Cele mai citite
 


Depresia mamei produce modificări în creierul copilului
vineri, 13 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Depresia, Minte sanatoasa, ORL
 

Cercetători canadieni au făcut o constatare uimitoare: copiii care cresc alături de o mamă depresivă prezintă structuri cerebrale diferite de ale celorlalţi copii. Această concluzie se bazează pe examinarea, cu tehnici de imagistică medicală, a creierului unor copii de 10 ani, ale căror mame suferă de depresie cronică, relatează passionsante.be.

Doctorul Sonia Lupien, coordonatoarea cercetărilor (publicate în revista 'PNAS') şi ataşat la Universitatea din Montreal, arată că aceşti copii au amigdalele (ca structură cerebrală) mai mari decât de obicei. Amigdala joacă un rol crucial în relaţiile emoţionale, funcţionează ca un semnal de avertizare major în faţa unei ameninţări şi determină atitudinea în cazul unui risc real sau emoţional.

Creşterea volumului amigdalelor la copiii mamelor depresive s-ar explica - însă nu este decât o ipoteză - prin necesitatea de a dezvolta un sistem întărit de protecţie emoţională. Studii realizate anterior arătaseră că amigdalele erau mult crescute la copiii care stătuseră multă vreme la orfelinat înainte să fie adoptaţi, în timp ce volumul acestora era perfect 'normal' la cei care fuseseră adoptaţi în fragedă copilărie.

Dr Lupien recomandă efectuarea unor studii aprofundate asupra eventualelor consecinţe pe termen lung ale acestui aspect şi elaborarea unor strategii de îngrijire specifică a copiilor care au mame cu depresie cronică.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sarcina, real risc de depresie pentru...taţi (studiu) Este binecunoscută depresia postnatală la mame, dar există şi una care îi afectează pe taţi. Aceasta din urmă începe să fie tot mai mult luată în considerare de cercetători, care subliniază că şi taţii au nevoie de sprijin, relatează passionsante.be.
Depresia apare când activitatea cerebrală este prea intensă Cercetători americani afirmă că depresia apare ca urmare a hiperactivităţii cerebrale, care include un proces de saturaţie. Pierderea motivaţiei, perceperea sumbră a viitorului, închiderea în sine, dezinteres - sunt tot atâtea simptome ale depresiei care lasă de înţeles că activitatea creierului pacientului...
Obezitatea începe în viaţa intrauterină (studiu) Se ştie că un copil născut de o mamă supraponderală prezintă un risc crescut de obezitate, cu tulburările proprii excesului de greutate. Cercetători englezi demonstrează că fenomenul începe chiar din viaţa intrauterină, relatează passionsante.be.
Jocurile video determină modificări cerebrale pozitive Tinerii pasionaţi de jocuri video au o parte a creierului mai dezvoltată şi, prin urmare, sunt mai rapizi în luarea deciziilor. Este ca şi cum creierul lor ar fi 'modelat' de practicarea intensivă a jocurilor, scrie passionsante.be.
Alăptarea reduce riscul de depresie după naştere (studiu) Alăptarea poate reduce la jumătate riscul de depresie post-natală, potrivit unui amplu studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Cambridge, publicat în revista Maternal and Child Health, la care au participat 13.998 de proaspete mame din sud-vestul Angliei, informează BBC.
Depresia va fi depistată printr-un simplu test de sânge O echipă de cercetători de la Universitatea Keio din Tokyo a realizat un test care indică gradul de depresie prin măsurarea concentraţiei de acid fosforic din sânge, informează The Telegraph.