Cele mai citite
 


IPP respinge proiectul Legii Sănătăţii pe motiv că nu apără interesele pacienţilor
joi, 12 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul pentru Politici Publice (ONG) respinge proiectul Legii Sănătăţii, susţinând că acesta are ca scop apărarea intereselor asiguratorilor, şi nu ale pacienţilor, şi somează Ministerul Sănătăţii să prezinte un raport privind starea sistemului înaintea oricărei dezbateri asupra direcţiei de reformă în sănătate.
"Proiectul legii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, lansat în dezbatere publică în decembrie 2011 de către Ministerul Sănătăţii, se îngrijeşte în primul rând de interesele asiguratorilor, şi nu ale pacienţilor. Nu se preocupă temeinic de îmbunătăţirea calităţii actului medical, dar insistă să privatizeze netransparent, radical şi cu mari premise de abuz actualul sistem de sănătate, fără o minimă analiză de impact a măsurilor anticipate a fi luate odată cu intrarea în vigoare a legii. Din toate aceste motive, IPP respinge în mod categoric adoptarea lui în perioada următoare", se arată într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
ONG-ul cere şi "stoparea acţiunii de transformare a unui raport prezidenţial - 'Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetăţeanului' - în cea mai mare privatizare din istoria României, prin administrarea anuală a cinci miliarde de euro, contribuţiile la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, plus două-trei miliarde de euro din sistemele secundare de asigurare, la care se adaugă valoarea spitalelor ce urmează a fi vândute către sistemul privat".
De asemenea, IPP acuză iniţiatorii că au lansat în dezbaterea publică acest proiect de lege în lipsa unor informaţii cheie, cum ar fi: conţinutul pachetului de servicii de bază, normele de aplicare a coplăţilor în sistem, care urmează să fie reglementeze prin ordin de ministru, hotărâre de guvern.
IPP apreciază că preocuparea centrală a legii este asigurarea profitului firmelor de asigurare private, dar şi preluarea administrării întregului sistem, inclusiv a patrimoniului, de către grupuri de interese.
Mai mult, în ceea ce priveşte privatizarea spitalelor, ONG-ul afirmă că procedura descrisă de lege - prin care administratorul în funcţie al spitalului va decide schimbarea statutului juridic al instituţiei - este "neserioasă".
"Introducerea nu a unuia, ci a două carduri de sănătate (unul pentru România şi altul pentru Europa, deşi suntem cetăţeni europeni), ale căror costuri le va suporta, desigur, tot cetăţeanul, este, de asemenea, o măsură a cărei utilitate nu o înţelegem decât dacă am privi prin prisma unor grupuri de interese preocupate de o asemenea afacere. În contextul presupusului argument al unificării informaţiilor din sistem privind asigurarea serviciilor medicale este de ajuns ca aceste informaţii să fie corelate cu codul numeric personal, nefiind necesară o procedură suplimentară care reprezintă, la rândul său, o potenţială afacere profitabilă", adaugă IPP, care constată "pacientul român va avea un singur drept principal în noua lege: să nu uite să plătească contribuţia la sănătate ca să aibă asiguratorul privat bani de rulaj".AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
MS: În prezent, toate categoriile de pensionari - asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate Toate categoriile de pensionari din România sunt, în prezent, asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, a precizat vineri Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis AGERPRES.
FSSR: Noul proiect de lege a Sănătăţii necesită îmbunătăţiri, axate pe creşterea finanţării sistemului sanitar Federaţia Solidaritatea Sanitară din România a transmis joi un comunicat în care susţine că noul proiect de lege a Sănătăţii necesită îmbunătăţiri, însă procesul de elaborare a documentului legislativ 'se află, în mare, pe drumul cel bun'.
UNSAR: Regretăm retragerea din dezbatere a proiectului legii de reformă a sănătăţii Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) "regretă" retragerea din dezbaterea publică a proiectului de lege privind reforma sănătăţii, înainte ca toate instituţiile implicate în reformarea sistemului public de sănătate să poată avea un dialog real referitor la ...
Ministerul Sănătăţii vrea să pună în dezbatere publică un nou proiect de lege a malpraxisului Ministerul Sănătăţii intenţionează să pună în dezbatere publică, până la jumătatea acestui an, un nou proiect de lege a malpraxisului, informează un comunicat de presă al ministerului remis vineri AGERPRES.