Cele mai citite
 


Aspirina luată în doze mici, preventive, prezintă mai multe riscuri decât beneficii /studiu/
miercuri, 11 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii, Oncologie
 

Riscurile asociate luării unei doze mici de aspirină în fiecare zi de către persoane care nu suferă de boli cardiovasculare depăşesc beneficiile în ceea ce priveşte prevenirea unui accident cardiac, potrivit unui studiu publicat marţi în revista americană de specialitate Archives of Internal Medicine, relatează AFP.

În cadrul studiului, efectuat de cercetători britanici ai Universităţii din Londra, au fost examinate datele a 100.000 de participanţi la nouă studii clinice.

Rezultatele studiului arată o diminuare de 10% a riscului de boli cardiovasculare, fără a conduce până în prezent la o scădere semnificativă a numărului de decese provocate de un accident cardiovascular sau de cancer. În schimb, luarea regulată a aspirinei în doze mici a dus la creşterea cu 30% a riscului de sângerare internă, punând în pericol viaţa pacientului.

Studiul concluzionează că luarea aspirinei în doze mici prezintă mai multe riscuri decât beneficii în cazul pacienţilor sănătoşi, care nu suferă de boli cardiace.

Aspirina, care împiedică formarea cheagurilor de sânge, se administrează pacienţilor care suferă de o boală cardiovasculară, de exemplu după introducerea unui stent. Însă doctorii au început să prescrie luarea unor doze mici de aspirină în scop preventiv, în contextul în care medicamentul, luat pe termen lung, poate duce la ulcer sau sângerări oculare.

'Efectul benefic al aspirinei în prevenţia bolilor cardiovasculare pentru persoanele care au avut atacuri sau accidente vasculare cerebrale este indiscutabil', a afirmat dr Rao Sehasai, de la Universitatea din Londra. 'Însă beneficiile pentru persoanele care nu au aceste probleme sunt mult mai reduse decât credeam, iar un tratament cu aspirină ar putea duce la probleme majore, provocate de sângerări', a adăugat acesta.

Mai multe studii precedente, publicate în revista de specialitate The Lancet, au susţinut efectul protector al aspirinei împotriva mai multor forme de cancer (de colon, de prostată sau pulmonar).AGERPRES/(Letiţia Pană)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Aspirina ar putea încetini degradarea creierului (studiu) Consumul regulat de aspirină ar duce la limitarea pierderii agilităţii mentale la unele paciente, arată o echipă de cercetători suedezi. Dintre 500 de femei cu risc, cu vârste cuprinse între 72 şi 90 de ani, cele care au luat aspirină timp de cinci ani au obţinut rezultate mai bune la testele de capacitate...
Experţi americani recomandă aspirina pentru prevenirea infarctului şi a cancerului Un grup de experţi independenţi consultaţi de guvernul federal din SUA (United States Preventive Services Task Force, USPSTF) a recomandat luni administrarea în mod regulat de aspirină în doză scăzută pentru a reduce riscul de infarct miocardic, de accident vascular cerebral şi de cancer colorectal,...
Doza zilnică de aspirină "poate reduce riscul de cancer" (studiu) Peste 6.000 de vieţi ar putea fi salvate într-un an dacă toţi britanicii cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani ar lua o aspirină pe zi pentru a reduce riscul de cancer, atac de cord şi accident vascular cerebral, susţine o nouă cercetare, preluată miercuri de The Independent.
Riscul dezvoltării de boli cardiovasculare după 55 de ani diferă în funcţie de sex (studiu) Riscul de a dezvolta anumite boli cardiace diferă în funcţie de sex - este concluzia unui studiu realizat de cercetători olandezi de la Universitatea din Rotterdam, care subliniază cât este de important să se ţină cont de aceste diferenţe în prevenirea, observarea şi tratarea maladiilor cardiovasculare...
Aspirina reduce riscul de cancer de colon la persoanele obeze cu sindromul Lynch (studiu) Aspirina reduce riscul de cancer colorectal la persoanele obeze cu sindromul Lynch, care sunt predispuse genetic la acest gen de tumoră, potrivit unui studiu internaţional publicat în revista americană Journal of Clinical Oncology, informează AFP.
Ciocolata ar putea fi asociată cu un risc cardiovascular mai mic (studiu) Consumul de ciocolată ar putea fi "asociat" cu un risc redus de boli cardiovasculare, potrivit cercetătorilor britanici de la Universitatea din Aberdeen care totuşi nu oferă nicio dovadă a unei legături directe între cacao şi bunăstarea arterelor, scrie AFP.