Cele mai citite
 


Dr. Doina Mihăilă: Ceea ce se doreşte prin proiectul legii sănătăţii e o contra-reformă la nivelul cabinetelor de familie
duminică, 15 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii medicilor de familie consideră că retragerea proiectului legii sănătăţii a avut loc din cauza reacţiilor care au venit.
Ei susţin că, probabil, se va lucra în continuare la această lege, însă subliniază că nu se va schimba nimic dacă va lucra aceeaşi echipă.
Dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, a declarat vineri seară, într-o conferinţă de presă, că ceea ce se doreşte prin proiectul legii sănătăţii, retras din dezbaterea publică, este o contra-reformă la nivelul cabinetelor de familie.
Reprezentanţii medicilor de familie se întruniseră, vineri seară, pentru a centraliza propunerile venite din întreaga ţară privind proiectul de lege al sănătăţii, după cum a precizat dr. Doina Mihăilă.
"Am aflat că, pentru moment, s-a retras proiectul, unul dintre motivele evocate fiind acela că medicii de familie nu vor reformă. Noi suntem în reformă de 12 ani. Ne reformează de nu mai ştim de noi. Ceea ce se doreşte prin acest proiect de lege a sănătăţii este o contra-reformă la nivelul cabinetelor de familie", a menţionat medicul.
Dr. Mihăilă a mai spus că proiectul de reformă este unul profund nedemocratic, iar Agenţia Naţională pentru Calitate şi Informaţie în Sănătate (ANCIS) este o nouă agenţie în contextul în care se vorbeşte de reducerea acestora. "Este cel mai mare tun. Agenţia va avea acces la toate datele din sistemul de sănătate. Probabil se ştie şi cine va fi conducătorul acesteia, poate domnul profesor care a lucrat la lege", a susţinut dr. Mihăilă.
Ea a punctat că pacienţii, potrivit noului proiect de lege, nu îşi mai pot alege furnizorii de servicii, îşi pot alege numai casa privată care va fi pe profit, iar pacienţii plătesc, fiind prejudiciaţi de nişte drepturi pe care le au. "Este, practic, cum ţi-ai asigura locuinţa pentru cutremur, inundaţii şi furt, iar pe legea nouă ar rămâne numai cutremurul pentru pacienţi, pentru restul ar trebui bani în plus", a reliefat dr. Mihăilă, care a adăugat că mulţi dintre pacienţi nu pot să facă astfel de asigurări voluntare, mai ales cei cu boli cronice şi persoane în vârstă.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu, a accentuat că medicii de familie lucrează într-un regim concurenţial de foarte mulţi ani. Ea a arătat că proiectul de lege include un amestec nepermis între specialităţi, medicina familiei, asistenţa comunitară şi alte specialităţi din ambulatoriu. Conform noului proiect, a mai spus ea, asiguratorul are dreptul să deschidă cabinetul, să finanţeze şi, în acest context, nu mai este vorba de o concurenţă reală. Aceasta a precizat că şi Legea 95 prevedea asigurări voluntare, dar ele nu au fost introduse pentru că nu a existat deductibilitate şi nici nu a fost definit pachetul de bază de servicii.
"În actualul proiect de lege nu există definit pachetul de servicii, el urmând a fi stabilit în legislaţia secundară, care se poate modifica din trei în trei luni şi poate fi minimalizat foarte mult. În lege nu sunt foarte multe lucruri prevăzute", a mai spus doctorul. "Nu suntem împotriva privatizării. Legea este necesară, dar trebuie lucrat pe fiecare palier, cu specialiştii din domeniu, iar legiutorul să realizeze armonizare între segmente", a mai spus medicul. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tomac (PMP): Depunem în Parlament un proiect privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate Partidul Mişcarea Populară (PMP) va depune în Parlament un proiect de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România, proiect pe care l-a elaborat în urmă cu doi ani Comisia prezidenţială pentru sănătate, a anunţat miercuri deputatul Eugen Tomac, preşedintele acestei formaţiuni...
E. Nicolăescu: Noul proiect de lege a sănătăţii nu-şi propune decât înlocuirea actualului management cu politrucii portocalii Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a criticat joi, într-o conferinţă de presă, intenţia Ministerului Sănătăţii de a modifica actuala Lege a sănătăţii, susţinând că prin noile reglementări nu se urmăreşte decât înlocuirea actualului management al instituţiilor sanitare cu "politruci portocalii".
Eugen Nicolăescu (PNL): Puterea blochează de trei ani reforma sanitară Fostul ministru liberal al sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat, joi, că actuala Putere blochează de trei ani reforma în sistemul sanitar şi pregăteşte un nou proiect de lege în domeniu, deşi l-a susţinut pe actualul, atunci când acesta a fost adoptat în 2006 prin asumarea răspunderii Guvernului.
Hunor Kelemen: Am primit observaţii la proiectul de lege a sănătăţii şi de la PDL, există şi acolo anumite reţineri Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a precizat miercuri că ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau, a primit de la Administraţia Prezidenţială, în urmă cu o lună, proiectul de lege pentru reforma în domeniul sănătăţii, punctând că Uniunea mai are nevoie de nişte lămuriri cu privire la nişte prevederi, printre...
Senat: Proiect de modificare a cadrului juridic pentru managementul calităţii serviciilor medicale Senatorii au aprobat marţi un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe care modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care se propune ca, în cazul în care un spital nu este acreditat, el să nu fie desfiinţat, ci să nu mai poată oferi servicii medicale...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...