Cele mai citite
 


Lucian Duţă (CNAS): Sistemul de urgenţă a fost şi rămâne în proprietatea statului
sâmbătă, 14 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sistemul de urgenţă a fost şi va rămâne în proprietatea statului, a declarat preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duţă.
"Toţi pacienţii din România care accesează servicii de urgenţă nu trebuie să plătească nimic. Deci sunt gratuite, ca şi până acum. De asemenea, nu este vorba de privatizarea niciunei părţi din ceea ce înseamnă structurile de urgenţă ale statului, cu atât mai mult de privatizarea SMURD-ului. (...) Singura problemă pe care noi ne-am pus-o a fost foarte simplă. De vreme ce avem nişte servicii relativ bune, aceste servicii ar trebui extinse şi în acele zone în care nu reuşim să ajungem în acest moment. Nu reuşim să ajungem pentru că statul nu reuşeşte, din păcate, să-şi facă investiţiile atât de repede pe cât şi-ar dori", a afirmat, joi seară, la postul public de televiziune, Lucian Duţă.
El a spus că, în ceea ce priveşte legea sănătăţii, se merge pe ideea că, dacă statul, pe o anumită perioadă de timp, nu-şi poate permite să facă unele investiţii, poate închiria, eventual, de la sistemul privat.
"Aceasta nu înseamnă neapărat că sistemul privat intră în competiţie cu statul pe criterii comerciale, aşa cum s-a tot vehiculat zilele acestea, ci poate să însemne că numai o parte din totalul de servicii eventual o dai către sistemul privat. Mai mult de atât, chiar dacă se va da o parte dintre aceste servicii în administrarea sistemului privat, să spunem 10-15%, neexistând posibilitatea ca acesta să se extindă pentru că eu, ca stat, vin şi statuez acest lucru, pacienţii, în continuare, nu vor trebui să plătească nimic, indiferent că acest serviciu este făcut de stat sau privat. Nu ştiu pe cine deranjează faptul că, având mai mulţi furnizori de servicii, salvarea ajunge la pacient mai repede", a explicat Duţă.
În opinia sa, toate serviciile medicale ar trebui standardizate, pentru a se obţine "nişte standarde de cost". ''Cei care ar fi trebuit să producă acele standarde profesionale s-au opus şi se opun în continuare în a le face", a susţinut acesta.
Lucian Duţă a mai spus că toate cele 42 de case judeţene de sănătate sunt politizate şi a susţinut necesitatea politizării funcţiei de preşedinte al CNAS.
"Avem 42 de case judeţene politizate, rămâne să mai existe o singură funcţie politizată, aceea de preşedinte al CNAS, care, după cum aţi văzut, îi conferă chiar şi grad de ministru delegat. Motivaţia este foarte simplă. Statul trebuie să-şi exercite în continuare pârghiile de control asupra asiguratorilor privaţi în primul rând, statul înţelegând inclusiv guvernele care se succed astfel încât pacientul în final să fie sigur că le oferim serviciile de care au nevoie la standarde la care trebuie. Aceasta este motivaţia pentru care preşedintele Casei trebuie să fie un om politic", a arătat acesta.
Potrivit acestuia, instituţia pe care o conduce nu deţine pârghiile de control în ceea ce priveşte cheltuirea banilor care pleacă de la CNAS către furnizorii de servicii.
"De exemplu, eu nu pot controla spitalele cum cheltuiesc banii pentru că n-am dreptul legal, aşa sunt făcute legile. Asiguratorii privaţi sunt răspunzători de controlul tehnic al cheltuirii banilor în relaţia cu furnizorii, CNAS trebuie să fie foarte atentă dacă sunt respectate criteriile de cheltuire a acestor bani şi mai ales criteriile de calitate către pacient. Pentru că scopul acestei legi, în final, este de a oferi servicii standardizate şi de calitate", a mai declarat Duţă. AGERPRES/(AS - Roberto Stan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
INTERVIU Cristian Buşoi: Populaţia trebuie să primească garanţia că bugetul CNAS este cheltuit corect La împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele acesteia, medicul Cristian Buşoi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a avut, de-a lungul timpului, o contribuţie benefică pentru sistemul sanitar din România şi a jucat...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Arafat: Se doreşte o hârâială în sistemul de urgenţă; sunt oameni care încearcă să influenţeze premierul, opinia publică Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat luni seară la Antena 3 că "un grup de oameni" doreşte "hârâială" în sistemul de urgenţă şi să acrediteze ideea că medicul Arafat a "depăşit nivelul de competenţă".