Cele mai citite
 


Sondaj CSOP: Două treimi dintre români percep o creştere a corupţiei în ultimul an
sâmbătă, 7 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Două treimi (67%) dintre români cred că în ultimul an a crescut corupţia în România, 6% consideră că a scăzut, 26% percep că nivelul corupţiei nu s-a modificat, iar 1% nu răspund/nu ştiu, relevă un sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (TNS CSOP).
Potrivit sondajului intitulat "Percepţii şi atitudini privind corupţia în România", realizat la cererea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei şi dat vineri publicităţii, persoanele cu domiciliul în mediul rural apreciază că nivelul corupţiei a crescut în proporţie mai mică - 62% faţă de cele din urban (oraşe de provincie) - 69%.
Diferenţa cea mai mare faţă de medie în ceea ce priveşte percepţia corupţiei se manifestă la bucureşteni, care au afirmat în proporţie de 81% că nivelul corupţiei a crescut în ultimele 12 luni (+14% comparativ cu media).
Sondajul relevă că instituţia cu gradul cel mai ridicat de încredere este armata (55% - încredere în foarte mare şi în mare măsură), instituţiile de educaţie (51%), Jandarmeria (47%), instituţiile de sănătate publică (37%), autorităţi publice locale (34%).
Instituţiile educaţionale sunt cele care şi-au îmbunătăţit cel mai mult încrederea pe care le-o acordă, fiind înregistrată o diferenţă de + 8%.
Parlamentul rămâne, ca şi în 2010, instituţia cu cel mai scăzut grad de încredere al populaţiei, doar 13% dintre intervievaţi răspunzând în octombrie 2011 că au încredere în Legislativ, faţă de 11% în 2010.
De asemenea, sondajul relevă că peste 30% dintre români susţin că au oferit mită în ultimul an, fie personal, fie prin intermediul unui membru al familiei.
Dintre cei 34% de respondenţi care au declarat că au oferit mită, un procent mai ridicat se înregistrează la categoriile bărbaţi (36%), studii medii (39%) şi studii superioare (37%), Bucureşti (56%), venit peste 2.500 lei (44%), vârsta între 30-49 de ani.
La polul opus se află categoriile din mediul rural, cu venit sub 600 de lei, nivel de educaţie scăzut, vârsta între 18-30 de ani.
Astfel, la întrebarea ''Dumneavoastră sau un membru al familiei dumneavoastră aţi oferit atenţii (sub orice formă) funcţionarilor din instituţii publice (administraţii publice, agenţii, spitale, etc) în schimbul unor favoruri personale în condiţiile în care acestea vi s-ar fi cuvenit de drept în ultimul an?'', doi din trei indivizi au afirmat că nu au dat mită în ultimele 12 luni (66%), alţi 34% susţin că au dat mită, iar 1% nu ştiu/nu răspund.
În ceea ce priveşte veniturile celor care au oferit mită, cercetarea CSOP relevă că 24% dintre respondenţi au venituri sub 600 de lei, 32% - între 601 şi 1.000 de lei, 37% - între 1.001 şi 1.500 de lei, 35% - între 1.501 şi 2.500 lei, iar 44% - peste 2.500 de lei.
Referitor la sumele oferite drept favoruri, 38% dintre respondenţi afirmă că au dat mită peste 100 lei, 30% - sume cuprinse între 51 şi 100 de lei, iar 31% au declarat că valoarea sumelor oferite a fost sub 50 de lei.
Pe de altă parte, 57% dintre respondenţi consideră că nu poţi avea succes în România fără să fii corupt, în timp ce 42% cred contrariul, iar restul nu au răspuns.
Procente mai ridicate pentru cei care consideră că poţi avea succes fără să fii corupt se regăsesc pentru categoriile bărbaţi (44%), vârsta între 18-30 de ani şi peste 50 de ani (44%), studii superioare (47%), oraşe de provincie (46%), venit peste 2.500 de lei (47%).
Persoanele care locuiesc în Bucureşti, cu venit cuprins între 600-1.000 de lei, femeile, persoanele cu vârsta între 30-49 de ani apreciază în procent mai mic posibilitatea de a avea succes fără a fi corupt.
Percepţia respondenţilor despre posibilităţile succesului fără corupţie arată că 85% dintre persoanele intervievate declară că în cazul în care ar ocupa o funcţie publică nu ar încerca să se îmbogăţească prin corupţie, în timp ce 14% răspund pozitiv, iar 1% - nu ştiu.
O incidenţă mai ridicată pentru posibilitatea de a ocupa o funcţie publică şi de a încerca să se îmbogăţească prin corupţie se remarcă la categoriile bărbaţi, vârsta între 30-49 de ani, venituri peste 2.500 de lei. Un procent mai redus se remarcă la categoriile femei, studii sub cele liceale, venituri sub 600 de lei.
Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului ''Dezvoltarea şi Consolidarea Centrului Naţional pentru Integritate'', în perioada 26 octombrie - 1 noiembrie 2011, pe un eşantion de 1.150 de respondenţi cu vârsta peste 15 ani, în 60 de localităţi rurale şi 57 de oraşe plus municipiul Bucureşti, marja de eroare fiind de 2,9% la un nivel de încredere de 95%.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sondaj CSOP: 75% dintre români cred că în ultimii 5 ani corupţia a crescut Trei sferturi (75%) dintre români cred că în ultimii cinci ani corupţia din ţară a crescut, relevă un sondaj efectuat de CSOP la cererea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID).
Sondaj: Medicii şi spitalele private din România - în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat - pe ultimul loc Medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovaţie în medicină.
Sondaj IRES: Românii se tem de război şi de criza economică şi văd în corupţie cea mai mare problemă România este percepută de locuitorii săi ca fiind o ţară nesigură, care pe termen scurt se confruntă cu riscul unui război, iar pe termen mediu şi lung, cu cel al unei crize economice cronicizate, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES)...
Salvați Copiii România prezintă rezultatele programului Centre Educaționale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile Pe parcursul a 18 luni, peste 1020 de copii din medii defavorizate au beneficiat de servicii sociale, juridice și educaționale, în cadrul programului Centre Educaționale Integrate pentru Grupuri Vulnerabile, dezvoltat de Salvați Copiii România.
Campanie pentru femeile însărcinate şi copiii defavorizaţi din mediul rural Campania de strângere de fonduri ''Mame bune, copii sănătoşi'' a fost lansată joi, de World Vision România, cu scopul de a susţine şi extinde programul de îmbunătăţire a stării de sănătate şi nutriţie a femeilor însărcinate şi a copiilor defavorizaţi din mediul rural
World Vision România susţine urgenţa îmbunătăţirii accesului la servicii medicale de calitate pentru categoriile vulnerabile La iniţiativa Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi a Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Fundaţia World Vision România a organizat la Palatul Parlamentului conferinţa-dezbatere intitulată “Drepturile Pacienţilor - între teorie şi practică”, marcând astfel Ziua...