Cele mai citite
 


Primele maimuţe din embrioni micşti s-au născut în SUA
sâmbătă, 7 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Diabetul, Depresia
 

Cercetători americani au anunţat joi naşterea primelor maimuţe din embrioni micşti din lume, după combinarea celulelor din şase embrioni diferiţi, experiment a cărui reuşită poate însemna un important pas înainte pentru medicină, conform Live Science.com.

Până în prezent şoarecii au fost principalele animale folosite pentru a crea aşa-numitele "himere" - animale obţinute în laborator din combinarea a două sau mai multe ovule fecundate sau embrioni. Scopul creării himerelor în laboratoare este excluderea anumitor gene pentru a putea examina o serie de afecţiuni, printre care obezitatea, bolile coronariene, diabetul, maladia Parkinson sau depresiile, precum şi posibile noi tratamente pentru aceste afecţiuni.

Până în prezent încercările de a crea himere din primate au fost sortite eşecului, însă o echipă de geneticieni din Oregon (SUA) a reuşit acest lucru modificând procedurile folosite pentru a obţine şoareci himere. Cercetătorii americani au folosit celule de la embrioni abia formaţi de macaci rhesus.

Pentru a reuşi combinarea celulelor embrionare de maimuţe este nevoie de celule mai puternice recoltate de la embrioni vii în stadii primare de dezvoltare, conform cercetătorului Şuhrat Mitalipov de la Oregon National Primate Research Center din cadrul Oregon Health and Science University.

Experimentul a dus la naşterea a trei masculi sănătoşi de macac rhesus, ce au primit numele Roku, Hex şi Chimero, având gene provenite de la toţi embrionii separaţi folosiţi în conceprea lor.

"Celulele nu se unesc niciodată dar rămân şi funcţionează împreună, creând ţesuturi şi organe. Posibilităţile care se deschid pentru ştiinţă sunt enorme", a apreciat Mitalipov.

Oameni i de ştiinţă folosesc macacii rhesus pentru a dezvolta medicamente împotriva virusului HIV, dar şi vaccinuri împotriva rabiei sau a poliomielitei.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.
VIRUSUL ZIKA Un antibiotic a blocat infecţia fetusului cu acest virus într-un test de laborator (studiu) O echipă de cercetători americani a descoperit un antibiotic care blochează potenţialele căi de infectare cu virusul Zika a fătului aflat în faza de dezvoltare, cel puţin la nivelul culturilor de celule umane, informează agenţia Xinhua.
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Cercetători americani au dezvoltat în laborator ţesuturi ale corzilor vocale Cercetători americani au dezvoltat în laborator ţesuturi ale corzilor vocale, care ar putea fi utilizate la realizarea de grefe şi ajuta astfel milioane de persoane care suferă de afecţiuni vocale, se arată într-un studiu publicat miercuri şi citat de AFP.
Naşterea a cinci sau mai mulţi copii poate afecta inima mamei Naşterea a cinci sau mai mulţi copii poate spori riscul ca mama să capete o afecţiune cardiacă, potrivit unui studiu asupra femeilor de origine hispanică şi latino-americană din SUA prezentat în cadrul unei reuniuni a Asociaţiei Cardiologilor Americani din Chicago, informează LiveScience.com.
SUA: Nou tratament promiţător împotriva bolilor parazitare Cercetători americani au identificat un nou tratament care ar putea fi eficient în combaterea unor boli parazitare care provoacă peste 50.000 de decese anual, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, citat de agenţiile EFE şi AFP.