Cele mai citite
 


Dr. Alis Grasu: Nu poate fi vorba de concurenţă pe principii de egalitate privat-stat în domeniul ambulanţei
marţi, 10 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bugetul contractat anual de către serviciul de ambulanţă Bucureşti-Ilfov aprobat de Casa de Asigurări de Sănătate a fost depăşit, a declarat luni, pentru AGERPRES, dr. Alis Grasu, managerul serviciului, care a opinat totodată că nu poate fi vorba de concurenţă pe principii de egalitate în acest domeniu când privatul are propria politică, iar serviciul de stat se supune rigorilor legislative.
"Numai perioada 2008-2010 care nu a fost decontată pentru serviciile ambulanţei a totalizat 11.581.598 lei, ambulanţa prestând activitatea fără să-şi recupereze banii", a spus dr. Alis Grasu.
Ea a adăugat că diferenţa între activitatea desfăşurată şi cea decontată a fost de peste 11 milioane numai la Bucureşti, la Ilfov aceasta ajungând la 11.054.421 lei.
"Cele două servicii în trei ani au prestat o activitate care ar fi trebuit plătită cu suma de 22.636.019 lei. Ce serviciu privat ar face acest lucru?", a spus dr. Alis Grasu.
Ea a făcut referire la Legea 95 titlul 4 care a liberalizat o parte din activitatea de urgenţă care nu include însă urgenţele foarte grave. Este vorba despre decontarea pentru consultaţiile la domiciliu şi transport în ţară.
"În situaţia în care vor intra şi alte servicii private dacă nu îşi vor primi banii pentru toată activitatea prestată şi dacă iniţial fac contract pentru două echipaje şi nu îşi primesc banii vor înscrie numai un echipaj pentru această activitate", a reliefat managerul ambulanţei.
O altă problemă ridicată de dr. Alis Grasu este aceea a legii salarizării care în perioada 2010-2011 nu a permis plata orelor suplimentare. Activitatea la ambulanţă se desfăşoară 24 de ore din 24 în program de tură şi automat se acumulează ore suplimentare şi trebuie acordate zile libere.
"În prezent, am încheiat anul 2011 cu aproape 100.000 de ore nerecuperate pentru a putea păstra capacitatea de intervenţie pentru solicitări, iar angajaţii au înţeles acest lucru. În plus, se lucrează cu personal redus faţă de normativ, deficitul este de 40%, iar faţă de statul de funcţii reducerea este de 27%", a detaliat managerul.
În plus, mai apar concedii de odihnă, concedii medicale şi cu toate acestea trebuie asigurată asistenţa medicală, a adăugat dr. Alis Grasu, menţionând că 62 de persoane în 2011 au prestat un număr de 6.669 de ore în regim de voluntariat, ore care nu vor fi recuperate.
"În perioada sărbătorilor se sistează concediile de odihnă, recuperările. Serviciul privat va accepta să lucreze în aceste condiţii. Nu poate fi vorba de concurenţă pe principii de egalitate când privatul are propria politică, iar cel de la stat se supune rigorilor legislative. Serviciile publice vor continua în aceleaşi condiţii activitatea, dar, în timp, ele vor fi desfiinţate. Este o himeră. Privatul vine cu ambulanţă de 100.000 de dolari pe care vrea să o amortizeze foarte repede", a explicat dr. Alis Grasu.
Ea a adăugat că un aspect care nu trebuie neglijat este cel al calităţii serviciilor primite de populaţie. În opinia sa, bugetul va fi insuficient şi va trebui suplimentat pentru activitatea de urgenţă.
Dr. Alis Grasu a amintit că recent, când a fost incidentul cu avionul venit din Israel, s-a situaţia impunea ca ambulanţele private să dea câte un echipaj, toate au spus însă că nu au alte resurse decât cele cu care au venit iniţial. Se ridică întrebarea ce se va întâmpla când se va aplica noul proiect de lege, a completat ea. AGERPRES/(A - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ialomiţa: Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Ambulanţa au semnat contractele de finanţare cu Casa de Asigurări Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Ialomiţa a reuşit să convingă ultimii doi furnizori de servicii medicale din judeţ, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slobozia şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Ialomiţa, să semneze contractele de finanţare a serviciilor medicale, după...
Nouă spitale şi Ambulanţa Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă de 1 şi 2 mai Nouă spitale bucureştene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în zilele de 1 şi 2 mai, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, precizează un comunicat publicat pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti asigură asistenţa medicală sâmbătă cu 90 de echipaje, plus patru din privat Dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti - Ilfov, a declarat, pentru AGERPRES, că în cursul zilei de sâmbătă asistenţa medicală va fi asigurată cu 90 de echipaje, dintre acestea 57 fiind pentru urgenţe, iar restul pentru consult şi transport pacienţi, patru fiind echipaje...
SABIF şi SSB au lansat campania de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, chatul de asistenţă şi proiectul de alertare a voluntarilor Societatea de Salvare Bucureşti (SSB) şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-lfov (SABIF) au lansat, marţi seară, campania de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, chatul de asistenţă medicală online şi proiectul de alarmare a voluntarilor SSB pentru susţinerea cazurilor urgente aflate...
Alba: Serviciu Privat de Ambulanţă, inaugurat de Crucea Roşie Crucea Roşie Română (CRR) Filiala Alba a lansat joi Serviciul Privat de Ambulanţă, care va fi deservit pentru început de patru ambulanţe dotate cu echipamente noi, conform standardelor în vigoare, precum şi de personal medical cu pregătire şi experienţă în acest domeniu de activitate  - medici, asistenţi...