Cele mai citite
 


Campanie pentru o nutriţie echilibrată în rândul copiilor
vineri, 18 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Pediatrie
 

Societatea Română de Pediatrie, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului 'Alfred Rusescu', Ministerul Sănătăţii şi Milupa vor desfăşura campania 'O lume fără deficienţe nutriţionale', care să contribuie la diminuarea la jumătate a nivelului actual de anemie feriprivă în rândul copiilor români cu vârste de unu şi doi ani, până la sfârşitul anului 2011.

Campania se va defăşura în mai multe etape adresate medicilor cu mesajul de a nu recomanda introducerea laptelui de vacă în alimentaţia copiilor sub vârsta de un an.

A doua etapă va fi adresată şi va informa părinţii cu privire la nutriţia echilibrată a copiilor şi relevanţa sa pentru o creştere sănătoasă.

Cea de-a treia etapă va fi destinată promovării alăptării şi/sau a formulelor de lapte de continuare îmbogăţite cu fier.

În acest sens, Milupa a investit în reducerea preţului cu 17% a tuturor formulelor de lapte Milupa Milumil îmbogăţite cu fier, pentru a le face mai accesibile părinţilor din România.

'În calitate de companie activă în domeniul nutriţiei copiilor, Milupa nu poate ignora realitatea în care trăim şi modul în care aceasta afectează unii dintre copii noştri. De aceea, am decis să acţionăm ca un cetăţean responsabil prin lansarea acestei campanii prin care ne propunem să atingem cât mai mulţi părinţi şi medici. Scopul este acela de a le oferi toate informaţiile de care au nevoie despre o nutriţie echilibrată, necesară pentru creşterea sănătoasă a copiilor', a declarat, joi, managerul general Milupa SRL, Eric van der Hoeven, într-o conferinţă de presă.

'Nutriţia copiilor în primii trei ani de viaţă predefineşte dezvoltarea sănătoasă a acestora pe parcursul vieţii. În România, 59,3% dintre copii cu vârsta de un an manifestă anemie legată de deficienţa de fier, conform celui mai recent studiu naţional independent. Această cifră este în relaţie directă cu introducerea timpurie a laptelui de vacă în alimentaţia copiilor sub vârsta de un an, care este contraindicată pentru copii mici şi este recomandată numai după vârsta de trei ani. Deficienţa de fier la sugari şi copii mici este foarte răspândită şi are consecinţe grave asupra sănătăţii copiilor. De aceea, prevenirea deficienţei de fier ar trebui să fie tratată în mod prioritar', a afirmat preşedintele Societăţii Române de Pe diatrie, prof. dr. Dimitrie Dragomir.

Potrivit acestuia, este esenţial ca bebeluşii să consume zilnic cca 500 ml de formulă de lapte îmbogăţită cu fier.

'Laptele de vacă este o sursă săracă în fier. Nu trebuie folosit ca masă de lapte principală înainte de 12 luni', a explicat profesorul Dragomir.

La rândul său, prof. dr. Constantin Ilie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' Timişoara a subliniat că introducerea laptelui de vacă (neadaptat necesităţilor nutriţionale ale etapelor de vârstă specifice sugarului şi copilului mic) în alimentaţia sugarului şi copilului mic poate determina consecinţe extrem de grave asupra sănătăţii acestora. 'Important este ca mamele să înţeleagă că pentru sugar şi copilul mic laptele de vacă este contraindicat din cauza efectelor nocive menţionate deja de antevorbitorii mei', a spus profesorul Ilie.

El a arătat că până la şase luni, mama trebuie să alăpteze, iar între 6 şi 12 luni copilul trebuie să primească între 500 - 800 ml de formulă adaptată de lapte (simplă sau în preparate de lapte).

Prezent la conferinţă, prof. dr. Ioan Gherghina, reprezentantul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului 'Alfred Rusescu', a declarat că faţă de prevalenţa anemiei sugarului de aproximativ 50% în anii anteriori acestui studiu (1991 - 2002), prevalenţa anemiei de 59,3% la un an, obţinută în ultimul studiu din 2005, este îngrijorătoare.

'În cadrul acestei prevalenţe ridicate, 14,2% sunt cazuri cu anemie medie şi 0,9% sunt cazuri cu anemie gravă. Prevalenţa anemiei a fost mai mare în mediul rural, în regiunea istorică Moldova (prevalenţa anemiei de 66%). Media actuală a hemoglobinei de 10,49 g/dl la vârsta de un an a fost semnificativ mai mică faţă de 10,6 - 10,9 g/dl în perioada 1991 - 1999 şi grav deteriorată faţă de 11 - 11,23 g/dl înregistrată în perioada 2000 - 2002', a susţinut medicul.

Studiul realizat în anul 2005 în România arată că doi din trei copii cu vârsta de un an suferă de anemie legată de deficienţa de fier (anemie feriprivă).

Anemia feriprivă este o deficienţă care poate fi prevenită prin intermediul unei nutriţii echilibrate sau introducerea de lapte şi alimente special create şi îmbogăţite cu fier.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Anemia feripriva Cea mai frecventa forma de anemie este cea datorata carentei de fier (exista si anemie determinata de carenta de acid folic sau vitamina B12).
Sibiu: Mâncare în valoare de 50.000 de euro, donată pentru copiii de la Spitalul de Pediatrie Copiii internaţi la Spitalul de Pediatrie, dar şi cei din creşele şi grădiniţele din municipiul Sibiu, vor primi începând de marţi, gratis, produse Milupa, mulţumită unei donaţii germane, constând în 12.690 de kilograme de mâncare, a anunţat primarul Klaus Iohannis.
Rolul părinţilor pentru o viaţă sănătoasă a copilului Ediţia din acest an a conferinţei 'Bebe sănătos' a abordat subiecte privind nutriţia bebeluşilor, tratamente homeopate, care este cea mai bună metodă pentru a naşte - pe cale naturală sau prin cezariană.
Invata sa ai un copil sanatos cu Asociatia Secretul Evolutiei! Duminica, 23 mai, Asociatia Secretul Evolutiei va invita la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt.
APARAT DE 21.000 E PENTRU SCANAREA VENOASĂ A COPIILOR NĂSCUȚI PREMATUR DE LA SECȚIA DE NEONATOLOGIE A SPITALULUI MARIE CURIE Genesis for Life, al treilea an dedicat strângerii de fonduri pentru copiii nou născuți Genesis Collegiate (www.genesis.ro), Campus Educațional cu Gradiniță & Școală, anunță achiziționarea, în cadrul programului caritabil Genesis for Life, a primului aparat de scanare venoasă de ultima...
Pharma Forum Bucureşti Pharma Business Services, sub patronajul Colegiului Farmaciştilor din România, organizează în perioada 3-4 octombrie 2013 a VI-a ediţie a Pharma Forum Bucureşti.