Cele mai citite
 


Cluj: Protest în stradă împotriva construirii unui crematoriu uman
joi, 12 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sute de persoane au protestat, miercuri, în faţa Prefecturii Cluj împotriva construirii, în oraş, a unui crematoriu uman, care ar putea fi al doilea incinerator din ţară, după cel din Bucureşti.
O delegaţie a protestatarilor a înmânat prefectului un memoriu, în timp ce în stradă oamenii scandau împotriva acestui proiect. Alături de clujeni, dintre care majoritatea erau din cartierul Mănăştur, în care se intenţionează ridicarea incineratorului, se aflau şi politicieni ai USL, dar şi preoţi.
Parohii mai multor biserici din cartierul Mănăştur au susţinut acest protest şi au strâns chiar cinci sute de semnături, pe care le-au depus atât la Prefectură, cât şi la Primăria Cluj-Napoca.
Preotul Dan Hognogi a declarat că l-a surprins neplăcut faptul că o asemenea decizie a putut fi luată de consilierii locali fără consultarea populaţiei, mai ales că în cartierul Mănăştur locuiesc o sută de mii de oameni.
Protestatarii sunt în special nemulţumiţi de distanţa prea mică la care ar putea fi amplasat crematoriu faţă de locuinţele din zonă, respectiv 50 de metri. Oamenii se tem că aerul va fi poluat, dar sunt în aceeaşi măsură deranjaţi de faptul că o practică neortodoxă va avea loc în cimitirul şi în capela din cartier.
De altfel, protestatarii au făcut propunerea de a muta amplasamentul crematoriului la unul sau doi kilometri de orice zonă rezidenţială şi în mod oficial, funcţionarilor Primăriei.
În cursul zilei de luni primarul interimar al municipiului, Radu Moisin, a cerut Centrului Regional de Sănătate Publică, aflat în subordinea Institutului Naţional de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, "cu privire la riscurile de sănătate publică pe care le-ar putea implica amplasarea unui crematoriu uman în incinta cimitirului Mănăştur, aflat în proximitatea celui mai mare cartier rezidenţial din municipiu'.
Primăria a suspendat, până la primirea unui răspuns, toate demersurile administrative privind construirea crematoriului.
De asemenea, reprezentanţii Primăriei au mai declarat, miercuri, că vor organiza pe această temă o dezbatere publică.
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat în luna octombrie, anul trecut, proiectul de hotărâre privind asocierea cu firma SC RDK Cremation, care are ca scop amenajarea unui crematoriu uman în incinta cimitirului din cartierul Mănăştur. Societatea se obliga să achite Primăriei Cluj-Napoca suma de 15.000 de lei pe an, durata asocierii fiind de 49 de ani.
Proiectul a fost votat de 19 consilieri. AGERPRES/(A, AS-Elena Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Demersurile pentru construirea unui crematoriu uman, suspendate de primărie Procedurile de autorizare a unui crematoriu uman, care ar fi urmat să se construiască la Cluj-Napoca, au fost suspendate după ce locuitori ai municipiului, susţinuţi şi de politicieni locali, au protestat împotriva acestui demers.
Cluj: Protest al PSD împotriva scindării UMF Târgu Mureş Aproximativ 70 de persoane au participat, vineri, la o acţiune de protest organizată de PSD Cluj-Napoca împotriva scindării UMF Târgu Mureş.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cluj: A fost inaugurat singurul Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din România Clinicile Medicală III şi Chirurgie III din Cluj-Napoca au fost reunite, printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii, sub titlul de Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, care este singurul de acest fel din România.
Cluj: Campanie de protest a tinerilor liberali împotriva reducerii numărului de paturi din spitale Organizaţia de tineret a PNL Cluj-Napoca (TNL) lansează o campanie de informare publică prin care protestează împotriva deciziei de reducere a numărului de paturi din spitalele clujene.
Hunor Kelemen: Cei care au insistat cu SMURD-ul nu au evaluat bine situaţia; oamenii au spus 'Stop joc'(interviu) Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, este de părere că românii au înţeles măsurile de austeritate din 2010 şi 2011 şi au "răbdat", iar "picătura care a umplut paharul" şi care i-a determinat să protesteze a fost reforma din sistemul sanitar. În opinia sa, cei care au insistat mai mult decât trebuia pe acest...