Cele mai citite
 


Traian Băsescu: SMURD este o unitate militarizată, nu se poate privatiza
vineri, 13 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Traian Băsescu susţine că SMURD este o unitate militarizată şi potrivit Constituţiei şi legislaţiei în vigoare nu poate fi privatizată.
"Foarte puţini ştiu cum funcţionează SMURD-ul. El este parte a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, sunt cei cu descarcerarea, care au propriile lor echipamente şi propriile lor maşini şi cei cu salvările SMURD, care toţi sunt pompieri. Ca să ne înţelegem, nu discutăm de vreo unitate a Ministerului Sănătăţii, discutăm de o unitate militarizată. Deci, SMURD-ul este o unitate care face parte din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, este alcătuită din pompieri profesionişti şi toţi sunt calificaţi ca paramedici, adică ştiu să dea primul ajutor, dar nu să facă intervenţii complicate. Pentru asta intervine serviciul de salvare", a declarat Băsescu miercuri, la Palatul Cotroceni.
El a afirmat că aceia care au "proiectat" ideea privatizării SMURD-ului n-au făcut decât să dezinformeze populaţia şi au încercat să creeze o "barieră" legată de dezbaterea publică a noii legi a sănătăţii.
Şeful statului a ţinut să precizeze că a fost vorba de o "capcană" atunci când a fost lansată public ideea privatizării SMURD, întrucât structurile militarizate nu se pot privatiza în Romania, potrivit Constituţiei şi legislaţiei în vigoare.
"Probabil, sunt interese gigantice în neadoptarea unei noi legi a sănătăţii. Aş putea să vă mai spun un lucru, care n-aş vrea să alarmeze pe nimeni. Să ştiţi că pompierii de pe salvările SMURD, cele cu paramedici în general, sunt salvările tip B şi salvările tip C. Cele de tip C iau şi un medic de urgenţă de la Ambulanţă pe ele, când situaţia o impune, dar n-aş intra în astfel de detalii. Vreau să ştiţi că sunt aceiaşi pompieri care sunt pe maşinile de stins incendii. Deci, să nu credeţi că sunt echipaje pentru salvările SMURD şi echipaje pentru maşinile de pompieri. În general, aceiaşi subofiţeri care lucrează pe maşinile de pompieri trec şi pe salvările SMURD atunci când dispeceratul de la 112 dispune deplasarea unei salvări SMURD la locul unui accident sau la locul unei întâmplări, indiferent de ce natură este. Sigur, nu în totalitate subofiţerii de pe ambulanţe sunt şi pe maşinile de pompieri, dar în general cei 2.300 de pompieri profesionişti care sunt pe salvările SMURD au făcut cursuri de paramedici şi, în acelaşi timp, acţionează şi pe maşinile de pompieri, în funcţie de urgenţa care este cerută pe 112", a explicat preşedintele. AGERPRES/(A-Mirela Bărbulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Preşedintele Traian Băsescu: SMURD este o unitate militarizată, nu se poate privatiza Preşedintele Traian Băsescu susţine că Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) este o unitate militarizată şi potrivit Constituţiei şi legislaţiei în vigoare nu poate fi privatizată.
UPDATE Băsescu: În legea sănătăţii nu veţi găsi nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că în capitolul referitor la serviciul de urgenţă din proiectul noii legi a sănătăţii nu se găseşte nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului.
Cluj: Ambulanţă ultramodernă la SMURD pentru nou-născuţii aflaţi în stare critică Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj a intrat, vineri, în posesia unei ambulanţe de terapie intensivă ultradotată, care va ajuta echipajele Serviciului Medical de Resuscitare şi Descarcerare (SMURD) şi pe cel judeţean de Ambulanţă să intervină pentru a asigura supravieţuirea nou-născuţilor...
Băsescu: Participarea altor structuri decât ale MAI la situaţiile de urgenţă este o necesitate Fostul preşedinte Traian Băsescu a apreciat, luni, că este o necesitate promovarea unei noi legi a sănătăţii care să permită intervenţia la situaţii de urgenţă şi a altor structuri decât cele ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv din zona sectorului privat şi a autorităţilor locale.
Arad: Serviciul de Ambulanţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi-au unit dispeceratele Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat, vineri, la inaugurarea Dispeceratului medical integrat de la Arad, că prin unirea celor două dispecerate - de la Serviciul de Ambulanţă şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) - s-a urmărit eficientizarea acestor...
ISU Alba, implicat în derularea a două proiecte cu fonduri europene Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Unirea' Alba este implicat în derularea a două proiecte cu fonduri europene, având ca obiective îmbunătăţirea managementului şi gestionării eficiente a situaţiilor de urgenţă şi creşterea siguranţei cetăţenilor, a declarat, joi, inspectorul şef al ISU, colonel...