Cele mai citite
 


SUA: Nu doar fără fumat, ci chiar şi fără fumători la locul de muncă...
sâmbătă, 7 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mai multe persoane din SUA aflate în căutarea unui loc de muncă se confruntă cu o situaţie nouă: nu numai să nu fumeze la serviciu, ci chiar să se lase de fumat..., scrie în ediţia sa de vineri USA Today.
În timp ce interdicţia asupra fumatului pune stăpânire pe SUA, un număr crescând de angajatori - în principal spitale - interzic chiar şi fumătorii. Ele nu mai angajează persoane ale căror teste de urină ies pozitive ca urmare a consumului de nicotină, fie că este vorba de ţigarete tradiţionale, ţigări electronice sau chiar şi plasturi cu nicotină.
Politicile de angajare aşa-zise ''tobacco-free'', destinate să protejeze sănătatea şi să reducă primele de asigurare, au intrat în vigoare în această lună la Baylor Health Care System, din Texas, şi vor fi aplicate la Hollywood Casino din Toledo, în Ohio, când se va deschide în acest an.
Anual, fumatul sau expunerea la fumul de la ţigări provoacă 443.000 de decese premature şi costă naţiunea americană 193 miliarde de dolari în proiecte din domeniul sănătăţii şi pierderi de productivitate, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. De asemenea, 19,3 % dintre adulţii americani erau fumători în 2010, comparativ cu 42,4 % în 1965.
''Încercăm să promovăm o cultură completă a sănătăţii'', declara Marcy Marshall, de la Geisinger Health System, din Danville, în Pennsylvania, care va începe să angajeze nefumători de luna viitoare. ''Nu le interzicem fumătorilor dreptul lor la produse din tutun. Noi pur şi simplu optăm să nu-i angajam'', a adăugat Marcy Marshall.
Această politică a provocat indignare, chiar şi în cadrul sistemului public de sănătate.
''Astfel de politici reprezintă o discriminare la angajare. Reprezintă un precedent foarte periculos'', a declarat Michael Siegel, profesor la Boston University's School of Public Health. În opinia sa, restricţiile mai degrabă îi pedepsesc decât să-i ajute pe fumători să se lase de fumat. ''Ce va fi mai departe ? N-o să angajezi persoane 'supracafeinizate' ? '', se întreabă Nate Shelman, fumător şi gazdă de talk show la Boise's KBOI radio, ai cărui ascultători au dezbătut problema luna trecută.
După ce mai multe companii, inclusiv Alaska Airlines, au interzis angajarea de persoane fumătoare în urmă cu câteva decenii, industria tutunului şi American Civil Liberties Union /ACLU/ au făcut lobby pentru drepturile fumătorului. Drept rezultat, 29 de state şi District of Columbia au adoptat legi privind protecţia fumătorilor.
Unele legi exceptează grupurile non-profit şi industria sănătăţii, iar 21 de state nu au legi împotriva angajării de persoane fumătoare.
Legislaţia federală permite angajarea de persoane care nu consumă nicotină, deoarece nu-i recunoşte pe fumători ca pe o clasă protejată, afirma la rândul său Chris Kuzynski, din cadrul U.S. Equal Employment Opportunity Commission.
Totuşi, nu există date în legătură cu numărul de oameni de afaceri americani care nu doresc să angajeze fumători, dar tendinţa pare mai puternică în rândul spitalelor, estima Lewis Maltby, preşedintele National Workrights Institute, o filială non-profit a ACLU care se opune interdicţiilor la angajare.
Multe dintre noile politici se extind asupra regulilor la locurile de muncă fără fumat. La Bon Secours Virginia Health System, peste 300 de angajaţi au renunţat la fumat după ce în instituţia lor a fost interzis fumatul în 2009, a afirmat directorul execurtiv Kim Coleman.
Esenţial este faptul că se vor obţine beneficii, deoarece sistemul de sănătate cheltuieşte pentru cei fumători mai mult cu 3.000-4.000 de dolari decât pentru cei nefumători, a precizat Cindy Stutts de la Bon Secours. ''Există, de asemenea, un impact asupra productivităţii'', a mai spus dna Stutts, pentru că fumătorii fac pauză de mai multe ori.
Paul Billings, de la American Lung Association, a afirmat că nu există date care să arate că politica ''nicotine-free'' la angajare îi determină pe oameni să se lase de fumat. În opinia sa, programele de renunţare la fumat reprezintă un pariu mai bun. Cu toate acestea, instituţia sa nu va angaja persoane fumătoare: ''Noi suntem exemple de nefumători''. AGERPRES/(Angela Sârbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
După interzicerea fumatului, în SUA sunt interzişi si fumătorii Washington, 25 feb /Agerpres/ - Un grup de companii medicale din Massachusetts nu îi va angaja pe cei care prezintă nicotină în sânge, salivă sau urină. Nu este suficient că a fost interzis fumatul în spaţiile închise. Unele companii americane merg chiar mai departe: vor respinge cererile de angajare...
Cum renuntam la fumat? – partea 1 Mai mult de jumatate din pacientii care imi intra pe usa sunt fumatori, iar din acestia o treime sunt obezi, alta treime sufera de boli cardiovasculare si cealalta parte de boli digestive. 60% din pacientele abia intrate la menopauza au osteoporoza si sunt fumatoare. Primul meu sfat logic si de...
Cum renuntam la fumat? – partea a 3 a - Studiu si recomandari privind renuntarea la fumat In SUA , la Centrul Medical al Universitatii Duke, s-a desfasurat un studiu efectuat pe un numar mare de subiecti, care a avut drept scop identificarea cauzelor care duc la cresterea in greutate a celor care se lasa de fumat. Rezultatele lor sunt in prezent folosite in toata lumea de medicii si...
Societatea Română de Pneumologie: 85% dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar sunt fumători Aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, a declarat joi într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie Florin Mihălţan.
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.