Cele mai citite
 


Aplicarea unei serii de măsuri simple ar permite limitarea încălzirii climatice (studiu)
sâmbătă, 14 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Se poate reduce cu o jumătate de grad încălzirea climatică până în 2050 şi se poate îmbunătăţi securitatea alimentară mondială numai prin aplicarea unui număr de paisprezece măsuri simple şi abordabile din punct de vedere tehnic şi financiar şi care nu vizează bioxidul de carbon. Nu este o glumă, ci concluzia unui amplu studiu internaţional şi pluridisciplinar, publicat vineri în revista Science, scrie ziarul Le Monde.
Acest lucru este posibil prin limitarea emisiilor a două produse din activităţile umane: metanul (CH4) şi particulele de funingine, aceste pulberi negre în suspensie în atmosferă, rezultate din combustia incompletă. Metanul este, în afară de un gaz puternic cu efect de seră, precursorul chimic al ozonului (O3) troposferic, care are un rol deloc neglijabil în încălzirea climatică şi degradează local calitatea aerului.

Particulele de funingine sunt emise mai ales de marile ţări emergente, precum India şi China. Ele sunt produse mai ales de furnalele pe bază de cărbune, lemne sau alţi combustibili tradiţionali. Ele au un rol important în incidenţa bolilor respiratorii şi cardiovasculare. Deoarece absorb energia solară pe care o primesc, ele au un rol şi în creşterea medie a temperaturilor.

'Am încercat să simulăm, cât mai realist posibil, efectele utilizării tehnologiilor disponibile care permit îmbunătăţirea calităţii aerului şi un impact pozitiv asupra climei', explică climatologul Drew Shindell, cercetător la Goddard Institute for Space Studies, unul din autorii studiului. Cei doi agenţi poluanţi au un timp redus de staţionare în atmosferă, spre deosebire de CO2, care poate rămâne acolo cel puţin un secol. Dacă nu se mai emit, concentraţia lor atmosferică scade foarte repede şi efectele benefice sunt imediat vizibile.

Autorii au introdus iniţial în modelele de simulare patru sute de măsuri care permit reducerea diferitelor categorii de emisii poluante. Din toate aceste măsuri, au reţinut paisprezece, cele cu o eficienţă rapidă şi puternică: toate se referă la reducerea emisiilor de CH4 şi de particule de funingine. Este vorba în special de utilizarea de sisteme de recuperare a metanului în minele de cărbune sau în instalaţii petroliere, de îmbunătăţirea reţelelor de transport al gazului natural, de gestionarea dejecţiilor de animale solide şi lichide, de drenajul orezăriilor (culturi care emit puternic metan), de generalizarea filtrelor de particule la vehicule diesel, înlocuirea furnalelor tradiţionale sau renunţarea la culturile pe terenurile arse în prealabil.

Cercetătorii consideră că, dacă se aplică riguros cele paisprezece măsuri selectate, s-ar evita anual moartea prematură a unui număr cuprins între 700.000 şi 4,7 milioane de persoane, mai ales în China şi India. Încălzirea climatică ar putea ajunge la 0,8 grade C până în 2060, faţă de nivelul prevăzut de 1,3° C. De asemenea, creşterea randamentelor agricole ar permite o producţie mondială anuală, la toate culturile, de 135 milioane de tone, adică o creştere de 35 de milioane de tone.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Încălzirea climatică va avea efecte semnificative şi asupra sănătăţii publice (studiu) Primele efecte ale schimbărilor climatice sunt vizibile deja, riscând să răstoarne priorităţile sanitare, avertizează experţi francezi în sănătate publică. Dacă ameninţările fizice ale încălzirii climatice (topirea banchizei, creşterea nivelului mărilor, vârfuri de poluare, etc.) sunt bine cunoscute...
China riscă o "epidemie" de boli cardiovasculare (studiu) Regimul alimentar dezechilibrat, fumatul şi obezitatea fac ravagii în China, unde trei din patru persoane suferă de probleme cardiovasculare, susţine un studiu publicat luni în Journal of the American College of Cardiology şi citat de AFP.
TOP ŞTIINŢÃ Principalele noutăţi din domeniu anunţate în luna iunie Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie...
ÎNCÃLZIRE GLOBALÃ Legătura ascunsă dintre antibioticele folosite în domeniul creşterii animalelor şi încălzirea climei Un studiu internaţional publicat în Proceedings of thE Royal Society B a scos în evidenţă o legătură, nemenţionată până acum, între utilizarea antibioticelor în creşterea animalelor şi emisiile de gaze cu efect de seră (GES), cu o posibilă influenţă asupra încălzirii climatice, scrie luni lemonde.fr...
Avort selectiv: În China, India şi Coreea de Sud, o generaţie fără femei Peste 20 de ani, în multe zone din China şi India numărul bărbaţilor tineri îl va depăşi cu 10 până la 20 la sută pe cel al femeilor, dezechilibru social care va avea consecinţe asupra sănătăţii populaţiei, semnalează marţi cotidianul spaniol El Mundo.
TOP ŞTIINŢÃ Principalele noutăţi din domeniu anunţate în luna februarie Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie...