Cele mai citite
 


Dr. Manuel Chira: Legea Sănătăţii, dorită de cei cu mari interese financiare în domeniul sanitar
luni, 9 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicul chirurg cardiolog Manuel Chira, consilier local din partea PNL Cluj-Napoca, a afirmat duminică, într-o conferinţă de presă, că Legea Sănătăţii, aflată în dezbatere publică până în 28 ianuarie, vizează prioritar privatizarea unor mari spitale ale ţării şi este dorită de persoane cu interese financiare foarte mari pentru domeniul sanitar.
"Cei ce au eloborat proiectul Legii Sănătăţii nu au nicio legătură cu sistemul sanitar. În fapt, se doreşte privatizarea sistemului public de sănătate, iar spitalele vor deveni societăţi comerciale ce vor avea ca principală grijă fluxul de capital. Se omite un lucru esenţial: medicii, prin Jurământul lui Hipocrate, oferă sănătate şi nu o vând", a afirmat cunoscutul specialist clujean, adăugând că vânzarea se poate face exclusiv în sistemul medical privat, care este deja funcţional, dar în niciun caz în cel public.
Dr. Manuel Chira a explicat că o privatizare a unităţilor sanitare publice s-a încercat în Ungaria, iar experimentul a fost un eşec, soldându-se cu falimentul spitalelor.
"Vom asista la privatizarea spitalelor mari din România, tot aşa cum s-a făcut cu privatizarea, la preţul de un leu, a marilor obiective industriale ale ţării noastre", a afirmat specialistul.
El a subliniat că şi în privinţa coplăţii serviciilor medicale sunt critici foarte întemeiate, fiindcă sistemul este ambiguu şi nu se ştie cum va funcţiona.
"Pacienţii vor plăti tot mai mult şi mai mult. Beneficiile nu vor fi îndreptate deloc spre pacient. De altfel, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a exprimat dezacordul faţă de pachetul minim de servicii de sănătate. Nu sunt deloc criterii clare pentru acest pachet de bază. În chirurgia cardiacă nu este posibil să fie un pachet de bază", a arătat dr. Manuel Chira, amintind, în context, că subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat că în cazul în care noua Lege a Sănătăţii va fi adoptată în forma actuală, el va demisiona din funcţia pe care o deţine în minister.
Totodată, specialistul clujean a arătat că după descentralizarea unităţilor sanitare şi trecerea lor în subordinea consiliilor locale au apărut mai multe probleme financiare, care sunt în dezavantajul pacienţilor.
Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România se află în dezbatere publică din data de 28 decembrie 2011, pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii - www.ms.ro. şi aduce schimbări majore în gestionarea banilor din sistem, în sectorul spitalicesc şi în clasificarea personalului în unităţile medicale. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Raed Arafat: În două săpătămâni sperăm să venim cu o formă concretă privind salarizarea medicilor Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr.Raed Arafat, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, referindu-se la eventualele proteste ale medicilor, că în ultima perioadă au avut loc discuţii pentru a găsi soluţii viabile care să ducă la creşteri salariale în sistemul sanitar.
Raed Arafat: 11 răniţi vor fi aduşi în ţară în această seară Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Budapesta că doar 11 dintre cei 18 răniţi în accidentul din Ungaria vor fi aduşi vineri seară în România cu avionul militar Spartan pus la dispoziţie de MApN.
Galaţi: PSD consideră haotică iniţiativa Ministerului Sănătăţii de comasare a unor spitale Preşedintele PSD Galaţi, deputatul Dan Nica, şi fostul secretar de stat în ministerul Sănătăţii, dr. Aurel Nechita, au criticat, joi, într-o conferinţă de presă, iniţiativa Ministerului Sănătăţii de comasare a unor spitale, despre care au spus că este una haotică pentru că nu se ţine cont de niciun criteriu...
MS: Proiectul de lege privind veniturile în unităţile medicale, un pas necesar pentru rezolvarea deficitului de personal Proiectul de lege privind realizarea unor venituri suplimentare în unităţile medicale publice care a fost adoptat marţi de Senat reprezintă un pas "absolut necesar" pentru rezolvarea unei probleme majore cu care se confruntă sistemul sanitar românesc - deficitul de personal medical, a afirmat, într-o...