Cele mai citite
 


Traian Băsescu denunţă 'dezinformările' privind legea Sănătăţii şi spune că în sistemul actual 'românii nu sunt egali'
sâmbătă, 14 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat vineri seara decizia de retragere din dezbatere a noii legi a Sănătăţii, dar a ţinut să dezmintă "minciunile" care au dezinformat publicul asupra respectivului proiect de act normativ şi a precizat că în actualul sistem de sănătate există deja corupţie iar românii nu sunt "egali".
"Cea mai mare minciună promovată continuu este legată de SMURD, deşi proiectul legii se află şi pe site-ul MS şi pe site-ul Preşedinţiei, continuă aceeaşi minciună: privatizarea sau desfiinţarea sau afectarea SMURD. (...) O altă poveste puternic susţinută este că se vor înfrupta privaţii din banii de sănătate sau băieţii deştepţi. Dragii mei, trebuie să ştiţi că acum se întâmplă acest lucru. Dumneavoastră scrieţi aproape zilnic sau periodic despre preţurile la medicamente, despre prescripţiile exagerate la medicamente, despre datoriile pe care le avem tot timpul la plata medicamentelor şi aşa mai departe", a afirmat Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că acei "privaţi" care sunt suspectaţi în prezent că vor lua bani publici prin noua lege a sănătăţii fac acest lucru în prezent "mai bine ca oricând". Şeful statului a susţinut că ar trebui să se vadă cât de "dramatică" este situaţia sistemului de urgenţă în mediul rural, lucru pe care noua lege ar fi dorit să-l îndrepte.
"Mai aflu despre privatizarea spitalelor, cărora se opun sindicate sau mai ştiu eu cine - altă minciună. Este vorba de transformarea spitalelor în societăţi comerciale sau în fundaţii, pentru a putea avea acces la credite, în funcţie de cifra de afaceri pe care o realizează, în aşa fel încât să poată să-şi achiziţioneze şi singure, nu numai din bani de la bugetul de stat, echipamentele necesare unei asistenţe medicale de calitate. Mai aflu că, dacă se aprobă cumva legea, vor avea prioritate cei cu bani. Aş vrea să fim responsabili în ceea ce spunem. În momentul de faţă se întâmplă acelaşi lucru. Nu oricine are bani să meargă la un profesor care să-l opereze foarte bine, mulţi sunt operaţi de oameni mai mult sau mai puţin pricepuţi, cu o reputaţie mai mare sau mai mică", a apreciat preşedintele.
Băsescu a afirmat că, în acest moment, în actualul sistem de sănătate corupţia există deja.
"Deci, în acest sistem, corupţia, din acest punct de vedere, în sistemul de stat funcţionează din plin, şi în nici un caz românii nu sunt egali, din punct de vedere al şanselor, în sistemul actual. Eu nu spun că proiectul de lege pe care l-am propus în dezbatere publică, pe care Guvernul l-a propus in dezbatere publică, este mult mai echitabil din acest punct de vedere, pentru că probabil vor fi mulţi care nu vor putea să-şi facă asigurări suplimentare, dar măcar va fi un pachet de servicii de bază care va fi oferit egal tuturor", a arătat Băsescu.
El a menţionat că o altă "minciună" privind proiectul de lege a sănătăţii este legată de ideea că aceiaşi bani vor fi utilizaţi, dar de data aceasta ei vor fi gestionaţi de firme private.
"Şi dacă ar fi aşa, şi ar fi mai bine, pentru că firma privată ar urmări cheltuielile, pe când statul, acum, nu le urmăreşte, ci doar decontează deficite şi depăşiri de buget, dar se omite faptul că proiectul de lege vizează lărgirea bazei de impozitare pentru a aduce mai multe surse la bugetul de stat şi, în acelaşi timp, promovează ideea asigurărilor suplimentare, care, de asemenea, vor aduce mai multe resurse în bugetul de stat. Nu mai vorbim de faptul că o altă sursă, pentru spitalele mari, mai ales, cu cifra de afaceri mare, va exista o a treia sursă, aceea a atragerii de credite bancare în vederea echipării spitalelor. Deci, în niciun caz, legea nu vizează menţinerea aceloraşi sume de bani pentru eventualii asiguratori privaţi, ci vizează creşterea surselor de finanţare pentru sistemul de sănătate", a completat şeful statului.
