Cele mai citite
 


De ce consumul de canabis produce tulburări de memorie
vineri, 18 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Nu este prima dată când auzim că a fuma un joint /ţigară cu marihuana/ afectează capacitatea memoriei, acum se ştie şi de ce. Potrivit unui studiu realizat de Andrés Ozaita pentru Laboratorul de Neurofarmacologie de la Universitatea Pompeu Fabra pierderea memoriei asociată consumului de canabis este provocat de interferenţa drogului cu procesul de sinteză al proteinelor naturale din creier, notează ziarul La Verdad. Rezultatele lucrării vor fi publicate în ediţia digitală a revistei Nature Neuroscience.

Compuşii canabinoizi sintetici şi naturali, cum este cazul celor derivaţi din 'Cannabis sativa', produc tulburări de memorie deşi până acum nu se cunoşteau mecanismele implicate. Cercetătorii au recreat acest tip de deficienţe cognitive la şoareci folosind experimente în cadrul căror era testată capacitatea animalelor de a reţine ceva timp de 24 de ore.

Astfel, prin această metodă s-au putut analiza efectele compusului 'delta9-tetrahidrocannabinol (THC)', principalul component psiho-activ al canabisului, asupra mecanismelor cerebrale afectate de acest caracter dăunător al canabinoidelor. THC acţionează asupra unei categorii specifice de receptori cunoscuţi precum receptorii canabinoizi care afectează puterea de conexiune dintre neuroni.

După cum a explicat Andrés Ozaita, responsabil al studiului, 'am observat cum canabinoidele precum THC activează în hipocampus, o zonă a creierului implicată în memorie şi în învăţare, procese specifice care implică sintetizarea noilor proteine din neuroni. Pe de altă parte, activarea acestor procese care provoacă deficite cognitive depind esenţial de interacţiunea dintre THC cu receptorii pentru canabinoide localizaţi într-un anumit tip de neuroni în cadrul hipocampusului'.

Autorii au descoperit, de asemenea, că inhibarea acestor procese de semnalizare celulară cu autorul rapamicinei, un medicament folosit pentru a preveni respingerea unui organ după transplant, evită amnezia indusă de THC la şoareci. Potrivit lui Ozaita 'studiul arată rolul pe care îl pot avea canabinoidele endogene în modularea anumitor procese legate de întărirea memoriei la nivel fiziologic'.

Posibilele aplicaţii ale studiului vor fi legate, pe de-o parte, de proiectarea de strategii terapeutice care să evite efectele dăunătoare ale canabisului asupra proceselor cognitive. Iar, pe de altă parte având în vedere că există un tip de receptori pentru canabinoide responsabil al efectelor dăunătoare asupra memoriei precum THC, o altă posibilă aplicare ar fi fabricarea de molecule selective care să aibă o activitate mai mică asupra acestui tip concret de receptori pentru canabinoizi.

La rândul său, José Antonio Ramos profesor la Departamentul de Biochimică şi Biologie Moleculară la Universidad Complutense din Madrid (UMC) şi preşedinte al Asociaţiei Spaniole de Cercetare a Canabonoidelor a subliniat că descoperirea mecanismului molecular care explică pierderea memoriei provocat de consumul de canabis ar putea ajuta la găsirea de terapii paliative pentru maladiile caracterizate prin pierderea memoriei, precum Alzheimer.

Potrivit expertului, această descoperire ar putea duce în viitor, cu ajutorul derivatelor opuse, la ameliorarea memoriei în astfel de patologii şi la aplicarea de tratamente paliative. În acest sens, el a subliniat că există şi 'un aspect pozitiv', deoarece 'la fel cum acest compus acţionează negativ asupra memoriei şi alţi compşi derivaţi din canabinoizi, opuşi lui delta 9 THC, pot fi benefici pentru memorie'.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie (studiu) Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie, tristeţea, iritabilitatea şi somnolenţa fiind uneori simptome care preced maladia, se arată într-un studiu desfăşurat în 34 de centre de depistare americane şi preluat de lefigaro.fr.
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...
Forma genetică a bolii Alzheimer poate fi prevăzută cu 10-20 de ani înaintea apariţiei primelor simptome Unele modificări biologice măsurabile şi-ar face apariţia cu 10-20 de ani înaintea primelor tulburări de memorie la persoanele afectate de o formă foarte rară, genetică, a bolii Alzheimer, potrivit cercetărilor prezentate miercuri la Paris, menţionate de AFP.
Un medicament anti-cancer inversează simptomele deficitului cognitiv la şoareci Un medicament experimental anti-cancer a inversat simptomele 'sindromului X fragil' la şoarecii de laborator, o boală genetica rară incurabilă responsabilă pentru deficite cognitive importante, informează agenţia France Presse.
Cercetătorii au reactivat cu ajutorul luminii memoria pierdută a şoarecilor de laborator Cercetătorii au reînviat memoria pierdută a şoarecilor cu ajutorul luminii, fapt ce oferă o perspectivă nouă asupra mecanismului biologic al amneziei şi deschide potenţial viziunea asupra tratamentului, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, citat de AFP.
Sforăitul şi apneea de somn pot provoca serioase tulburări de memorie (studiu) Sforăitul puternic şi apneea de somn (întreruperea respiraţiei în timpul somnului) ar putea provoca tulburări de memorie şi un declin cognitiv prematur, arată un nou studiu apărut în publicaţia medicală Neurology, preluat de lapresse.ca.