Cele mai citite
 


Oamenii de ştiinţă studiază evoluţia râsului gâdilând animalele
marţi, 10 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oamenii de ştiinţă au recurs la o metodă originală de studiere a evoluţiei râsului la speciile animale: ei au ascultat râsul la diferite animale, de la gorilă, delfin la şobolan, gâdilându-le, relatează maxisciences.com.
Cine crede că râsul la gâdilat este caracteristic omului este departe de adevăr. Nu este uşor să faci să râdă o gorilă, însă Phil Ridges, îngrijitor la grădina zoologică Port Lympne Wild Animal Park, o gâdilă mereu pe Emmie, protejata lui de 19 ani. 'Lucrez cu gorilele de multă vreme şi am văzut adesea gorile care se gâdilă una pe alta; este plăcut să vezi că te-au acceptat destul ca să te lase să le gâdili', spune îngrijitorul care se ocupă de Emmie de când s-a născut.

Râsul gorilei Emmie i-a intrigat pe cercetătorii de la Universitatea din Portsmouth, printre care dr Davila-Ross, care a constatat că acesta seamănă în mod straniu cu râsul omului. Pentru a înţelege mai multe, cercetătoarea şi colegii ei au început un vast studiu de comparare a sunetelor pe care le scot maimuţele când sunt gâdilate cu cele produse de om. Ei au constatat multe similitudini. 'Am fost surprinsă de modul în care maimuţele răspund la gâdilat; ele s-au comportat exact ca oamenii şi copiii', spune dr Davila-Ross, citată de BBC News.

În plus, concluziile studiului sugerează, potrivit cercetătorilor, că râsul la marile maimuţe ar avea aceeaşi origine evolutivă ca râsul la om. Altfel spus, cele două grupuri ar avea un strămoş comun care se gâdila şi el. 'Conform studiului nostru, putem spune că râsul este vechi de cel puţin 30-60 de milioane de ani', arată dr Davila-Ross.

Dar nu numai gorilele şi celelalte maimuţe îşi exprimă bucuria când sunt gâdilate. Acum câţiva ani, Jaak Panksepp, care lucrează în prezent la Colegiul de medicină veterinară de la Universitatea Washington State, a studiat felul în care reacţionează şobolanii la gâdilat. 'La început, i-am spus cu ironie unuia din studenţii mei despre această posibilitate. Apoi această idee m-a frapat şi am făcut teste, fiind uimiţi de consistenţa rezultatelor', explică Jaak Panksepp.

Echipa a constatat că rozătoarele emiteau zgomote foarte înalte când erau gâdilate, sunete pe care urechea umană nu le poate percepe. Şobolanii produceau aceleaşi zgomote când se jucau unii cu alţii. 'Este cel mai bun semn al bucuriei sociale observat vreodată la animal', precizează cercetătorul.

În afară de animale atât de diferite ca maimuţele şi şobolanii, oare mai există şi alte specii care să râdă la gâdilat?, se întreabă dr Davila-Ross. Ea şi echipa ei încearcă să răspundă la această întrebare într-un mod original: caută pe internet toate clipurile video unde apar animale care râd. Oamenii de ştiinţă caută astfel să adune şi să compare cât mai multe date posibile despre gâdilături şi animale. 'Comparaţia directă a unui mare număr de specii ne va oferi o imagine interesantă asupra evoluţiei râsului şi a emoţiei pozitive la animale. Cred că este importantă reconstituirea proceselor evolutive, îndeosebi a celor care implică expresii pozitive. Este important pentru evaluarea diverselor tipuri de animale. În acest fel, se poate aprecia mai bine cum au apărut vocalizele şi de ce este atât de important pentru animale să le emită', încheie dr Davila-Ross.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Descoperire: Pe Terra trăiesc patru specii de girafe, nu doar una singură (studiu genetic) Pe Terra există patru specii de girafe distincte genetic şi nu doar o singură specie, relevă un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în revista 'Current Biology' şi care ar trebui să faciliteze eforturile de conservare a acestor animale aflate în pericol de dispariţie, notează vineri agenţia...
Cluj: Studenţii la Psihologie vor să amenajeze în spitale spaţii destinate terapiei cu animale Asociaţia Studenţilor Psihologi din România (ASPR) intenţionează să implementeze un proiect prin care să construiască într-un spital de copii din Cluj un spaţiu în care să facă terapie cu ajutorul animalelor.
Studenţii în Germania sunt mai stresaţi decât cei care lucrează (sondaj) Studenţii din Germania suferă de un nivel ridicat al stresului, mai mare chiar decât al persoanelor angajate, potrivit unui sondaj dat publicităţii marţi, citat de agenţia DPA.
ANOSR: Studenţii se plâng de taxele mari din noul an universitar (studiu) Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a dat publicităţii luni un studiu în care prezintă valorile celor mai importante taxe pe care studenţii sunt nevoiţi să le plătească în 21 de universităţi din ţară, atrăgând atenţia că acestea cresc de la un an la altul şi că multe dintre...
Demonstraţii practice pe un simulator 3D, pentru studenţii de la Stomatologie Studenţii de la Facultăţile de Medicină Dentară vor putea să dobândească experienţă profesională încă din anul III de studiu prin intermediul unui sistem de simulare asistată pe calculator 3D, a declarat prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină...
Mureş: 34% dintre studenţii de la Medicină sunt fumători (studiu) Coordonatorul proiectului 'Universitatea medicală liberă de fumat', profesor doctor Kikeli Pal, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că în urma unui studiu realizat în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a rezultat că 34% dintre studenţi sunt fumători.