Nu în ultimul rând, a spus preşedintele, s-a mai manifestat şi o îngrijorare legată de faptul că firmele de asigurări ar putea "să fugă cu banii", el precizând că nu crede că cineva ar concepe să pună la dispoziţie bani publici unor firme de asigurări private, fie ele şi de mare prestigiu, fără ca acestea să fie reasigurate sau să formeze un depozit de garantare a bunei executări a bugetelor care le vor fi alocate.
"Avem o creştere destul de accelerată a susţinerii financiare pe care bugetul de stat o acordă sistemului de sănătate, ceea ce ne obligă să observăm că, fiind vorba de o sumă în creştere, an de an, se prefigurează două mari probleme de deficite ale bugetelor în bugetul de stat al României, în bugetul consolidat - deficitul de la pensii şi deficitul de la sistemul de sănătate. (...) Soluţiile, de introducere a sectorului privat cu contribuţiile lui în sistemul românesc de sănătate, reprezintă o necesitate. La Fondul de Pensii nu avem ce să facem. Acolo, nu putem introduce nimic, decât să împrumutăm, să acoperim deficitul de peste 3,5 miliarde de euro, în fiecare an, sau să luam bani de la investiţii, de la alte cheltuieli ale bugetului, să ducem la fondul de pensii. Dar aici avem ce face, avem soluţii care rezidă din ceea ce am văzut că s-a întâmplat în alte ţări ale Uniunii Europene - implicarea sectorului privat", a afirmat Băsescu.
Preşedintele a subliniat însă că are şi el unele îngrijorări privind anumite "apucături neaoşe", dar că acest lucru nu poate fi o piedică în calea reformei din sănătate.
"Nici eu nu sunt liniştit ştiind unele apucături, dar nu atât ale marilor companii private, ci apucături româneşti, neaoşe, ceea ce nu înseamnă că de frica acestui fenomen al corupţiei să nu mergem mai departe, să nu încercăm soluţii de punere sub control a utilizării banilor, dovedindu-se, până acum, că statul nu poate controla eficient resursa financiară", a mai spus şeful statului.
La finalul declaraţiei în care a încercat să dezmintă "dezinformările" pe tema proiectului legii Sănătăţii, Traian Băsescu a anunţat că cere premierului retragerea respectivului proiect de act normativ. AGERPRES/(A-Mirela Bărbulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Traian Băsescu spune că în sistemul actual de sănătate 'românii nu sunt egali' Preşedintele Traian Băsescu, care a anunţat vineri seară decizia de retragere din dezbatere a noii legi a Sănătăţii, a ţinut să dezmintă "minciunile" care au dezinformat publicul asupra respectivului proiect de act normativ şi a precizat că în actualul sistem de sănătate există deja corupţie, iar românii...
Deblocarea până în aprilie a posturilor din sănătate şi salarizarea diferenţiată în sistem - intenţii ale Guvernului desemnat Deblocarea, până în luna aprilie, a posturilor din sistemul de sănătate, aprobarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din domeniu, precum şi continuarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a informatizării sistemului de sănătate...
UPDATE Băsescu: În legea sănătăţii nu veţi găsi nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că în capitolul referitor la serviciul de urgenţă din proiectul noii legi a sănătăţii nu se găseşte nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului.
Băsescu: În proiectul Legii Sănătăţii nu veţi găsi nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau SMURD Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că în capitolul referitor la serviciul de urgenţă din proiectul noii Legi a Sănătăţii nu se găseşte nicio referire la privatizarea serviciului ambulanţei de stat sau a SMURD.
Sistemul românesc de sănătate are nevoie de terapie de urgenţă (AFP) Buget insuficient, corupţie, exod al medicilor, lipsă de empatie cu bolnavii - sistemul românesc de sănătate, al cărui proiect de reformă a declanşat o amplă mişcare de contestare, are nevoie de o terapie de urgenţă, consideră profesionişti în domeniu şi pacienţi, potrivit unui comentariu transmis luni...
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori, a declarat, joi, preşedintele...