Cele mai citite
 


MS: Discuţii cu manageri de spitale privind proiectul legii Sănătăţii
vineri, 13 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La Ministerul Sănătăţii au continuat joi întâlnirile pe tema proiectului legii Sănătăţii, la discuţii venind şi manageri de spitale, care au declarat, în cea mai mare parte, că legea este bine-venită, necesară, dar comportă şi îmbunătăţiri.
Dr. Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar, a afirmat că legea este extrem de permisivă, cu multiple abordări. "E sigur că fiecare director de spital îşi va spune un punct de vedere personal. Eu sunt convins că legile secundare, adică legile care vor apărea, ordinele de ministru care vor completa legea - şi nu numai Ministerul Sănătăţii, ci şi Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii - toate vor asigura o continuitate", a spus dr. Cârstoiu.
Potrivit acestuia, prin noua lege există oportunitatea ca spitalele să se organizeze aşa cum trebuie. "Este foarte bine, spitalul este o instituţie publică care trebuie să fie deschisă către cetăţean şi legea actuală este cam rigidă. Ceea ce se propune acum permite o organizare unilaterală din partea spitalului, în perspectiva optimizării acestora", a explicat Cârstoiu.
Pe de altă parte, prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, a susţinut că asigurările de malpraxis trebuie să nu mai fie obligatorii, în condiţiile în care companiile de profil nu le asigură nimic medicilor şi asistenţilor. "Este cea mai mare şarlatanie aceste asigurări. Ei încasează bani şi nu dau nicio despăgubire", a afirmat Pop, care a adăugat 15 societăţi agreate de CNAS s-ar desfiinţa dacă medicii nu ar mai plăti aceste asigurări de malpraxis.
Potrivit Monicăi Pop, aceste asigurări nu protejează medicii şi constituie unul din motivele pentru care aceştia pleacă din ţară. De pildă, transplantul nu este asigurat, a completat ea.
Dr. Narcis Copcă de la Spitalul "Sf.Maria" a salutat noul proiect de lege, spunând că este vorba despre o lege liberală, care introduce managementul privat, şi nu una politică.
"Legea introduce conceptul de privatizare, concurenţa, competitivitate în spitale. O aştept din 1998. Sunt multe lucruri importante introduse în lege privind spitalele şi CNAS. Vom face propuneri şi le vom transmite în următoarele 10 zile - două săptămâni", a spus dr.Copcă.
El a adăugat că noul act normativ permite o politică de personal aşa cum trebuie, pe criterii de performanţă.
Managerul Spitalului "Sf.Ioan", prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, a declarat, la rândul său, că a fost o discuţie informală, iar proiectului de lege îi vor fi aduse îmbunătăţiri.
"Am susţinut privatizarea încă din 1998, sunt lucruri bune în această lege. Nu trebuie analizată din punct de vedere politic, ci din punct de vedere al importanţei sale pentru corpul medical şi pentru populaţie", a subliniat dr. Ciocâlteu.
El a accentuat asupra necesităţii ca personalul medical să fie mai bine plătit, iar dacă se fac societăţi comerciale acest lucru se va putea face.
Ciocâlteu a admis că, probabil, vor fi întâmpinate şi greutăţi, pentru că nu se ştie dacă oamenii sunt pregătiţi, iar sunt mulţi care nu vor o astfel de lege.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, la întâlnire s-a convenit că noile propuneri legislative vin într-un moment în care unităţile sanitare au nevoie de autonomie, în special în ceea ce priveşte situaţia financiară.
"Managerii de spitale au avut şi propuneri concrete privind drepturile personalului medical şi asigurările de malpraxis. În următoarea perioadă fiecare manager va înainta la minister propuneri privind textul de lege şi va participa la elaborarea legislaţiei secundare", a precizat sursa citată. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Ritli:Noul proiect de lege este asumat de MS în mare parte, sunt şi elemente care mai necesită discuţii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat marţi seara că actualul proiect al legii Sănătăţii încearcă să răspundă semnelor de întrebare care au apărut în urma redactării raportului comisiei prezidenţiale în domeniu.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Medicii vor fi obligaţi să-şi facă asigurare de malpraxis; în cazul unei erori medicale, se va purta o negociere Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de lege care îi va obliga pe toţi medicii să-şi facă poliţă de asigurare pentru malpraxis, iar în cazul producerii unei erori medicale, doctorii vor fi nevoiţi să poarte o negociere cu pacientul şi asiguratorul, înainte de a apela la un mediator sau de a recurge...
Problemele sistemului sanitar tranşate de politicieni, medici, farmacişti şi reprezentanţi ai pacienţilor în cadrul ueni dezbateri Desfiinţarea spitalelor, schimbarea sistemului legislativ din sănătate, asigurările de malpraxis, finanţarea spitalelor, bugetul acordat sistemului sanitar, asigurările private de sănătate şi trecerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în subordinea Parlamentului, au reprezentat principalele teme...
MS: Regretăm atitudinea iresponsabilă a fostului director general al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel Ministerul Sănătăţii îşi susţine toate punctele de vedere prezentate în urma Raportului Corpului de Control, care a fundamentat decizia revocării din funcţie a fostului director general al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, şi consideră că decizia de a schimba managementul institutului a fost...