Cele mai citite
 


Cine mănâncă zilnic cârnaţi şi mezeluri se poate îmbolnăvi de cancer
sâmbătă, 14 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea, Oncologie
 

Cine mănâncă zilnic cârnaţi sau două felii de costiţă prezintă un risc cu aproape 20% mai mare să facă cancer pancreatic, potrivit unui studiu menţionat de Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă au arătat că şi o cantitate mică de carne procesată sporeşte riscul unor boli letale. Cancerul pancreatic este numit 'ucigaşul tăcut' deoarece de multe ori nu apar niciun fel de simptome în fazele incipiente.Chiar atunci când se manifestă, simptomele sunt foarte vagi - dureri de spate, lipsa poftei de mâncare şi pierderi în greutate. Boala este diagnosticată adesea prea târziu şi, din această cauză, este unul din cancerele cu cele mai mici şanse de supravieţuire, cu numai 3% pacienţi care depăşesc cinci ani. Despre cauzele care provoacă acest tip de cancer se ştiu prea puţine, printre ele numărându-se fumatul, excesul de alcool şi obezitatea.

Cercetători din Suedia au descoperit faptul că cine mănâncă zilnic 50 g de carne procesată are o probabilitate de îmbolnăvire cu 19% mai mare. Cantitatea este echivalentă cu câteva felii de şuncă sau salam, un hot dog sau un cârnat sau două felii de costiţă. Un consum zilnic de 100 g - un burger mic - sporeşte riscul cu 38%, iar 150 g, cu 57%.

În general, carnea roşie favorizează riscul de cancer la bărbaţi, dar nu şi la femei. Însă riscul de îmbolnăvire la persoanele care mănâncă astfel de carne este mult mai scăzut decât ca urmare a fumatului, obicei care creşte probabilitatea dezvoltării cancerului pancreatic cu 74%.

Cercetarea, ale cărei rezultate sunt publicate în British Journal of Cancer, analizează rezultatele a 11 studii, efectuate pe 6.000 de pacienţi cu cancer pancreatic. Faptul că mezelurile şi carnea roşie pot activa un cancer al intestinelor este un lucru dovedit. Din această cauză, guvernul a publicat anul trecut câteva recomandări alimentare adresate populaţiei, aceasta fiind îndemnată să-şi reducă consumul de carne roşie şi carne procesată la 500 g pe săptămână.

'Persoanele bolnave de cancer pancreatic au şanse slabe de supravieţuire. De aceea este foarte important de ştiut ce sporeşte riscul de a face această boală', spune profesorul Susanna Larsson de la Institutul Karolinska din Stockholm.

Circa 8.000 de britanici sunt diagnosticaţi anual cu cancer pancreatic.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mănăstireanu (ARC): Carnea roşie şi preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariţia cancerului Carnea roşie şi preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariţia unor forme de cancer decât dacă acestea sunt consumate în exces şi sunt tratate cu diverse substanţe chimice, a declarat pentru AGERPRES Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), organizaţie ...
Cancer: OMS nu a facut apel la oprirea consumului de carne (comunicat) Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a apărat joi în legătură cu faptul că a făcut apel la consumatori să nu mai mănânce carne, după publicarea unui studiu care face o legătură între consumul de carne roşie şi mezeluri şi creşterea riscului de cancer.
Carnea îngraşă (studiu) Consumul zilnic de carne duce, cu timpul, la creşterea greutăţii, arată un studiu ce va apărea în august în 'American Journal of Clinical Nutrition', menţionat de Le Figaro.
Cancerul pancreatic ar putea fi depistat cu un simplu test de urină (studiu) Un simplu test de urină care ar putea depista cancerul pancreatic în stadii incipiente a fost dezvoltat de oameni de ştiinţă din Marea Britanie şi Spania, anunţă BBC şi AFP, referitor la un studiu publicat luni în revista americană 'Clinical Cancer Research'.
CANCERUL COLONIC - RISC IN CRESTERE Datele noi aparute in publicatiile de specialitate din intreaga lume arata o crestere ingrijoratoare a ratei de diagnostic pentru cancerul de colon si rect (cancerul colorectal). Un studiu publicat in numarul din iunie 2009 in revista Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention din USA , efectuat...
Factori care constituie risc de recidivă pentru cancerul de sân Moscova, 9 sep /Agerpres/ - Femeile predispuse la obezitate şi la vicii precum fumatul sau consumul de alcool sunt nu doar supuse unui risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de sân, dar şi dezvoltă cu mult mai des recidive ale acestei boli, notează cotidianul rus Gazeta.