Cele mai citite
 


Harghita: Autorităţile locale au păreri împărţite despre posibilitatea achiziţionării de ambulanţe
joi, 12 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Miercurea Ciuc, 12 ian /Agerpres/- Autorităţile locale şi judeţene din Harghita au părere împărţite despre posibilitatea achiziţionării de ambulanţe, cel mai mulţi fiind de părere că banii de investiţii ar trebui folosiţi pentru alte scopuri.
Viceprimarul din Miercurea Ciuc, Antal Attila, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că municipalitatea nu are o viziune despre cum se cheltuie banii în sănătate şi consideră că banii din impozitele şi taxele contribuabililor ar trebui folosiţi pentru altceva, 'chiar şi pentru parcuri cu flori'. Antal Attila a spus că Primăria a ajutat Serviciul de Ambulanţă, atunci când acesta se afla într-o situaţie dificilă, dar consideră că sănătatea trebuie finanţată din 'banii foarte mulţi pe care-i plătesc oamenii la fondul de sănătate'.
La rândul său, primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, este de părere că soluţia prezentată de preşedintele României, privind achiziţionarea unor ambulanţe de către autorităţi, este viabilă doar în oraşele mari şi bogate, care dispun de fonduri în acest sens.
'Sună foarte bine ideea asta cu ambulanţele, dar îşi vor permite un astfel de serviciu doar comunităţile locale mari, nu şi oraşele sau comunele mici şi sărace. (...) O ambulanţă înseamnă şi motorină, şofer, asistenţi, adică fonduri foarte mari. (...) În fiecare an, domnul preşedinte şi domnul Boc ne mai dau sarcini în plus, care înseamnă şi bani, pe care nu toată lumea îi are', a declarat pentru AGERPRES, Stelu Platon.
Primarul din Topliţa şi-a exprimat mâhnirea că 'SMURD-ul, un serviciul înfiinţat cu greu şi care a ajuns la standarde ridicate, va fi scos la mezat cu firmele private'.
Stelul Platon a vorbit despre un caz înregistrat în zona de Nord a judeţului, când o muncitoare de la o fabrică de prelucrare a lemnului a fost accidentată grav de un utilaj, iar viaţa ei a fost salvată de un echipaj SMURD, venit cu elicopterul la Topliţa şi consideră că atunci când sistemul va fi privat, vor fi favorizaţi cei care sunt bogaţi.
'Acest SMURD, pus la punct de dr. Arafat, a putut să salveze viaţa unui om simplu. Ne întrebăm ce se va întâmpla când va veni un elicopter privat, care va costa foarte mult? Va trebuie să vindem o parte din ce avea ca să ne salvăm viaţa? (...) Eu sunt absolut convins că acest sistem nu va mai fi la fel, şi vorbesc şi din experienţa mea de fost manager al Spitalului din Topliţa', a spus Stelul Platon.
Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a recunoscut că fondurile sunt puţine şi trebuie decise care sunt priorităţile.
'Nu ne lipseşte să facem astfel de investiţii, pentru că nu ne vor ajunge banii pentru altceva. E adevărat că noi am mai ajutat punctele de ambulanţă, atunci când au avut nevoie, dar o astfel de investiţie trebuie cântărită bine. (...) Există un principiu: Guvernul să ne dea nu doar sarcini ci şi bani', a afirmat primarul din Odorheiu Secuiesc.
Cel mai optimist pare a fi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a declarat că, dacă va fi nevoie, instituţia pe care o conduce se va implica în achiziţionarea de ambulanţe şi va susţine sistemul sanitar, aşa cum a făcut-o şi până acum.
