Cele mai citite
 


Bisfenolul A, potenţial factor de obezitate?
marţi, 10 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea
 

Un studiu realizat de cercetători chinezi şi publicat în Journal of Clinical Endocrinology a vizat o eventuală legătură între prezenţa bisfenolului A în urină şi obezitate, relatează site-ul maxisciences.com.

În contextul în care este semnalată ca nocivă prezenţa unor potenţiali factori perturbatori endocrini ca bisfenolul A, oamenii de ştiinţă studiază riscurile pe care aceştia le pot reprezenta pentru sănătatea omului. Se poate ca bisfenolul A să fie o cauză a obezităţii? - este întrebarea pe care şi-au pus-o cercetătorii chinezi autori ai studiului. Ei au desfăşurat cercetarea pe 3.390 adulţi din Shanghai pentru a vedea dacă există sau nu vreo legătură între prezenţa bisfenolului A în corp şi greutatea excesivă. Pentru ca studiul să fie cât mai corect posibil, ei au luat în considerare originea socială, antecedentele medicale, dar şi stilul de viaţă al fiecărui individ. Au măsurat la fiecare participant şi nivelul glucozei şi al insulinei din sânge. Rezultatele au arătat că, la un grup de persoane de peste 40 de ani, obeze şi rezistente la insulină, concentraţia de BPA în urină era foarte ridicată. A fost chiar mai mare la persoanele mai tinere.

Nu este primul studiu care se ocupă de legătura dintre BPA şi obezitate. Numeroase cercetări au ajuns însă la concluzia contrară. Recent, specialişti şi servicii sanitare din mai multe ţări au studiat articole ştiinţifice şi cercetări realizate, ajungând la concluzia că nu există probe suficiente ca să se poată afirma că expunerea la BPA predispune la obezitate sau greutate în exces.

Prin urmare, sunt necesare alte studii pentru a completa rezultatele obţinute de cercetătorii chinezi, care s-au bazat doar pe un singur eşantion de urină, şi a confirma sau infirma legătura.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un studiu britanic denunţă ineficienţa tratamentelor împotriva obezităţii O echipă de cercetători britanici a demonstrat că programele de pierdere în greutate şi exerciţiile sportive efectuate de persoanele obeze nu sunt eficiente pentru pierderea în greutate sau pentru prevenirea refacerii acesteia în următorii cinci ani, informează Le Parisien citând un studiu publicat în...
Riscul de mortalitate legat de obezitate este subestimat (studiu) Washington, 5 ian /Agerpres/ - Riscul de mortalitate legat de obezitate este subestimat în cele mai multe studii, deoarece acestea se bazează pe o singură măsurare a indicelui de masă corporală şi nu pe variaţiile de greutate pe perioade mai lungi, potrivit unui studu publicat luni, citate de agenţia...
Obezitate: S-a descoperit o genă care ar face să crească pofta de mâncare Cercetători americani au identificat o genă care, suferind o mutaţie, împiedică organismul să semnaleze umplerea stomacului; prin urmare, persoana cu astfel de genă mănâncă prea mult, scrie maxisciences.com.
Greutatea în exces după 50 de ani ar putea accelera apariţia bolii Alzheimer (studiu) Obezitatea sau greutatea în exces după vârsta de 50 de ani ar putea accelera apariţia bolii Alzheimer, potrivit unui studiu publicat în revista Molecular Psychiatry şi preluat de AFP.
Supraponderalii şi obezii riscă mai mult să dezvolte cele mai frecvente zece forme de cancer (studiu) Supraponderalii şi obezii riscă să dezvolte zece din cele mai comune forme de cancer, printre care se numără cele de uter, vezică biliară, rinichi, ficat sau colon, potrivit unei cercetări publicate în revista medicală de specialitate The Lancet, scrie BBC News în ediţia sa ediţia electronică.
Pierderea în greutate este benefică la orice vârstă (studiu) Excesul de greutate constituie un factor evident de risc cardiovascular. Un studiu amplu realizat de cercetători britanici arată că pierderea în greutate are efecte pozitive la orice vârstă, scrie passionsante.be.