Cele mai citite
 


Agenţiile internaţionale despre "cele mai importante proteste" înregistrate în România din 2004
luni, 16 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Poliţia română a recurs la gaze lacrimogene şi a operat arestări în confruntarea cu protestatarii antiguvernamentali şi anti-Băsescu sâmbătă, în cea de-a treia zi consecutivă de proteste la Bucureşti, provocate de măsurile de austeritate impuse şi de degradarea standardului de viaţă, comentează agenţiile AFP, Associated Press şi Reuters, remarcând că este vorba despre "cele mai importante manifestaţii de protest" înregistrate de la venirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu, în 2004.
"Nu mai putem suporta sărăcia. Este deja prea mult", a declarat unul dintre manifestanţi, Rodica Petre, potrivit AFP. Agenţia franceză de presă aminteşte de îngheţarea pensiilor şi de reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, măsuri impuse de guvern din iulie 2010.

În anul 2009, România a obţinut un împrumut de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, în condiţiile în care economia sa a înregistrat o scădere de 7,1%. Condiţiile acestui împrumut au inclus adoptarea unor măsuri aspre de austeritate, care au dus la deteriorarea calităţii vieţii, notează Associated Press, remarcând însă că factorul declanşator al protestelor este demisia lui Raed Arafat, un cetăţean român de origine palestiniană, prezentat drept "un popular oficial din cadrul sistemului medical" care s-a opus reformelor din sectorul medical impuse de guvern.

Preşedintele Băsescu i-a solicitat vineri guvernului să renunţe la aceste reforme, mai notează AP, însă nemulţumirile populaţiei împotriva preşedintelui şi a guvernului au răbufnit deja.

Popularitatea de care se bucură doctorul Raed Arafat i-a făcut pe comentatorii politici să găsească paralele cu etnicul maghiar Laszlo Toekes, a cărui frondă faţă de regimul lui Nicolae Ceauşescu a reprezentat catalizatorul amplelor mişcări de stradă care au generat Revoluţia din decembrie 1989, conform AP, care reaminteşte şi de convulsiile de stradă înregistrate şi în alte ţări din spaţiul Europei Centrale şi de Est în aceeaşi perioadă, printre care manifestaţiile împotriva aderării la UE din Croaţia şi cele care susţin ieşirea Ungariei din UE de la Budapesta, unde un partid caracterizat drept "de extremă-dreapta" a solicitat organizarea unui referendum pentru renunţarea la statutul de membru.

Agenţiile internaţionale remarcă, de asemenea, faptul că 9 persoane au fost rănite în urma confruntării dintre protestatari şi forţele de ordine, printre acestea numărându-se şi un jurnalist de televiziune, dar şi un poliţist, care au fost loviţi de pietrele aruncate de manifestanţii ce au blocat Piaţa Universităţii. Agenţia americană de presă notează că, printre cei 29 de protestatari reţinuţi de poliţie, se află şi membri ai galeriilor unor echipe de fotbal, "huligani cunoscuţi pentru acte de violenţă şi pentru tulburarea liniştii publice". AFP notează faptul că printre răniţi se află patru jandarmi şi un cameraman al postului de televiziune Antena 3.

Cei peste 1.000 de manifestanţi, conform AP, sau "câteva mii", conform Reuters, au agitat steaguri cu stema decupată, simboluri ale Revoluţiei din decembrie 1989 şi au scandat ore întregi sloganuri antiguvernamentale şi anti-Băsescu, în pofida temperaturilor destul de scăzute de la Bucureşti.

Agenţia americană de presă mai notează că proteste asemănătoare s-au înregistrat şi alte oraşe mari din România, între care Timişoara, Constanţa, Craiova şi Cluj.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...
RETROSPECTIVÃ/ Ministerul Administraţiei şi Internelor în 2012: Cinci miniştri, proteste, zăpezi, omoruri şi finala Europa League Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a confruntat în 2012 cu o multitudine de provocări ce au privit fie reformele interne, fie gestionarea măsurilor de ordine publică, toate abordate prin prisma succesiunii a nu mai puţin de cinci miniştri titulari ai portofoliului.
Slate: România, ţară de vânzare la preţ redus Directoarea Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde se va afla în 15 şi 16 iulie în vizită în România, o ţară pe care FMI o forţează să se vândă, comentează luni Slate.fr.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Protestele din România câştigă în forţă (NYTimes) Mii de protestatari s-au reunit joi în capitala României pentru a cere înlăturarea guvernului şi alegeri anticipate, în contextul în care o săptămână de demonstraţii împotriva măsurilor de austeritate cu bătaie lungă şi anii de reforme dificile par să câştige în forţă, comentează The New York Times în...
Patru zile de proteste în Bucureşti şi în ţară Protestele din centrul Bucureştiului şi în ţară continuă luni după-amiază pentru a patra zi consecutiv, acestea soldându-se, duminică, cu noi ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene dar şi tunuri cu apă. Peste 30 de persoane şi patru jandarmi au necesitat...