'Eu cred că sănătatea este mai presus de toate şi de aceea şi bugetul pe anul în curs al CJ a alocat aproape peste 10 la sută pentru sănătate. Deci, vom vedea ce ne va da guvernul, vom vedea ce lege va vota Parlamentul, dar oamenii din Harghita vor trăi mai bine (...) Noi colaborăm foarte bine cu Serviciul de Ambulanţă, (...) am fost printre primele judeţe care s-au implicat în dotarea SMURD cu echipamente moderne şi chiar în acest an vom ajuta cu încă 1 milion de EURO (...) Orice s-ar decide la Bucureşti, noi aici trăim şi aici trebuie să găsim soluţii, chiar dacă se va lua o decizie greşită sau o decizie care ne va ajuta', a conchis Borboly Csaba.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că noua Lege a Sănătăţii deschide "o portiţă" către administraţiile locale, care ar putea achiziţiona ambulanţe în loc de "panseluţe", contribuind astfel la îmbunătăţirea şi promptitudinea serviciului de ambulanţă.
"A venit timpul, după transferul spitalelor către primării şi consilii judeţene, ca, la rându-le, în măsura în care vor să cumpere mai puţine panseluţe şi să cumpere nişte ambulanţe, administraţiile locale să poată contribui şi ele la îmbunătăţirea şi promptitudinea serviciului de ambulanţă. Vreau să înţelegeţi foarte bine, este o diferenţă uriaşă între ce vedeţi în Bucureşti, ce vedeţi în Constanţa, în Arad, în Suceava sau la Iaşi. Este o diferenţă uriaşă între aceste localităţi şi ce se întâmplă în mediul rural. De aceea, cred că legea, deschizând posibilitatea ca primăriile şi consiliile judeţene să fie parte a sistemului de ambulanţă, nu face nimic rău", a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni. AGERPRES (A-AS-Gina Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Primul serviciu privat de ambulanţă la Miercurea Ciuc Primul Serviciu privat de ambulanţă din Harghita a fost înfiinţat la Miercurea Ciuc de dr. Bachner Istvan, fost şef al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, având drept obiect transportul nemedicalizat.
Băsescu: Legea Sănătăţii deschide o portiţă administraţiilor locale, care ar putea cumpăra ambulanţe în loc de panseluţe Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că noua Lege a Sănătăţii deschide "o portiţă" către administraţiile locale, care ar putea achiziţiona ambulanţe în loc de "panseluţe", contribuind astfel la îmbunătăţirea şi promptitudinea serviciului de ambulanţă.
Alba: Serviciu Privat de Ambulanţă, inaugurat de Crucea Roşie Crucea Roşie Română (CRR) Filiala Alba a lansat joi Serviciul Privat de Ambulanţă, care va fi deservit pentru început de patru ambulanţe dotate cu echipamente noi, conform standardelor în vigoare, precum şi de personal medical cu pregătire şi experienţă în acest domeniu de activitate  - medici, asistenţi...
S.O.S. de la Managerul Serviciului de Ambulanţă:Judeţul Sibiu are nevoie de încă trei ambulanţe pentru Cod Roşu Judeţul Sibiu mai are nevoie de trei ambulanţe C2 care să facă faţă în cazul unui Cod Roşu, în prezent având doar două, una la SMURD, iar cealaltă la Ambulanţă. La Serviciul de Ambulanţă mai este nevoie de 28 de oameni şi înnoirea a 80 la sută din maşini, care ar trebui casate, a declarat marţi, într-o...
Gorj: Serviciul de Ambulanţă va avea în dotare patru noi autospeciale sanitare, dotate cu echipamente moderne Patru autospeciale sanitare noi, dotate cu echipamente moderne, vor ajunge până la sfârşitul anului la Serviciul de Ambulanţă Gorj, maşinile fiind solicitate pentru intervenţia cât mai rapidă în cazurile de urgenţă, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Dan Vâlceanu.
(Corespondenţă) România oferă Bulgariei o reţetă pentru ambulanţe cu adevărat rapide (presă) Sofia, 5 dec - Corespondentul AGERPRES, Ivan Radev, transmite: Vizita secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii din România, dr. Raed Arafat, care a prezentat la Sofia sistemul SMURD, este unul dintre principalele subiecte pentru presa bulgară de joi.