Cele mai citite
 


Comitetul antitortură al CoE: Deţinuţi din R. Moldova se plâng de rele tratamente
vineri, 13 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr important de deţinuţi din Republica Moldova, intervievaţi de membrii delegaţiei Comitetului Consiliului Europei pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor şi a Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) în ultima sa vizită în Republica Moldova în iunie 2011, s-au plâns de rele tratamente aplicate de poliţie în timpul lunilor care au precedat vizita, se afirmă în ultimul raport al CPT publicat joi pe site-ul CoE.
În raport, Comitetul recomandă autorităţilor din Republica Moldova să dea dovadă de determinare în implementarea măsurilor de luptă împotriva torturii şi să consolideze mecanismele de anchetă privind presupusele cazuri de rele tramente.

CPT face în raportul său o evaluare în general pozitivă a condiţiilor în centrele de detenţie temporare pentru străinii din Chişinău, însă recomandă autorităţilor moldovene să continue cu hotărâre aplicarea programului naţional de renovare a centrelor de detenţie provizorii ale poliţiei.

În ceea ce priveşte închisorile, în lumina informaţiilor primite de la delegaţia sa, CPT recomandă o vigilenţă crescută în legătură cu comportamentul personalului în penitenciarele nr.11 din Bălţi şi nr. 17 din Rezina, faţă de deţinuţii separaţi pentru propria lor securitate.

Presupusele abuzuri la care sunt supuşi deţinuţii de către alţi deţinuţi aparţinând unei ierarhii neoficiale în cadrul populaţiei carcerale reprezintă un alt subiect de îngrijorare, iar Comitetul recomandă intensificarea eforturilor de luptă împotriva violenţei şi intimidărilor între deţinuţi.

În ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, CPT observă cu satisfacţie că, în lumina observaţiilor preliminare formulate de delegaţie la sfârşitul vizitei sale, a fost imediat elaborat un plan de acţiune în vederea luptei împotriva suprapopulării şi a ameliorării condiţiilor materiale în închisori.

În domeniul psihiatriei şi asistenţei sociale, delegaţia nu a primit niciun indiciu privind rele tratamente aplicate pacienţilor de către personal. Din contră, pacienţii cu care s-a întâlnit delegaţia au vorbit pozitiv despre personalul centrelor vizitate. Raportul conţine recomandări vizând ameliorarea condiţiilor de şedere în spitalul psihiatric din Orhei şi în pavilioanele securizate de la spitalul psihiatric din Chişinău. În Căminul Psihoneurologic din Orhei pentru băieţi, condiţiile de şedere erau satisfăcătoare. Ca regulă generală, CPT recomandă ca adulţii să fie cazaţi separat de copii.AGERPRES/(Mihaela Moise)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Republica Moldova, la început de catastrofă umanitară (Deutsche Welle) 'Republica Moldova, la început de catastrofă umanitară', scrie Deutsche Welle într-o analiză a situaţiei cu care se confruntă în prezent populaţia de peste Prut ca urmare a instabilităţii politice de la Chişinău.
Prăbuşire elicopter SMURD: Cercetarea la faţa locului, finalizată; la anchetă au participat şi experţi Eurocopter Procurorii au finalizat cercetarea la faţa locului în cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Republica Moldova, iar la anchetă au participat şi experţi ai companiei Eurocopter din Germania.
Bogdan Aurescu a semnat la Chişinău patru Memorandumuri referitoare la proiecte de sprijin pentru Republica Moldova Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a semnat, vineri, în cadrul vizitei pe care o efectuează la Chişinău, patru Memorandumuri de înţelegere referitoare la proiecte de sprijin pentru Republica Moldova, finanţate de România din bugetul asistenţei pentru dezvoltare, gestionat de...
Guvernul Republicii Moldova anunţă că a acordat un milion de lei familiilor victimelor accidentului elicopterului SMURD Executivul de la Chişinău a decis, în cadrul şedinţei de miercuri, alocarea, din Fondul de rezervă al Guvernului, a sumei de un milion de lei pentru familiile celor patru membri ai echipajului SMURD, care şi-au pierdut viaţa în accidentul ce a avut loc pe 2 iunie a.c. în raionul Cantemir, informează...
(Corespondenţă) În Republica Moldova începe marţi depunerea dosarelor pentru studii în România Chişinău, 22 iul - Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: În Republica Moldova va începe marţi procesul de depunere a dosarelor în vederea obţinerii unei burse de studiu în instituţiile de învăţământ din România. Ultima zi de depunere a dosarelor va fi 2 august.
Elicopter SMURD prăbuşit: Oficialităţi din Republica Moldova au depus coroane de flori la Ambasada României Oficialităţi din Republica Moldova, între care preşedintele Nicolae Timofti şi şeful parlamentului Andrian Candu, au depus vineri coroane de flori la sediul Ambasadei României din Chişinău, în semn de omagiu pentru cele patru victime ale accidentului aviatic din raionul Cantemir, în care a fost implicat...