Cele mai citite
 


Timiş: Proiectul legii sănătăţii, privit cu scepticism de medici timişoreni
vineri, 13 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prevederile proiectului noii legi a sănătăţii sunt privite cu scepticism de personalităţi ale vieţii medicale timişorene, atât cu privire la corectitudinea folosirii fondurilor bugetare într-un posibil sistem de sănătate privatizat, cât şi la cea privind selectarea corectă a managerilor performanţi la conducerea viitoarelor spitale private.
Fostul ministru al Sănătăţii, prof. univ. dr. Ştefan Drăgulescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara, (deputat PDL - n.r.), consideră că sistemul medical de urgenţă din România este eficient şi că sistemul privat nu-şi are rostul în medicina de urgenţă acum.
'România, în etapa actuală, trebuie încă să păstreze controlul de stat al asistenţei medicale de urgenţă. Problema este că banii sunt foarte puţini, iar afirmaţia potrivit căreia banii vor fi mai bine controlaţi în sistemul privat este una falsă, deoarece tot instituţiile statului abilitate în controlul financiar verifică şi sistemul privat, dar şi pe cel public. Nu văd de ce Garda Financiară, Corpul de control al Ministerului de Finanţe, Curtea de Conturi şi celelalte ar putea să controleze şi să-şi facă datoria mai bine în ceea ce priveşte controlul financiar în sistemul privat decât în cel public', a opinat prof. Drăgulescu.
El a adăugat că nici politicul nu are ce căuta în sistemul de sănătate, iar partidele politice trebuie să înţeleagă acest lucru, deoarece o serie de elemente de incompetenţă şi de management defectuos sunt legate de faptul că imediat ce un partid ajunge la guvernare, începe să dea afară managerii, indiferent dacă sunt buni sau răi şi să facă numiri politice.
Secretarul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, medicul Horia Cristian, consideră că apariţia sistemului medical privat ar fi benefic pentru modernizarea sistemului, dar se îndoieşte că generalizarea lui ar fi viabilă, acum.
'Propunerea Comisiei de sănătate a Preşedinţiei vizează două direcţii. Pe de-o parte, transformarea celor 41 de case de asigurări judeţene în 10 case; managementul va fi încredinţat unor companii private, selectate prin licitaţie. Condiţiile de participare sunt făcute în aşa fel încât să poată participa, în principiu, companii de asigurări de viaţă sau de sănătate. Cum, cam toate companiile de asigurări de viaţă din România sunt străine, nu va fi problema să vină cu experienţa de asigurări din străinătate. Partea bună este că aceşti operatori privaţi ar putea schimba ceva în sistem, dacă ştiu cum anume, şi este rolul nostru să-i învăţăm. Partea mai puţin bună ar fi dacă vin cu "ideile" lor din ţările de origine. Dar, avem o ocazie istorică să transformăm sistemul de sănătate', a declarat deputatul Cristian pentru AGERPRES.
El crede că aceasta poate fi schimbarea minimă necesară care să producă serioase efecte în lanţ, dar punctează faptul că legea nu aduce schimbări esenţiale, decât în trei puncte: casele de asigurări - care trec în management privat, spitalele - care pot fi societăţi comerciale, iar 'în legea 95 puteau fi manageriate de administratori persoane juridice, ceea ce ar fi fost la fel de bine', şi serviciile de ambulanţă - care pot fi făcute şi de privaţi.
Cea de-a doua direcţie identificată de secretarul Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor se referă la spitalele publice care ar putea trece în proprietatea unor fundaţii, dar care s-ar putea lovi de problema financiară.
'Aceasta ar asigura un management mai performant şi accesul la credite bancare. Problema este că pot să schimb de 100 de ori forma de proprietate, dacă nu schimb modul de selecţie a managerului sau, mai exact, mentalitatea. Pentru că şi acum există mecanismele legale să selectezi manageri performanţi, dar bunul plac al factorilor politici este prea puternic. Şi dacă fac o fundaţie cu acţionar principal un consiliu judeţean, tot preşedintele lui (ales politic - n.r.) va avea cea mai mare influenţă. Soluţia ar fi doar dacă cineva - o persoană fizică - vine cu mulţi bani şi câştigă dreptul de a avea un cuvânt de spus în fundaţia respectivă. Pentru că, dacă nu ai un management performant, care să ducă la un bilanţ pozitiv, nu poţi accesa credite bancare', a explicat Horia Cristian. AGERPRES/(A, AS - Otilia Halunga)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Raed Arafat, profesor invitat de Medicina de urgenţă la UMF Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a primit joi titlul de profesor invitat de Medicina de Urgenţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara, precum şi Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate depusă în sistemul sanitar românesc.
În 2015, serviciile de ambulanţă judeţene şi SABIF au intervenit la 2.972.305 de solicitări Serviciile de ambulanţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov au primit prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, în 2015, un număr de 3.741.439 de apeluri şi au intervenit la 2.972.305 de solicitări pentru cazuri de urgenţă, consultaţii la domiciliu şi transferuri, potrivit bilanţului Departamentului...
Timiş: Ovidiu Brânzan (PSD) protestează faţă de aceia care îi atacă pe medicii care-şi fac datoria Fostul ministru al Sănătăţii social-democratul Ovidiu Brânzan consideră că asistăm la un atac fără precedent al sistemului totalitar la adresa corpului medical, 'după ce procurorii DNA au acuzat doi reputaţi profesori - Şerban Brădişteanu şi Ioan Lascăr - că şi-au făcut datoria' în cazul fostului premier...
Previziuni economice Actualitatea economică internă şi externă în date:
Timiş: SJU se confruntă cu un deficit de câteva sute de cadre medicale; asistentele preferă să se facă vânzătoare la butic spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara are, în prezent, un deficit de sute de cadre medicale, circa 30% din necesar, neavând resurse financiare pentru a angaja medici specialişti - care în străinătate
INTERVIU/Raed Arafat: În raportul privind 'Colectiv' am identificat decizii pozitive luate de persoane; noi le facem proceduri Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în cazul raportului referitor la modul în care instituţiile au reacţionat în cazul tragediei de la Colectiv, s-a căutat identificarea unor "decizii pozitive", care să devină, ulterior...