Cele mai citite
 


Guvernul ar trebui să retragă proiectul Legii Sănătăţii în forma actuală (ONG)
joi, 12 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Proiectul de Lege a Sănătăţii este rezultatul unui proces "viciat" de formulare a politicii publice, susţine Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), într-un material trimis presei miercuri.
"Legea ocoleşte problemele pe care se presupune că trebuie să le rezolve, are consecinţe nedorite care creează alte probleme, a fost nedemocratic şi neprofesional concepută. Privatizarea despre care se discută nu are nicio şansă să crească eficienţa actului de sănătate câtă vreme tot statul ar controla mecanismul preţurilor şi ar decide cine e eficient, ceea ce reprezintă şi azi sursa principală a corupţiei la noi. Riscurile create pentru sistem prin acest proiect sunt, ca atare, mai mari decât beneficiile potenţiale", a afirmat Mungiu-Pippidi, care este profesor de politici publice la Hertie School of Governance.
În opinia sa, nu este adevărat că pe români îi despart doar câteva luni "de europenizarea serviciilor de asigurări de sănătate, când posesorul unei asigurări româneşti se va putea prezenta, de exemplu, la un spital german cu asigurarea de acasă şi va fi operat pe gratis".
"Cu alte cuvinte, dacă reformăm sistemul, de la toamnă la Viena nu vor mai fi trataţi doar Teo (Trandafir, fostă vedetă tv) şi şeful statului, ci orice cetăţean. Nu e adevărat, nu ne despart luni, nici măcar ani, ci nu se ştie dacă se va realiza vreodată", a susţinut Mungiu-Pippidi.
Ea a adăugat că subfinanţarea sistemului de sănătate are mai multe cauze: "existenţa a prea puţini contribuabili este cea mai importantă, prostul management fiind o cauză cu totul secundară".
"Corupţia nu e o cauză a problemelor din sănătate, cu excepţia zonei medicamentelor (unde este), ci un simptom al subfinanţării. Cu alte cuvinte, ca să aflăm cât ne costă, de fapt, sănătatea, noi trebuie să adunăm cât cheltuie statul direct (contribuţiile), cât plăteşte cetăţeanul din buzunar la farmacie sau în sistemul privat de sănătate, dezvoltat natural ca o alternativă de succes, şi cât plăteşte cetăţeanul informal, în sistemul de stat, ca să îşi cumpere perfuzii, baterii şi ce mai e nevoie, plus să plătească medicul sau infirmiera, care sunt în majoritate (plătiţi) sub salariul mediu, de fapt sunt deliberat lăsaţi să fie plătiţi direct de cetăţean, statul făcând astfel economii permanente. Ca o consecinţă dramatică a subfinanţării avem pierderi de personal calificat, dată fiind europenizarea pieţei de muncă, reală, nu ca europenizarea asigurărilor, cu alte cuvinte cadrele noastre pleacă în ţări unde vor avea venituri de 5-20 de ori mai mari (şi transparente)", a punctat Alina Mungiu-Pippidi.
În opinia sa, în condiţiile în care este neapărat nevoie de o lege a sănătăţii, reglementarea ar trebui să satisfacă trei condiţii şi anume: "să introducă elementele indispensabile rezolvării problemei subfinanţării, putând demonstra că în mare măsură problema va fi eliminată; să rezolve şi alte probleme derivate, de exemplu plăţile informale, măcar parţial, sau calitatea serviciilor să nu aibă consecinţe nedorite, adică, încercând să rezolve o problemă, să nu creeze altele; să fie la acelaşi nivel de rezolvare a problemei de fond (subfinanţarea, tradusă în servicii proaste) mai puţin costisitoare (incluzând aici orice tip de costuri) decât alte variante de rezolvare, inclusiv opţiunea zero, adică absenţa oricărei legi noi şi strădania îmbunătăţirii administrative".
Alina Mungiu-Pippidi consideră că legea ar trebui concepută după consultarea tuturor celor avizaţi (nu înainte) de compartimentul de politici publice din minister, care ar fi trebuit să prezinte variantele de soluţii ministrului, care să aleagă, nu din trei legi, ci din trei soluţii şi după aceea să se stabilească legile care trebuie schimbate pentru implementare. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alina Mungiu-Pippidi: Guvernul ar trebui să retragă proiectul legii Sănătăţii în forma actuală Proiectul de lege a Sănătăţii este rezultatul unui proces "viciat" de formulare a politicii publice, susţine Alina Mungiu-Pippidi, preşedinte SAR, într-un material trimis presei miercuri.
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Proiectul legii sănătăţii: Sistemul de asigurări de sănătate, reorganizat; monopolul CNAS, desfiinţat Proiectul legii sănătăţii, postat marţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, prevede, în ceea ce priveşte sistemul de asigurări de sănătate, desfiinţarea monopolului CNAS şi autonomie în conducerea şi în administrarea Fondului naţional de asigurări obligatorii de sănătate.
Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România: Este nevoie creşterea finanţării sistemului de sănătate Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România susţine că este nevoie de o creştere a finanţării sistemului de sănătate prin sporirea numărului de contribuabili, mărirea contribuţiilor lor, prin alocări de la bugetul de stat şi din alte surse pentru persoanele scutite de plata contribuţiei, precum şi...
SAR: În România, sectorul sănătate este finanţat sub media europeană Sectorul sănătate este finanţat în România sub media europeană, dar nu totdeauna banii disponibili sunt cheltuiţi cu folos, este una dintre concluziile raportului Societăţii Academice din România (SAR), prezentat vineri la dezbaterea 'Criză şi reformă în sistemul de sănătate'.