Cele mai citite
 


Deodorantele cu săruri de aluminiu au un oarecare grad de nocivitate (studiu)
luni, 9 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un studiu realizat de cercetători elveţieni pune în evidenţă caracterul nociv al anumitor deodorante. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Geneva au reuşit să demonstreze efectele nefaste ale sărurilor de aluminiu prezente în deodorante asupra celulelor mamare, în cadrul unor experimente efectuate in vitro, relatează 20minutes.ch.
Cercetările n-au dovedit totuşi că aceste săruri ar provoca cancere ale sânului. Studiul, ale cărui rezultate au fost publicate în 'Journal of Applied Toxicology', arată că sărurile de aluminiu au efecte nedorite asupra celulelor mamare, informează Universitatea din Geneva. Oamenii de ştiinţă au creat in vitro modele de celule mamare umane, într-un mediu care conţinea doze de săruri de aluminiu de 1.500 - 100.000 de ori mai mici decât cele prezente în deodorantele clasice. După câteva săptămâni, ei au constatat că aceste săruri au determinat un comportament anormal al celulelor, care corespundea primelor faze de transformare malignă.

Dezbaterea asupra nocivităţii sărurilor de aluminiu s-a declanşat de când s-a observat, în ultimii ani, o creştere a numărului de cazuri de cancer de sân, localizate spre partea exterioară a glandei mamare, aproape de axilă. Până în prezent au existat puţine date care puteau întări sau infirma ipoteza vinei deodorantelor cu săruri de aluminiu în apariţia cancerului, mai spune Universitatea din Geneva.

Rezultatele echipei de cercetători aruncă o lumină nouă asupra acestei probleme. 'Deşi studiul nu ne permite să afirmăm că sărurile de aluminiu din deodorantele clasice duc la dezvoltarea cancerului de sân, el aduce totuşi dovezi ştiinţifice ale nocivităţii acestor săruri asupra celulelor mamare', încheie unul dintre autorii cercetării.AGERPRES/(Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cât de toxice sunt rujurile de buze? (studiu) O echipă de cercetători californieni a descoperit prezenţa unor metale grele toxice (aluminiu, mangan, crom) în 32 rujuri şi flacoane cu luciu de buze cumpărate din comerţ. Constatarea nu este nouă: în 2007, un studiu pusese în evidenţă prezenţa acestora în rujuri, relatează 7sur7.be.
Un test sanguin poate indica riscul de recidivă a unui cancer de sân (studiu) Un test sanguin ar putea fi un bun indicator al riscurilor de recidivă în cazul cancerului la sân, atunci când acesta se află în stadiu localizat, arată un studiu apărut miercuri în revista britanică The Lancet Oncology, menţionat de AFP.
Gândurile rele sporesc efectele secundare ale tratamentelor în cancerul de sân (studiu) Efectele secundare ale anumitor tratamente pentru cancer de sân depind îndeaproape de temerile pacientelor, cele ce se tem cel mai mult suferind cele mai semnificative efecte secundare, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Annals of Oncology', citat de agenţia France Presse (AFP).
Cercetători spanoli au descoperit mecanismul celular de propagare a metastazelor (studiu) Un nou mecanism de comunicare fizică între celule, care determină extinderea metastazelor la bolnavii de cancer, a fost descoperit de cercetători de la Institutul de Bioinginerie din Catalonia, care consideră că în acest fel se deschid noi posibilităţi de tratament împotriva proliferării tumorilor, informează...
Anomalii cromozomiale cresc riscul de cancer la diabetici (studiu) Anomalii cromozomiale ar putea explica riscul crescut de cancer la bolnavii de diabet de tip 2 (cel mai des întâlnit), arată un studiu franco-britanic publicat în revista Nature Genetics şi preluat de AFP.
Nou studiu: legatura dintre lapte si cancer Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Harvard a aratat ca exista legaturi intre laptele obtinut de la vacile din ferme de crestere intensiva si unele tipuri de cancer dependente de hormoni precum cancerul testicular, mamar sau de prostata. In laptele obtinut astfel, continutul de sulfat...