Cele mai citite
 


Arme promiţătoare împotriva stafilococului auriu, care sfidează medicina
joi, 17 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Noi arme promiţătoare împotriva stafilococului auriu, bacterie rezistentă la multe antibiotice şi care face în Statele Unite mai multe victime decât sida, au fost prezentate la Congresul mondial asupra bolilor infecţioase, care s-a încheiat marţi la San Francisco.

Tulpinile de stafilococ rezistente la meticilină (antibiotic), numite SARM, sunt răspunzătoare de peste 60% din infecţiile nozocomiale (dobândite în cursul spitalizării) din Statele Unite. Incidenţa lor creşte şi în afara spitalelor, la cluburi sportive şi în închisori, potrivit Centrelor federale de control şi prevenire a bolilor (ICAAC).

SARM au fost descoperite pentru prima oară în eşantioane de nisip şi de apă de pe mai multe plaje publice de pe coastele Americii de Vest, se arată într-un studiu prezentat la conferinţa anuală a ICAAC. Nivelul infecţiilor nozocomiale provocate de SARM a crescut de la 2% în 1974 la 22% în 1995 şi la 63% în 2004.

Stafilococul auriu, care se contractează în majoritatea cazurilor printr-o rană, atacă organe ca rinichii sau inima şi provoacă febră mare. Se estimează că aproximativ 20% din persoanele contaminate cu acest agent patogen mor, ceea ce înseamnă 19 000 de decese pe an în Statele Unite. În Uniunea Europeană (UE), peste 3 milioane de oameni sunt afectate anual de aceste infecţii rezistente la antibiotice şi zeci de mii mor.

Un număr tot mai mare de laboratoare întreprind cercetări pentru a pune la punct noi clase de antibiotice eficiente. 'Principalele clase de antibiotice noi (76 în total) care au fost prezentate în acest an (la ICAAC) urmăresc să învingă rezistenţa în creştere a bacteriilor, cum ar fi SARM', explică Karen Bush, profesor de biochimie la Universitatea Indiana (nord). Ea a menţionat două noi antibiotice experimentale, considerându-le deosebit de promiţătoare. Primul, numit ACH.490, este realizat de noua firmă biofarmaceutică americană Achaogen, care a efectuat un prim test clinic cu 32 de pacienţi. Al doilea, produs de societatea Calixa Therapeutics, se numeşte CXA-101. Laboratoarele au recurs la surse mai exotice din care să extragă noile molecule apte să distrugă SARM. O firmă indiană a prezentat la ICAAC un microorganism, extras dintr-un burete marin, care produce natural un antibiotic puternic - MRSA.

Recenta descoperire a unei simple molecule formate dintr-un atom de oxigen şi unul de azot, care joacă un rol cheie în rezistenţa patogenilor la antibiotice, ar putea deschide calea spre noi tratamente, mai eficiente. 'Dezvoltarea unor noi medicamente pentru combaterea bacteriilor rezistente la antibiotice este o imensă provocare, care implică costuri ridicate şi multe probleme de securitate', spune Evgheni Nudler, biochimist la Centrul medical al Universităţii din New York, al cărui studiu a apărut în ultimul număr al revistei Science.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un nou studiu explică rezistenţa bacteriilor la antibiotice O simplă moleculă compusă dintr-un atom de oxigen şi un atom de azot joacă un rol important în rezistenţa unor agenţi patogeni la antibiotice, potrivit unui studiu american, relatează AFP.
O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte din Asia O bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele a fost descoperită în unele spitale britanice, aceasta fiind adusă din Asia de Sud de persoane care fac turism medical, dezvăluie un studiu apărut miercuri, evocând şi teama de o propagare mondială, relatează AFP.
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...
Bolile infecţioase dezvoltă rezistenţă la antibiotice Bolile infecţioase se redirecţionează pe rezistenţa la antibiotice a subliniat miercuri prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cu prilejul Zilelor Medicale ale Institutului de Boli Infecţioase " Matei Balş".
Prof.dr. Streinu Cercel: Antibioticele nu se pot folosi ca tratament împotriva virusurilor Bucureşti, 18 nov /Agerpres/ - Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof.dr. Adrian Streinu Cercel a declarat, miercuri, într-o conferinţă prilejuită de Ziua Europeană a informării despre antibiotice, că aproximativ 80% din prescripţiile din ambulator sunt pentru antibiotice, iar 60% sunt luate...
Genetică:?pe urmele stafilococului auriu Berna, 22 ian /Agerpres/- Analizând ADN-ul diverselor tulpini multi-rezistente ale stafilococului auriu, cercetătorii au reuşit, prin stabilirea 'arborelui genetic', să ajungă la originea lui din lumea întreagă. Majoritatea contaminărilor cu această bacterie multi-rezistentă la meticilină (MRSA) au loc...