Cele mai citite
 


Nicotina are efecte benefice pentru persoanele cu probleme de memorie, în stadiile incipiente de Alzheimer
miercuri, 11 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Nicotina are şi efecte benefice, putând să ajute persoanele care suferă de pierderi minore de memorie specifice primelor stadii ale maladiei Alzheimer, conform unui nou studiu realizat ăn cadrul Centrului Medical al Universităţii Vanderbilt, conform LiveScience.com.

Voluntarii participanţi la studiu care înregistrau probleme de memorie şi au primit nicotină timp de 6 luni au cunoscut o îmbunătăţire a funcţiilor cognitive, conform studiului, Rezultatele acestui studiu sunt importante pentru încetinirea evoluţiei demenţiei, încă din primele stadii de manifestare, conform coordonatorului studiului, Dr. Paul Newhouse, profesor de psihiatrie la Universitatea Vanderbilt.

"Cu cât putem interveni mai devreme, cu atât mai bine. Dorim să tratăm pacienţii cât mai devreme cu putinţă în evoluţia bolii pentru a salva cât mai multe dintre funcţiile creierului, "a explicat el în studiul publicat în ultimul număr al revistei Neurology.

Cercetătorii de la Vanderbilt au studiat efectele nicotinei asupra unui grup de 67 de nefumători de vârste de peste 55 de ani ce sufereau de pierderi minore de memorie şi de dificultăţi de păstrare a atenţiei şi concentrării, dar şi de limbaj - stări precursoare maladiei Alzheimer.

Voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri. Un prim grup, format din 34 de participanţi a primit câte 15 miligrame de nicotină pe zi, timp de 6 luni, prin intermediul unor plasturi de tipul celor folosiţi de fumători pentru a se lăsa de fumat. Ceilalţi 33 de participanţi la studiu au primit un placebo.

În cazul voluntarilor care au primit nicotină s-a înregistrat o îmbunătăţire cu 46% a memoriei pe termen lung, în timp ce grupul ce a primit un placebo a înregistrat un declin de 26% a memoriei pe termen lung.

Nicotina are efectul îmbunătăţirii performanţelor cognitive pentru că este similară unui neurotransmiţător din creier - acetilcolina. "Nicotina are aceaşi structură tridimensională ca acetilcolina, aşa că se potriveşte cu acest receptor. Astfel nicotina stimulează acei receptori care acţionează ca amplificatori pentru a impulsurile nervoase din creier, la fel ca acetilcolina.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Nu doar fără fumat, ci chiar şi fără fumători la locul de muncă... Mai multe persoane din SUA aflate în căutarea unui loc de muncă se confruntă cu o situaţie nouă: nu numai să nu fumeze la serviciu, ci chiar să se lase de fumat..., scrie în ediţia sa de vineri USA Today.
Cum renuntam la fumat? – partea a 3 a - Studiu si recomandari privind renuntarea la fumat In SUA , la Centrul Medical al Universitatii Duke, s-a desfasurat un studiu efectuat pe un numar mare de subiecti, care a avut drept scop identificarea cauzelor care duc la cresterea in greutate a celor care se lasa de fumat. Rezultatele lor sunt in prezent folosite in toata lumea de medicii si...
Medicii susţin că au descoperit de ce fumătorii se îngraşă când se lasă de fumat Nicotina activează celulele din creier care le semnalează oamenilor când să se oprească din mâncat, odată cu instalarea stării de saţietate, iar din acest motiv, după ce s-au lăsat de fumat, fumătorii pot lua în greutate, conform unui nou studiu, transmite Associated Press.
Mureş: 34% dintre studenţii de la Medicină sunt fumători (studiu) Coordonatorul proiectului 'Universitatea medicală liberă de fumat', profesor doctor Kikeli Pal, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că în urma unui studiu realizat în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a rezultat că 34% dintre studenţi sunt fumători.
Medicamentele pentru renunţarea la fumat nu creează pacienţilor probleme psihiatrice (studiu) Medicamentele pentru sevraj tabagic, vareniclina şi bupropionul, nu par să sporească apariţia unor efecte secundare neuropsihiatrice grave, comparativ cu placebo, potrivit unui studiu publicat în revista medicală 'The Lancet', informează luni agenţia France Presse.
Tabagismul Este o intoxicatie acuta cu nicotina datorata excesului de fumat . Tigara exercita o actiune nociva asupra organismului prin : CO, cresoli, piridine, nicotine. Intoxicatia afecteaza in primul rand celulele nervoase din creier apoi laringele, respiratia, digestia ( dispepsii , diaree , constipatie...