Cele mai citite
 


Statul pe scaun peste şase ore pe zi este un pericol pentru sănătate, avertizează specialiştii de la DSP Bihor
miercuri, 11 ianuarie 2012   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Corp sanatos
 

Cele mai recente cercetări arată că statul pe scaun mai mult de şase ore pe zi poate duce la o moarte prematură, cu până la 15 ani mai devreme decât în cazul unui om care stă jos maxim trei ore pe zi, a avertizat marţi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor.

Potrivit dr. Marius Părcioagă, directorul executiv al DSP Bihor, în ultimele decenii odată cu dezvoltarea noilor tehnologii şi cu apariţia conceptului de muncă de birou oamenii stau pe scaun mai mult ca niciodată: în medie 9,3 ore pe zi, destul de mult comparativ cu timpul mediu pentru somn care este de 7,7 ore.


Având în vedere că în evoluţia umană acest tip de sedentarism este foarte recent - de-a lungul istoriei, fie că a vânat, fie că a cultivat, omul a petrecut cea mai mare parte a vieţii umblând sau stând în picioare - statul pe scaun începe să îşi arate efectele negative. Acum 100 de ani când aproape toată populaţia muncea în fabrici sau agricultură, obezitatea, practic, nu exista.


"Cele mai recente cercetări au arătat ca statul pe scaun mai mult de 6 ore pe zi poate duce la o moarte prematură, cu până la 15 ani mai devreme decât în cazul unui om care stă jos maxim 3 ore pe zi. Efectul rămâne acelaşi chiar şi în situaţia în care persoana în cauză practică sport în restul zilei," se arată într-un comunicat dat publicităţii marţi de DSP Bihor.


Se ştie deja că statul jos multe ore pe parcursul zilei, în activităţile profesionale şi în cele de timp liber, duce la obezitate. Persoanele supraponderale petrec cu până la 2,5 mai multe ore stând jos decât restul oamenilor. De îndată ce o persoană se aşează, activitatea electrică a muşchilor de la picioare se opreşte, nivelul arderii caloriilor scade la o calorie pe minut, enzimele care ajută la arderea grăsimilor organismului scad şi ele cu 90%, colesterolul "bun" care distruge depozitele de grăsimi de pe vasele sangvine se reduce cu 20%, iar eficienţa insulinei se diminuează cu 24%. Aşa se face că oamenii care lucrează la birou sunt de două ori mai expuşi la bolile cardiovasculare decât cei care stau în picioare la locul de muncă şi deoarece are loc o încetinire a circulaţiei venoase de la nivelul membrelor inferioare. Activitatea prelungită în poziţie şezândă, în caz de lucru cu calculatorul, predispune şi la afecţiuni ale muşchilor umerilor şi membrelor superioare (care se pot atrofia) şi la afecţiuni ale coloanei vertebrale.


Persoanele care petrec mai mult de 3 ore stând pe canapea în faţa televizoarelor sunt cu 64% mai predispuse bolilor de inimă decât alte persoane. De asemenea, în acest caz slăbirea este aproape imposibilă, deoarece exerciţiile fizice nu au efect. Fiecare oră petrecută în plus în faţa televizorului creşte suplimentar riscul de îmbolnăvire şi deces.


Pentru prevenirea efectelor nedorite asupra sănătăţii cauzate de poziţia şezândă prelungite, DSP Bihor recomandă populaţiei respectarea mai multor măsuri. Cei care profesează în posturi care necesită statul pe scaun prelungit (operare şi/sau tehnoredactare pe calculator, casieri, operatori instrumente de măsură şi control etc.) sunt îndemnaţi să ia pauze de la "statul pe scaun" la fiecare oră prin simpla ridicare în picioare şi, dacă e posibil, să facă şi câţiva paşi; să desfăşoare activităţi care nu necesită statul pe scaun în poziţia stând în picioare - de exemplu vorbitul la telefon; unde e posibil, să urce sau coboare pe scări în locul deplasării cu liftul.
În timpul liber este preferabil să fie limitat timpul de stat pe scaun şi/sau canapea în faţa televizorului, adulţii să ofere un exemplu copiilor prin desfăşurarea de activităţi şi mişcare în aer liber, mersul pe jos şi mişcarea fiind recomandate mai mult de 30 minute zilnic. AGERPRES/(AS-Eugenia Paşca)

Notare
Comentarii
de Alycia
bun articol, asa e..cu cat stam mai mult jos cu atat devenim mai vulnerabil...problema e ca desi suntem constienti de efectele negative ale "statului pe scaun" nu prea reusim sa luam masurille necesare ..vorba ceea usor de zis dar greu de facut!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Prevenirea obezităţii la copii şi adolescenţi - recomandări de la Direcţia de Sănătate Publică Obezitatea la copii şi adolescenţi nu are atât cauze genetice, cât este determinată de obiceiurile alimentare din familie şi lipsa educaţiei adecvate, afirmă Dr. Marius Pîrcioagă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, care a transmis joi un material informativ privind prevenirea...
Bihor: UDMR nu a câştigat Direcţia de Sănătate Publică UDMR Bihor nu a reuşit să câştige, vineri, în negocierile purtate cu PD-L Bihor, funcţia de conducere a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, ocupată de democrat-liberali, în pofida faptului că ministrul Sănătăţii este bihorean şi susţinut de UDMR.
Statul jos este noul fumat /cercetători americani/ Statul îndelungat pe scaun este la fel de periculos pentru sănătate ca fumatul şi poate chiar să ucidă, relevă studii şi cercetători citaţi sâmbătă de cotidianul american Los Angeles Times.
Comunicat de presă : Măsuri de protecţie împotriva caniculei Comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu privitor la măsurile de protecţie împotriva caniculei.
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...