Cele mai citite
 


2011, anul în care medicii au întors spatele ţării
marţi, 17 ianuarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În doar un an, din sistemul sanitar 's-au evaporat' 30.000 de angajaţi, acesta fiind cel mai mare exod înregistrat în istoria medicinei româneşti si vine într-un moment-cheie, scrie Capital.
Medicii români au început sa testeze lucrul în afara ţării înca de la începutul anilor 2000, însa emigraţia personalului sanitar s-a transformat într-un fenomen de masa abia dupa aderare (ianuarie 2007). Criza acuta de angajaţi în domeniul sanitar din Franţa a facut ca aceasta sa devina principala ţara de destinaţie pentru specialiştii români.
Pentru comparaţie, potrivit Consiliului General al Medicilor din Marea Britanie, aici au drept de practica circa 1.860 de medici români, cam câţi au intrat pe piaţa muncii din Franţa doar anul trecut.
Aşa cum spun Raymonde Séchet şi Despina Vasîlcu, autorii unui studiu pe tema exodului personalului sanitar din România, '70% dintre medicii intervievaţi au declarat ca au ales sa-şi paraseasca ţara din motive financiare'.
'Anul 2011 a prezentat o creştere cu 77% a ofertelor pentru personalul medical. Diferenţa se vede şi în numarul de ţări în care au putut pleca: 19 în 2010, 23 în 2011, cele mai multe de pe continentul european. Angajari s-au facut şi pentru ţări din Orientul Mijlociu, dar şi în destinaţii exotice: în 2010 s-au ofertat posturi în Insulele Caraibe, în timp ce în 2011 medicii şi asistentele puteau lucra şi pe vasele de croazieră', spune Sonia Dan, responsabil PR pentru portalul Tjobs.ro.
Veniturile medicilor din România variază, în funcţie de managementul fiecarei instituţii. De exemplu, în timp ce majoritatea spitalelor din Craiova (sudul ţării) au operat reduceri salariale, sunt cazuri, cum este cel al Spitalului Marie Curie din Capitala sau al celui de Urgenţă din Cluj-Napoca (nord-vest de Bucureşti), în care angajaţii s-au bucurat de creşteri ale veniturilor. Astfel, exista medici primari cu salarii de peste 7.000 de lei (peste 1600 euro, doar pe specializari precum anatomia patologica, unde practicanţii primesc sporuri consistente), dar şi rezidenţi cu venituri mult sub salariul minim (cca 700 lei). În sistemul privat, unde veniturile unui medic pot depăşi 3.000 de euro, lucreaza 11.000 de medici.
Potrivit Capital, şapte din zece medici care pleaca la un spital din strainatate sunt femei, iar 17% din totalul medicilor intraţi în evidenţele statului francez în 2011 sunt români, conform statisticilor oficiale din Hexagon.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Galaţi: 40 de doctori au plecat în străinătate numai în ultimii trei ani Aproximativ 40 de medici au părăsit sistemul sanitar gălăţean în ultimii trei ani pentru oferte în străinătate, marea majoritate fiind tineri specialişti.
BBC: Asistenţa medicală din România, pe punctul de a intra în colaps România cheltuieşte pentru asistenţa medicală mai puţin decât oricare altă ţară din Uniunea Europeană şi, din cauza celei mai mari recesiuni, se preconizează chiar o reducere a cheltuielilor. Subfinanţarea cronică, precum şi plecarea cadrelor medicale în străinătate ar putea crea riscuri pentru pacienţi...
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
Iaşi: 4.000 de locuri de muncă în străinătate oferite la Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice Iaşi, 27 nov /Agerpres/ - Sute de persoane, medici, rezidenţi sau asistenţi medicali au venit, sâmbătă, la cea de-a cincea ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice organizat la Iaşi, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în clinici şi spitale din alte state europene printre...
Constanţa: Spitalul Judeţean riscă să rămână fără medici şi asistente Medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa trag un semnal de alarmă referitor la exodul de personal medical care pleacă în străinătate şi avertizează că sistemul sanitar va ajunge în situaţia de a se moderniza, dar nu va mai avea cine să lucreze în acest domeniu.
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...