţi din România, din cei 3 milioane peste 50 ani, manifestă simptome sugestive pentru hiperplazie benignă de prostată, potrivit Asociaţiei Române de Urologie (ARU).
Dr. Daniel Porav-Hodade: România, printre puţinele ţări din Europa fără un screening de prostată România este printre puţinele ţări din Europa care nu are aprobat la nivel naţional un screening de prostată, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, dr. Daniel Porav-Hodade, medic specialist urolog, preşedintele Comitetului de Organizare a simpozionului 'Patologia bărbatului vârstnic: prostata...
Mureş: Screening gratuit de prostată la Clinica de Urologie a SCJ pe fondul creşterii cazurilor de cancer Şefa Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, conferenţiar universitar doctor Martha Orsolya, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, reluarea programului de screening gratuit de prostată, pe fondul creşterii cazurilor de cancer.
Timiş: Prima operaţie în cancer de prostată, cu un robot ultraperformant, la Spitalul Judeţean O echipă complexă de chirurgi şi urologi de la Spitalul Judeţean Timişoara au efectuat, joi, prima operaţie cu un robot ultraperformant, proaspăt achiziţionat, în cazul unui pacient cu cancer de prostată.