Cele mai citite
 


România inclusă în programul european pentru leucemia mieloidă cronică
joi, 17 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

Barcelona, 17 sep - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: România a fost inclusă în Programul european pentru leucemia mieloidă cronică, fiind pentru prima oară când există un consens pentru realizarea registrului european al pacienţilor cu această maladie.

Profesorul Rudiger Hehlmann, secretarul general al Asociaţiei Internaţionale de Cercetări Comparate în Leucemie şi Boli Asociate, a declarat reprezentanţilor presei române prezenţi la Conferinţa privind tratamentul european pentru leucemia mieloidă cronică (EUTOS), organizată de Novartis Oncology, că instituirea registrului unic european urmăreşte identificarea şi monitorizarea pacienţilor, precum şi îmbunătăţirea tratamentului pe întregul continent.

'Aveţi două laboratoare incluse în programul european, Bucureşti şi Codlea, şi specialişti bine pregătiţi, care au răspuns imediat iniţiativei noastre. Scopul este educarea, atât a medicilor, cât şi a pacienţilor, cu privire la noile terapii, la incidenţa şi managementul bolii', a precizat prof. Hehlmann.

Acesta a subliniat faptul că România nu are suficiente resurse pentru tratament, costurile fiind foarte mari. Costul tratamentului unui pacient pe an se ridică la 30.000 euro, pacienţii români beneficiind de sprijin din partea Novartis Oncology. Hehlman a precizat că în România incidenţa leucemiei este de 1 la suta de mii de locuitori, anual întregistrându-se aproximativ 200 de noi cazuri.

La rândul său, Guido Guidi, directorul Novartis Oncolgy pentru Europa, a menţionat că numărul pacienţilor cu această maladie nu este foarte mare, dar compania ţinteşte cunoaşterea tuturor aspectelor bolii pentru dezvoltarea a noi terapii cât mai eficiente.

'Legat de rata lipsei de răspuns la tratament, în primul an s-a înregistrat o pondere de 5% în rândul pacienţilor. Acest procent s-a datorat în parte şi inconsecvenţei bolnavilor de a-şi lua tratamentul.'

Totodată, Guido a subliniat că programul companiei urmăreşte pregătirea tinerilor hematologi în centre de excelenţă din Europa, precum cele din Italia şi Franţa.

Directorul a recunoscut că tratamentele sunt foarte scumpe, dar că împreună cu autorităţile din fiecare ţară sunt căutate cele mai bune modalităţi pentru accesul unui număr cât mai mare de pacienţi la tratament.

Leucemia cronică mieloidă (CML) este un cancer al celulelor sângelui rar. În lume, CML are o incidenţă de 1-2 cazuri la 100.000 de oameni/ an, afectând, deobicei, persoanele de vârstă mijlocie şi bătrânii, vârsta medie la care se diagnostichează fiind între 55 şi 60 ani. Aproximativ 2% din cazuri sunt diagnosticate la copii.

'Valoarea programului EUTOS se ridică în primii trei ani la aproximativ 15 milioane de euro', a spus Guidi.

Profesorul Michele Baccarani, membru al grupului de lucru pentru CML, a estimat că numărul pacienţilor cu această maladie s-ar putea dubla la fiecare şase ani.

EUTOS pentru leucemia cronică mieloidă (CML) a fost iniţiată în Octombrie 2007, fiind o colaborare între mai mult de 1000 de specialişti din 32 ţări europene.

Crearea unei reţele de registre care acoperă aproape toate ţările europene este o realizare importantă, epidemiologic, ştiinţific şi din punct de vedere clinic.

Vineri, la Barcelona va avea loc Conferinţa europeană privind extinderea opţiunilor terapeutice în CML.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Site destinat pacienţilor cu leucemie mieloidă cronică, lansat la Bucureşti Site-ul www.mycmllife.eu/ro, destinat pacienţilor cu leucemie mieloidă cronică (LMC), a fost lansat marţi la Bucureşti de Bristol-Myers Squibb.
Dorica Dan (ARCR): Nu există pacienţi cu leucemie mieloidă cronică pe lista de aşteptare la tratament Aproximativ 1.300 de români au leucemie mieloidă cronică, iar în prezent nu există pacienţi cu această afecţiune pe lista de aşteptare la tratament, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Române de Cancere Rare, Dorica Dan.
Noi terapii pentru leucemia mieloidă cronică Agenţia Americană pentru Medicamente a aprobat utilizarea pentru tratamentul pacienţilor nou diagnosticaţi cu leucemie mieloidă cronică a noului medicament Nilotinib, prezentat miercuri într-o conferinţă de presă.
Ziua Internaţională de Informare cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică readuce în atenţie necesitatea îmbunătăţirea accesului la diagnostic Ziua Internaţională de Informare cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică marcată pe 22 septembrie readuce în atenţie necesitatea solidarităţii pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la diagnostic, tratament şi îngrijire.
Ziua de Informare cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică, marcată sâmbătă printr-un apel la solidaritate Ziua Internaţională de Informare cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică este marcată pe 22 septembrie printr-un apel la solidaritate pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la diagnostic, tratament şi îngrijire, informează un comunicat remis vineri de Asociaţia Română de Cancere Rare - ARCrare.
22 septembrie - Ziua Internaţională a Informării cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică De Ziua Internaţională a Informării cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică, grupurile de pacienţi şi profesioniştii în sănătate fac un apel la solidaritate pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la mijloacele de diagnostic, tratament şi îngrijire.