Cele mai citite
 


Avocatul Poporului susţine necesitatea dialogului pentru prevenirea protestelor pe marginea proiectului Legii Sănătăţii
sâmbătă, 14 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Avocatul Poporului, prof. univ. dr. Gheorghe Iancu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că este nevoie de dialog pe marginea proiectului Legii Sănătăţii, pentru prevenirea protestelor neautorizate, aşa cum au fost şi manifestările pentru susţinerea doctorului Raed Arafat.
Gheorghe Iancu a arătat că protestele de stradă au pornit de la lipsa de comunicare, că acum este momentul pentru dialog întrucât legea nu a fost adoptată şi că 'atunci când e vorba de drepturile cetăţeanului, ale poporului, nimeni nu are dreptul să se ţină orgolios şi să nu stea de vorbă'.
În plus, Avocatul Poporului a atras atenţia că orice manifestare ilegală atrage după sine reacţia statului, care poate în aceste condiţii să încalce libertatea persoanei.
'Orice manifestare care are loc pe partea publică a drumului trebuie să fie autorizată, indiferent că este o revărsare de sentimente acolo. Şi eu îl stimez pe dl. Arafat şi ştiu ce mare contribuţie a avut la crearea acestui serviciu SMURD. Dar una este treaba aceasta şi aceasta este legea. Dar ca să completez, în situaţia în care cetăţenii, singuri sau împreună, nu respectă regula privitoare la demonstraţiile pe stradă - de aceea v-am spus că a fost ilegală, în sensul că nu a avut autorizare - atunci statul ia din drepturile cetăţeanului, adică reacţionează şi acei cetăţeni pot fi în situaţia de a nu li se mai respecta libertatea, dreptul la libertate, libertatea individului. Este vorba e faptul că statul, în condiţiile în care cetăţeanul nu respectă legea, acţionează împotriva libertăţii acelei persoane sau a altora. E dreptul lui de a face asta', a afirmat Iancu, referindu-se la protestul de joi seara, de la Târgu Mureş.
Acesta a subliniat că cetăţenii trebuie să înţeleagă că 'dacă nu respectă legea, statul le ia drepturile', fiindcă 'statul întotdeauna e dispus să ia din drepturile cetăţenilor dacă legea pe care şi el trebuie să o respecte nu e respectată de cetăţeni'.
'Această mişcare trebuie să fie făcută în condiţiile legii pentru a fi eficientă. Dacă nu se face, nu-i bagă nimeni în seamă. Dacă sunt făcute în condiţiile legii trebuie să vină cineva să stea de vorbă. Problema e că nu există dialog între părţi, asta am constat eu. Dacă ar fi dialog nu ar fi nicio problemă', arătat Iancu.
În privinţa anunţului făcut de autorităţile din judeţul Mureş cu privire la sancţionarea iniţiatorilor protestului după identificarea lor pe înregistrările video, Avocatul Poporului a mai spus că art. 5, alin 2 din Legea 677 din 2001 nu a fost completat cu excepţii la consimţământul expres şi neechivoc al persoanei căreia i se ia imaginea, indiferent dacă o face Poliţia, televiziunea sau oricine altcineva.
'Trebuie să existe un text prin care să se capteze imaginile persoanei. Sigur că în cazul acesta nu poţi să iei consimţământul tuturor, dar însăşi activitatea a fost ilegală, pentru că am înţeles că nici nu a fost autorizată (...) Dacă (protestele -n.r) nu au fost organizate, atunci cine sunt organizatorii? Ştiţi cum a fost cu câinii fără stăpân. Adică criticăm că legea încalcă dreptul de proprietate a câinilor fără proprietari. Cum vine asta? Aşa şi aici', a subliniat Avocatul Poporului.
Prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan, a anunţat vineri că au fost sancţionate o parte a persoanelor care au participat la Târgu Mureş protestul neautorizat de susţinere a lui Raed Arafat.
'Legea prevede cum se pot organiza manifestările, dacă se deplasează pe un traseu acesta trebuie să fie autorizat, persoane responsabile, din partea organizatorilor. Altminteri, lucrurile pot degenera. S-au aplicat sancţiuni contravenţionale, aşa cum prevede legea, pentru unii dintre manifestanţi, care s-au manifestat un pic mai agresiv. Au fost sancţionaţi la faţa locului. Mulţi alţii vor primi avertismente - cel puţin unele dintre persoanele publice care au participat în mod direct la prepararea acestei manifestări, chiar dacă nu-şi asumă acest lucru. S-au transmis mesaje de la surse aparţinând fie unor lideri sindicali, fie unor lideri politici, cu interes de a escalada acest subiect, de a degenera într-o manifestare cu caracter politic', a arătat prefectul.
AGERPRES /(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină, cu nişte nebuni şi am ajuns la un sistem pe o ţară întreagă Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în urmă cu 25 de ani, SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină...
Mureş: La 20 de ani de la înfiinţare, SMURD se confruntă cu o lipsă acută de personal La împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD), la Târgu Mureş, cea mai mare problemă rămâne lipsa de personal, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, dr. Cristian Boeriu, medic şef UPU-SMURD.
Raed Arafat: Serviciile judeţene de ambulanţă nu de desfiinţează, va fi comandă unică, pentru un mod de lucru integrat Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că prin regionalizarea serviciilor de ambulanţă de la nivelul ţării, serviciile judeţene nu vor fi desfiinţate, însă va fi gândită o comandă unică pentru a exista un mod de lucru integrat.
Târgu Mureş: Transplant de cord la un pacient care a mai suferit în trecut o operaţie pe cord deschis O echipă multidisciplinară condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a efectuat vineri al cincilea transplant de inimă din acest an, la un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Arad...
Constantin Copotoiu (CSU Medicina Târgu Mureş): Dacă nu se va investi în sport, nu vom mai avea nimic Preşedintele Clubului Sportiv Universitar (CSU) Medicina Târgu Mureş, profesor doctor Constantin Copotoiu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că dacă nu se va investi în sport, România nu va mai avea nimic şi nu va fi recunoscută pe plan mondial prin sport, iar efectele lipsei de finanţare...
Dr. Raed Arafat promite că în acest an SMURD se va extinde în toate judeţele ţării Târgu Mureş, 5 mar /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că în acest an Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) se va extinde în toate judeţele ţării.