Cele mai citite
 


Preşedintele Traian Băsescu: Statul are nevoie de o justiţie care să aşeze valorile în societate
duminică, 8 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Traian Băsescu le-a vorbit, vineri seară, tinerilor români care studiază în străinătate despre nevoia de modernizare a statului român, punctând faptul că este nevoie de o justiţie performantă, care să aşeze valorile în societate, dar şi de o nouă reformă în sistemul sanitar.
"În primul rând, statul are nevoie de o justiţie performantă, o justiţie care să răspundă aşteptărilor societăţii, adică justiţia care face dreptate, care aşază valorile în societate, justiţia care nu ezită să aplice legea indiferent cui, de la şeful statului până la cel mai neînsemnat cetăţean, dacă putem spune că există vreun cetăţean neînsemnat. Aceasta a fost motivaţia pentru care justiţia română se schimbă profund, în fondul ei. Ştiţi probabil că anul trecut s-a reuşit trecerea prin Parlament a celor patru noi Coduri. (...) Tot anul trecut s-a trecut prin Parlament şi este în efectivitate legea micii reforme (în justiţie - n.r.). Pentru cei care nu aţi fost acasă, probabil aţi observat că se simte tot mai puternic un proces accelerat al judecării cauzelor care se află pe rolul instanţelor, exact ca efect al acestei legi a micii reforme, care a avut ca principal obiectiv accelerarea proceselor. Şi nu este nevoie să vă explic dvs de ce avem nevoie de o justiţie făcută la timp", a spus Băsescu, la Gala Studenţilor Români din Străinătate, precizând că justiţia "a pornit" pe drumul pe care trebuie să pornească.
Şeful statului a amintit şi de noua Lege a educaţiei, care îşi propune să aducă performanţă învăţământului românesc.
"În ceea ce priveşte noua Lege a educaţiei, care a început să fie implementată, avem un risc major în zona universitară, unde foarte greu se acceptă principiile noii legi şi va trebui să fim atenţi ca legea să se implementeze aşa cum a fost adoptată de Parlament", a afirmat, în context, preşedintele.
El a subliniat că la procesul de modernizare a României un rol important îl are şi implementarea noului Cod al Muncii, despre care spune că este unul dintre cele mai liberale din Uniunea Europeană.
Cât priveşte reforma în sistemul sanitar, Băsescu le-a sugerat tinerilor români care studiază în străinătate că pot contribui cu idei la noua lege a sănătăţii care se află în dezbatere publică pe site-ul MS.
"Lipsa competiţiei în sistemul nostru de sănătate este cea care l-a făcut şi neperformant, şi cheltuitor de bani, şi ineficient în raport cu aşteptările populaţiei. Nevoia de a moderniza legislaţia sistemului de sănătate este arătată şi de următoarele două cifre: în anul 2000, bugetul pentru sănătate era de un miliard de euro, astăzi bugetul de sănătate se apropie de cinci miliarde de euro şi diferenţa de prestaţie între perioada când alocaţia era de un miliard şi astăzi, când este cinci miliarde, este nesemnificativă, ceea ce înseamnă că banii se cheltuiesc ineficient, iar introducerea unui nou sistem este absolut necesară. Puteţi contribui cu idei, pentru că legea este pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi obiectivul este să stea în dezbatere publică până către mijlocul lunii februarie, chiar martie, dacă va fi necesar, după care să fie preluate observaţiile şi Guvernul să meargă cu legea în Parlament", a declarat Traian Băsescu. AGERPRES/(A - Mirela Bărbulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Preşedintele Băsescu: Sistemul sanitar nu este reformat, trebuie să punem cheltuielile sub control în mod real Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în debutul întrevederii cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM), că doar o aparentă reformă a sistemului sanitar nu mai poate funcţiona şi că acesta ar trebui să fie, mai întâi, funcţional...
Traian Băsescu: Sunt cunoscute ezitările MS şi a CNAS de a face public pachetul minim garantat de servicii medicale Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că ar trebui reluat subiectul noii legi a sănătăţii, susţinând că sunt cunoscute ezitările Ministerului Sănătăţii şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu privire la a face public pachetul minim garantat de servicii medicale.
Traian Băsescu: Toată echipa din MS este ezitantă şi sub presiunea multor interese Preşedintele Traian Băsescu a reiterat că există anumite "interese exterioare" Ministerului Sănătăţii de a nu lansa în dezbatere publică pachetul minim de servicii medicale, punctând că întreaga echipă din MS este ezitantă şi sub presiunea multor interese.
Băsescu: Ce doresc nu este adoptarea rapidă a legii sănătăţii, ci lansarea ei în dezbatere; ministrul este deschis la reformă Preşedintele Traian Băsescu a punctat miercuri seară că ceea ce doreşte nu este o adoptare rapidă a noii legi a sănătăţii, ci intrarea ei în dezbatere publică, adăugând că actualul ministru al sănătăţii, Ritli Ladislau este un om deschis la reforma sistemului.
BBC: Asistenţa medicală din România, pe punctul de a intra în colaps România cheltuieşte pentru asistenţa medicală mai puţin decât oricare altă ţară din Uniunea Europeană şi, din cauza celei mai mari recesiuni, se preconizează chiar o reducere a cheltuielilor. Subfinanţarea cronică, precum şi plecarea cadrelor medicale în străinătate ar putea crea riscuri pentru pacienţi...
Băsescu: Reforma sănătăţii nu se va putea decât prin asumarea răspunderii;sunt convins că legislaţia va fi adoptată anul acesta Preşedintele Traian Băsescu consideră că reforma sistemului sanitar nu se va putea face decât prin asumarea răspunderii Executivului, declarându-se convins că legislaţia în sănătate va fi adoptată anul acesta, iar implementarea ei se va face începând din 2012.